Audiohobby.pl

Audeze lcd-3

Karol

• 2030 / 4533
  • Ekspert
05-03-2014, 18:11
>> sir.jax, 2014-03-05 14:56:54
No to jak już wcześniej pisałem, a niewielu chciało się z tym zgodzić wyszło jak wyszło:
Mam już zrobiony kabelek XLR> RCA, niestety tak jak się tego spodziewałem w konfrontacji z RCA> RCA Albedo FlatOne nie miał większych szans. Przede wszystkim jest różnica w głośności, żeby conducfil 8896 "zagrał" równie głośno jak Albedo pokrętło na moonlight muszę przekręcić w prawo o prawie 1/4 zakresu i wędruje na ok. godz.15tą ...

sir.jax,
to zrób jeszcze RCA->RCA z  Coducfil-a 8896 i porównaj z wzorcowym Albedo FlatOne.
Może wtedy się coś wyjaśni. :-)
Swoją drogą "współczynnik tłumienia" masz w tym zrobionym kablu XLR -> RCA tak na oko ok. 25%.
To dosyć ciekawy wynik. Nie uważasz? :)
Przynajmniej mnie daje do myślenia. :-)

sir.jax

• 241 / 4015
  • Aktywny użytkownik
05-03-2014, 21:47
Karol
Tak dla zabawy to nie chce mi się robić kolejnej łączówki tymbardziej, że wtyki neutrika NF2C-B Profi do tanich nie należą.
Dla jasności możesz ki wytłumaczyć o co chodzi z tym współczynnikiem tłumienia?
Sugerujesz , że zrobiłem coś nie tak?
Przyjąłem sposób wykonania jaki proponował majkel.
Więc?
Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Karol

• 2030 / 4533
  • Ekspert
06-03-2014, 00:10
Jeżeli musisz odkręcić potencjometr prawie o 1/4 obrotu aby uzyskać tę samą głośność na kablu z  Coducfil-a 8896 to coś ci tłumi sygnał.
Taki nasuwa się wniosek. Mnie przyszedł do głowy "współczynnik tłumienia". Ty jeżeli chcesz możesz to nazwać inaczej. :)
Ja bym nie wytrzymał i zrobił jednak RCA->RCA, żeby sprawdzić o co chodzi.
Jeżeli zniechęcają Cię koszty to możesz wlutować RCA za przysłowiową złotówkę, na dwu żyłowy kabel od światła.
Wtyk RCA może być np. taki http://allegro.pl/wtyk-rca-cinch-czarny-wt-013-i3949627489.html
Do kupienia w każdym sklepie z elektroniką (odpadnie przesyłka).
Kabel miedziany możesz wziąć  jakikolwiek. Ze sznura od żelazka, starej zepsutej lampki itd., itp.
Czyli 4 wtyki za w sumie 4 zł i parę minut roboty, bo stary kabel do przecięcia na dwa odcinki, pewnie jakiś się znajdzie.
Jak podłączysz te "super interkonekty" RCA->RCA,  powinieneś mieć taką sama głośność jak na Abledo.
Sprawdź. Jak Ci się oczywiście chce. :)
sir.jax, to wątek o LCD-3 i obawiam się, że moderator może nas pogonić z tymi wpisami interkonektach.
I będzie miał rację na dodatek. :-)

sir.jax

• 241 / 4015
  • Aktywny użytkownik
06-03-2014, 06:27
Mam łączówkę RCA do tunera z DNM Reson (głośnikowy) i tu już są mniejsze różnice brzmieniowe w porównaniu z albedo i zdziwiłem sie jak niewiele je dzieli. Więc może zrobie jak mówisz,  jakieś wtyki skombinuje, choćby z tego resona.

Masz rację to nie miejsce na pisanie o interkonektach, nie ma  o sie narażać :)

ogorek

• 855 / 5443
  • Ekspert
06-03-2014, 12:22
http://mikeriversaudio.files.wordpress.com/2010/12/balanced-unbalanced_revised.pdf

@Karol - temat wałkowany był wiele razy. Przejściówka XLR->RCA musi grać ciszej co nie oznacza gorzej.

