Dzisiaj miałem małe święto, ponieważ gościłem u siebie forumowicza o nicku Sythax a na co dzień to Maciek. Święto dla tego gdyż przytachał ze sobą sporo sprzętu a w tym:
Wzmacniacz lampowy polskiej produkcji - Felix Audio Espressivo + kabel sieciowy
Interkonekt - Cardas ( nie wiem co za model)
Słuchawki - Sennheiser HD650 oraz Beyerdynamic T70
Sythax ciekaw był odsłuchu moich LCD2rev2 a ja znowuż z chęcią posłuchałem jego dwóch solidnych zawodników klasy średniej.
Odsłuchy prowadziliśmy na moim Asusie One Muse , Majkela Black Pearl i oczywiście Maćka lampowcu Espressivo
Kabel Cardasa podłączony był do Asusa który pracował wtedy jako Dac i był źródłem dla obu wzmacniaczy.
Odsłuchy LCD2 prowadziliśmy z początku na kablu Majkela , potem dla odmiany na kablu firmowym. Czasu nie było za dużo bo raptem ok 1h, ale jakieś wnioski można było wyciągnąć.
Wzmacniacz Espressivo nie kosztuje krocie , prezentuje się solidnie i schludnie, czar lampowca ma tego nie mogę mu odmówić. Po krótkiej rozgrzewce można było zacząć odsłuchy.
-Espressivo grał lampowo, góra sporo złagodzona, lekko jakby cofnięta średnica ale bas już jednak przyzwoity.
-Asus okazał się grać lepiej górą , z większą przestrzenią, średnica bliżej słuchacza i bas bardziej dobitny.
-Perła okazała się najbardziej detaliczna ale jednocześnie najmniej przyjemna w odbiorze z tej trójki. grała pewnie najbardziej prawdziwie ale wolałem przekaz Asusa który był w sam raz.
Nie będę owijał w bawełnę i powiem krótko że LCD2 okazały się najlepsze, mogły zaprezentować najbardziej dojrzały i odczuwalny dźwięk z całej trójki. Nie ma co się dziwić z resztą , cenowo to różne półki jakościowe i tego się spodziewałem.
Sennheisery HD650 to słuchawki z którymi mógłbym żyć bo grają tak jak lubię, duża przestrzeń (większa niż w LCD2), złagodzona góra i dobry bas. Najlepiej zagrały z Asusem i Perłą.
Beyerdynamic T70 są jasne i detaliczne , potrzebują źródło które raczej nie będzie podkreślać ich zalet bo będzie krew z nosa. Dla tego najlepiej zagrały z Espressivo. Najkrócej słuchałem właśnie T70, liczyłem na coś więcej ale chyba mieliśmy za słaby sprzęt by ich potencjał mnie przekonał do końca.Trochę brakowało mi tam podstawy basowej a przy ostrzejszych momentach robiło się nieprzyjemnie na górze, tutaj Asus i Perła grały zbyt detalicznie i przenikliwie, Espressivo dawał radę.
LCD2 rev2 okazały się o klasę co najmniej lepsze od obu tańszych słuchawek, dźwięk był dojrzalszy, głębszy z mocniej odczuwalnym basem i lepszą średnicą. Góra co ciekawe według Synthaxa była całkiem dobra, jak sam ocenił spodziewał się słuchawek grających kluchowato i mułowato a to właśnie LCD okazały się najbardziej dynamicznie grające z całej trójki.
Synthax określił swoje HD650 plastikowymi zabawkami w porównaniu z LCD2 z czym do końca nie mogę się zgodzić. Myślę że mają spory potencjał i po zmianie kabla na lepszy sporo by otworzył się dźwięk, wyostrzyła się góra.Basowo przegrywają z LCD2 ale jest go tam w sam raz jak dla mnie, potrafi zejść naprawdę nisko. Większa scena i przestrzeń niż w LCD2 też zrobiła na mnie wrażenie, przy lepszym wzmacniaczu mogłoby się zrobić ciekawie.
Mogę tylko jeszcze raz podziękować Maćkowi -Synthaxowi za udostępnienie mi tych słuchawek do odsłuchu , nigdy dosyć muzycznych doświadczeń.Na koniec kilka zdjęć poglądowych!