Nowoczesne telewizory mają za skromną instrukcję, dla ustawień intensywności świecenia LED. Szkoda tych dobrych TV aby niepotrzebnie traciły jasność świecenia, co przedłuża ich żywotność i dlatego informacja na ten temat jest skromna. Nie lubię aby ktoś pisał: przecież LED ma żywotność 100tyś.godzin. Jest to prawda ale dla bardzo małego prądu ich zasilania i tylko nowe i nie spalone LED większym prądem świecą długo i jasno, zasilane małym prądem. Dlatego kupuje się TV nie z wystawy ale nowy i zapakowany i od razu należy dokonać swoje i nie standardowe ustawienia. Jeśli się tego nie zrobi to po niedługim czasie korci aby zwiększyć jasność świecenia i każde kolejne zwiększenie jasności, czyli prądu LED powoduje coraz szybsze spalanie się już słabych LED. Jest to ślepa ulica i lepiej ustawić nie dużą jasność i mieś TV wiecznie dobre i małe zużycie prądu. Podam przykład ustawień poza standardowego: Jasność52, kontrast26, ważną rzeczą jest podświetlenie i to ono odpowiada za zużycie się LED: podświetlenie52. Ponadto ważną rzeczą jest nie męcząca i naturalna filtracja kolorów: red0--grin15--blue13 i ich nasycenie kolorów19. Każda poprawka na większą jasność powoduje jeszcze szybsze zużycie się LED i nic daje i szybko wykańcza dobry TV. Dlatego lepiej jest oglądać TV w zaciemnionym pomieszczeniu. Ogólnie TV z elementem świecącym LED nie są najlepsze pod względem kontrastu, bo jest za duży i w instrukcji pisze aby się tym nie przejmować jeśli jakieś programy są za ciemne i nie należy tego regulować a raz jeden dobrze ustawić. Długo i jasno LED świecą tylko dla małego prądu i ani jeden raz nie zasilone dużym prądem. Gdyby nowe TV w produkcyjnym zakładzie nie zasiliło jeden raz LED dużym prądem to taki TV działałby jasno przy bardzo małym podświetleniu i o wiele mniejszej jasności, kontrast też daje duży prąd LED. Wiem standardowe ustawienie daje obraz pstrokaty w kolory, co czyni dla psychiki wzroku odbiór nienaturalnego obrazu narkotykiem głupiego zadowolenia, oraz taka jasność świecenia przyczynia się źle dla wzroku, który nawet jest obolały. Po prostu standardowe ustawienie zachęca do zakupu i do stosowania się nie nadaje, kto myśli inaczej ten płaci na nowy TV. Dźwięk ustawiłem na: Rock, niskie tony76, wysokie tony66, ustawienie otoczenie włączone. Takie ustawienia jsą dla głośników w TV. Ponadto wyłączyłem podświetlenie jasności DBC, aby nie niszczyć LED.