Problememm jest uchwycenie takich samych poziomów głośności do porównania:

>>>

It’s with this type of output where the story about “you lose half your level” originates.
Since you’re using only one half of the bipolar output, you’re working with only half of
the designed signal voltage. If the spec sheet says that the maximum output before
clipping is +24 dBu, you’ll only be able to get +18 dBu out of it.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Karol

• 2030 / 4533
  • Ekspert
06-03-2014, 17:55
>> ogorek, 2014-03-06 12:22:57
http://mikeriversaudio.files.wordpress.com/2010/12/balanced-unbalanced_revised.pdf
@Karol - temat wałkowany był wiele razy. Przejściówka XLR->RCA musi grać ciszej co nie oznacza gorzej.

ogorek,
dziękuję za pomoc. :)
W tym rzecz, że to nie "wina"  Coducfil-a 8896.
Wystarczy zrobić, jak pisałem, kabel RCA->RCA nawet ze sznura od żelazka i samo wyjdzie. :)

brodacz

• 1780 / 4038
  • Ekspert
06-03-2014, 19:10
">> ogorek, 2014-03-06 12:22:57

@Karol - temat wałkowany był wiele razy. Przejściówka XLR->RCA musi grać ciszej co nie oznacza gorzej."

Aby mieć na "stałe" podłaczone dwa wzmacniacze pod jeden odtwarzacz używam w nim adaptera Neutrik XLR/RCA gdyż moje wzmacniacze maja tylko wejścia RCA a odtwarzacz 1xRCA i 1xXLR.
Czy słucham z RCA czy z XLR przez adapter głośność jest ta sama.

sir.jax

• 241 / 4015
  • Aktywny użytkownik
08-03-2014, 16:32
To może pin 1 powinien być zmostkowany z pin 3 w XLR?

Karol

• 2030 / 4533
  • Ekspert
08-03-2014, 21:51
>> sir.jax, 2014-03-08 16:32:56
To może pin 1 powinien być zmostkowany z pin 3 w XLR?

sir.jax
może jest lepszy sposób, to bardziej obeznani w temacie kabli, koledzy z naszego forum na pewno go podadzą.
Ja swój kabel RCA->XLR do wejść zbalansowanych we wzmacniaczu Stax SRM-727A zrobiłem tak:
 - brązowy (albo czerwony) przewód z jednej strony dałem na trzpień wtyku RCA a z drugiej na pin nr 1 we wtyku XLR,
 - biały skleciłem z ekranem i od strony RCA i przylutowałem, jako masę,
 - następnie w XLR biały przylutowałem do pinu nr 2 a oplot do pinu nr 3.
Łącząc w ten sposób zrobionymi IC RCA->XLR, swoje źródło ze wspomnianym wzmacniaczem Staksa, podobnie jak Brodacz, mam taka samą głośność jak przy połączeniu RCA->RCA.

Karol

• 2030 / 4533
  • Ekspert
08-03-2014, 21:54
Errata.
Powinno oczywiście być:

-biały skręciłem z ekranem i od strony RCA i przylutowałem, jako masę,

:-)

sir.jax

• 241 / 4015
  • Aktywny użytkownik
09-03-2014, 20:50
Zrobiłem dziś jak pisałeś z tą różnicą, że ekran wlutowalem w pin 1 (XLRa), a biały przewód w pin 3, zaś od strony rca z masą polączyłem ekran i biały przewód.Sygnał wiadomo jak.
Niestety nadal jest różnica w głośności, myślę że jest to kwestia dopasowania impedancji wyj. z wej wzmaka.
Znalazłem coś w tym temacie tu http://www.groundsound.com/faq.php w zakładce "How do I make a RCA / chinch to XLR cable?"I być może wstawienie takiego rezystora od strony RCA będzie rozwiązaniem, wypróbuję tą metodę może faktycznie będzie lepiej.

Karol

• 2030 / 4533
  • Ekspert
06-04-2014, 22:49
Moje odkrycie pierwszej połowy 2014 roku.

Są ogólnie z grubsza dwie szkoły doboru słuchawek.
Jedna z nich mówi - najważniejsze jest pierwsze wrażenie.
Słuchawki muszą zwrócić moją uwagę od pierwszej chwili, zaciekawić mnie swoim graniem, barwą, sposobem prezentacji.
Później to już doszukiwanie się w nich czegoś na siłę i usprawiedliwianie wydanych na nie pieniędzy.
 Druga twierdzi, że słuchawki trzeba poznać i wymaga to sporo więcej czasu.
Co niektórzy mówią, że trzeba przyzwyczaić się do ich sposobu grania a inni, nazywają to wygrzewaniem się słuchawek.
 Jeżeli po dwóch tygodniach, czy załóżmy miesiącu, słuchawki dalej nie "zachwycają", można spokojnie się ich pozbyć.
Sam tak napisałem komuś na forum. Chodziło zdaje się o Denony AH-D7100.
Są i tacy, którzy tak łatwo się nie poddają i próbują dobrać słuchawkom, właściwe źródło, wzmacniacz, czy jeszcze inne elementy toru.
Nie wdając się w ocenę tych zabiegów i podejść, przedstawię, co mnie się przydarzyło z Audeze LCD-3.
Ale po kolei.
Postanowiłem trochę poeksperymentować z lampami w moim Cary Sli-80.
Ktoś z naszego forum, na potrzeby innego wzmacniacza i testowania lamp KT88 różnych producentów, bardzo dobrze pisał o Harmoniksach.
Kupiłem fabrycznie dobraną kwadrę.
Do tego też wszystkie nowe:
 - dwie lampy 5C3S zamiast 5U4,
 - dwie 6N8S NOS zamiast 6SN7, oraz
 - dwie 6N23P w miejsce 6922.
Wziąłem jeszcze "na spróbunek”, (bo były tanie i ta sama paczka) dwie nowe 5C4S.
Ponoć można wstawiać je zamiast 5U4 tylko mają mniejszą żywotność.
Wcześniej, kupiłem jeszcze dobraną parę JAN CRC-6SN7-GT gray glass, oraz parę E88CC golden pin Tesli.
Było już, czym się pobawić, tylko nie bardzo było kiedy.
W ten weekend znalazłem trochę czasu.
Na początek, jak się domyślacie, amerykańska para 6SN7-GT zastąpiła obrandowaną przez Cary, parę lamp 6SN7.
Jako, że jakiejś rewelacyjnej zmiany nie dosłuchałem się, postanowiłem wymienić wszystkie, na te na nowo zakupione.
Po wymianie ustawiłem bias na 80 mA i posłuchałem tak gdzieś z pół godziny.
Z racji tego, że ostatnimi czasy raczej nie dosypiałem, zmęczenie wzięło górę i poszedłem spać.
Wzmacniacz zostawiłem włączony na całą noc i wczoraj (sobota) tak bliżej południa, zasiadłem do sprzętu na powrót.
Na początek kontrola biasu. Zjechał tak gdzieś na 71-72 mA.
Ustawiłem go już teraz na docelowe 75 mA i zabrałem się do odsłuchów.
Skład lam był następujący:
 - 4 sztuki KT88 Electro-Harmonix,
 - między nimi para 5C3S NOS, a na przodzie
 - w środku 6N23P-EW NOS, a po brzegach
 - podwójne triody małej mocy 6N8S NOS.

Widok jak na zdjęciu poniżej.
« Ostatnia zmiana: 31-12-2014, 20:43 wysłana przez wiktor »

Karol

• 2030 / 4533
  • Ekspert
06-04-2014, 22:51
Jak to zagrało? Jak pewnie zwykle w takich przypadkach wydało mi się, że jakoś lepiej.
Nie bardzo byłem w stanie sprecyzować co to za lepiej i gdzie to lepiej.
Tak jakoś ogólnie bardziej świeżo czy żywo, może odrobinę tzw. "szybszy atak" i bardziej podkreślony dźwięk.
Trudno powiedzieć czy to rzeczywisty efekt, czy bardziej moje oczekiwanie.
Wrażenie było takie samo jeżeli chodzi o Hifimany HE-5LE, Audeze LCD-3 czy Sony MDR-CD3000.
Może tylko jeżeli chodzi o Denony AH-D7100 to ich bas odebrałem jako gorszy niż ten zapamiętany wcześniej.
Był taki, jakby bardziej rozlazły.
Postanowiłem podłączyć jeszcze kolumny do Sli-80 i posłuchać jak z nim zagrają.
Właściwie, to kolumn do niego jeszcze nie podłączałem.
Kupiłem go bardziej do słuchawek niż z myślą o kolumnach.
Umieściłem kiedyś kable w ścianach, zakończone po obu stronach gniazdami głośnikowymi.
Kolumny wraz ze wzmacniaczem Philipsa tworząc kącik CD-DVD-RTV, stoją po przeciwnej stronie pokoju, niż moje "centrum słuchawkowe".
Tak się złożyło, a może tak zaplanowałem, że gniada głośnikowe są akurat po tych obu stronach. :)
Teraz się przydały i byłoby wręcz grzechem z nich nie skorzystać.
Tym bardziej, że parę metrów kabla głośnikowego, do podłączenia do gniazd kolumn i wzmacniacza, akurat się w domu znalazło.
Kolumny zagrały ładnie. Pełnym dźwiękiem, z dobrym basem, gęstością i ciepłem.
Po tym, bardzo naturalnie, wręcz musiała mi zaświtać w głowie myśl.
Ciekawe jak zagrają AKG K1000 z tymi nowymi lampami?
Zagrały bardzo dobrze. Z dużym rozmachem jeszcze jakby większą przestrzenią i całkiem niezłym basem.
Niemniej trochę sucho i jakby ciut jaśniej i bardziej ostro.
No to teraz już tak do kompletu, należało posłuchać jeszcze LCD-3.
Wyciągnąłem kabel zakończony wtykiem XLR, który zrobiłem wcześniej.
Opisywałem to na naszym forum.
Podłączyłem Audeze do przejściówki od słuchawek AKG K1000.

Muzyka puszczona, słuchawki na głowę I zatkało mnie z wrażenia...
Widzieliście stare, trochę wyblakłe, trochę szarawe, przyciemnione mrokiem niszczącego działania czasu, freski na ścianach kościołów?
Porównując do tego co jest teraz, tak grały wcześniej moje Audeze LCD-3
Po założeniu nowych lamp i podłączeniu do zacisków od kolumn w Sli-80, można powiedzieć, że to inne słuchawki.
W jakim sensie inne?
Mniej więcej tak jak ten wspomniany kościół po renowacji.
Pomieszczenie i freski niby te same tylko teraz jest o wiele piękniej.
Żywe barwy, wyraźne obramowania, doświetlone szczegóły, wydobyte z niebytu i sypiące skrami złota, wcześniej praktycznie niewidoczne detale.
Pomieszczenie stało się jakby bardziej przestronne i zarazem majestatyczne.
Pojawiała się głębia. Teraz można zobaczyć przynajmniej parę planów więcej.
Beale pisał, że jakieś słuchawki nie potrafią budować planów w gąb tak jak Audeze.
Mnie gdy słuchałem LCD-3 po Sony MDR-CD-3000 wydało się jakby te pierwsze, grały wręcz w jednej linii.
Gdzie te plany w graniu LCD-3 pomyślałem wtedy.
Teraz widać je jak na dłoni. Poza tym każda nutka dźwięczy i wybrzmiewa przepięknie.
Pojawiła się ogromna perspektywa, rozmach, klarowność, i taka przejrzystość.
Równie dobrze jest przy wybraniu we wzmacniaczu obciążenia 4 Ohm-y jak i 8 Ohm-ów.
Przy 8 Ohm-ach jest bardziej agresywnie i ostro, przy 4 w dźwięku jest więcej spokoju i ciut bardziej gładko.
Przy przejściu z ustawienia UL na Triode, zmiany są podobne jak przy przejściu z 8 Ohm na 4.
Różnica jest w skali. Są bardziej zniuansowane i mniej widoczne.
No i jeszcze bas! Dziś pomyślałem o nim, że można uznać go prawie za wzorcowy.
Jeżeli chodzi o rocka, to słówko "prawie" można pominąć.
Ta pulsująca rytmicznie ogromna masa, tam gdzie trzeba. Czuć jakby podłoga się uginała.
Ten niesamowity wybuch granatu w głowie po walnięciu pałką w werbel.
Zadzior i wykop wręcz nieprawdopodobny.
Kabak1991 poszukiwał chyba, tak mniej więcej grających słuchawek.
Dziś mogę spokojnie polecić Audeze LCD-3 wielbicielom takiego grania.

Karol

• 2030 / 4533
  • Ekspert
06-04-2014, 22:52
Wcale nie tak dawno pisałem o nich - "słuchawki jak słuchawki".
Od wczoraj jestem nimi zachwycony.
Słucham coraz to czegoś innego i wszystko brzmi tak, że zapiera dech.
Są wyśmienite w każdym gatunku muzycznym.
Ba, do tej pory nie znalazłem, nawet jednego utworu gdzie by się nie sprawdziły.
A zdążyłem już posłuchać klasyki, jazzu, pop-u, bluesa, rocka, metalu, muzyki elektronicznej i country.
Czysta audiofil-ska przyjemność. Można napawać się samym brzmieniem, samym dźwiękiem.
Jak do tego dojdzie piękno kompozycji, zachwyt murowany!
Metamorfoza słuchawek niesamowita, niemal nie do uwierzenia.
Często, aby uzyskać o wiele mniejszą i nie tak spektakularną poprawę, trzeba wydać kilka a bywa, że i kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Do wczoraj miałem przekonanie, że Audeze LCD-3  to porządne, uniwersalne słuchawki i specjalnie nic poza tym.
Dobrze się stało, że ich np. nie sprzedałem.
Dochodzę do wniosku, że nie ma co się z czymś takim, specjalnie spieszyć.
LCD-3 z Cary Sli-80 podłączone do zacisków?
R E W E L A C Y J N E !
Warto było poczekać by odkryć ich "prawdziwą naturę" i mozliwości. :)

mirek10

• 1221 / 4603
  • Ekspert
06-04-2014, 23:15
Szkoda ze akurat nie wybrales Carego 300B!wiecej wiedzialbym o wymianie w nim lamp ktore maja duzy wplyw na granie,akurat nie mam czasu teraz aby pobawic sie tak jak ty,moze kiedys znajde troche czasu.Mysle o LCD3 i w maju pojade je przetestowac z moim Carym 300B,ciekawy jestem jak wypadna?