Audiohobby.pl

Audeze lcd-3

sir.jax

• 241 / 4015
  • Aktywny użytkownik
24-02-2014, 10:33
Cyt. "Jakby co, choć sam nie słyszę, to kupię ten "lepszy".A co mi tam? Przyjdą koledzy docenią! :)"
Albo postukają po głowie. :)))

Karol ja miałem już trochę kabli, miedzianych multistreandów, miedzianych litych (te bardziej cenię) i ze srebra.
Srebrne to co prawda tylko Albedo, ale wcześniej był to Albedo Blue(srebro)-ten grał dynamicznie z wypełnioną średnicą w porównaniu np. z AQ Copperhead (miedź), miał świetną barwę -bas, górę pasma i przy tym jakoś nic nie raziło, ogólnie szybki z fajnym drivem i świetnymi wokalami przy tum "grał" do przodu na twarz.
Albedo FlatOne(srebro) jest bardziej "kulturalny"-spokojniejszy od Blue, bas jeszcze bardziej kontrolowany, może nawet niżej potrafi zejść kiedy trza :), żeńskie wokale moze nawet lagodniejsze niż w blue, góra bardziej wycofana ale nie na tyle, by coś mogło umknąć naszej uwadze. Blachy brzmią pełniej i bardziej naturalnie. Scena jest bardziej wycofana w głąb o szerokości nie wspomnę, ogólnie ma się wrażenie, że ten kabel jest bardzo naturalny jakby niczego nie dodawał od siebie, poprostu wbrew pozorom nie gra jak SREBRO.
Nie wiem jak oni w Bydgoszczy to robią,  ale robią to dobrze i pewno z pasją-wystarczy poczytać o właścicielu firmy Albedo.
Nie chcę innego kabla niż albedo, wiem co mówię,  bo wiem co słyszę.
Bawią mnie teksty pokroju A.H. i ludzi, którzy rzecz jasna pewno wiedzą lepiej, choć nawet nie otarli się o to o czym bredzą o albedo pewno też :)))

Z pewnością nie mały wpływ ma reszta systemu, ale zaznaczam opisałem jak potrafiłem brzmienie Albedo na przykładzie mojego sprzętu w którym zresztą wcześniej siedziały też inne kable o różnej geometri, różnej budowie i jak co po niektórzy by chcieli w różnych fazach księżyca.
:)))

Jakby co to odsyłam do mojego podpisu :P

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

lancaster

• Gość
24-02-2014, 10:37
PS. w porannej poczcie dostalem link od znajomego do znanego i lubianego serwisu :-)
Temat dotyczy działania sieciówek zdaniem "ekspertów" prowadzącego :

"Logicznie biorąc mamy tu do czynienia z absurdem: najpierw kilometry lichych przewodów, a na ich końcu metr albo półtora jakiejś wymyślnie poskręcanej grubej i bardzo czystej miedzi czy srebra z Bóg wie jaką izolacją na okrasę; i żądają za to wielu tysięcy, bo to podobno wpływa. Ale jak może wpływać? Czy jak do sznurowadła dołożę na końcu centymetr linki, to lepiej zawiążę buty?
Tego rodzaju pytanie zadałem kilku fachowcom – inżynierom elektronikom i fizykom. Odpowiedzią był uśmiech politowania i prośba o popatrzenie na błyskawicę. Niech pan popatrzy jak płynie prąd. Widział pan błyskawicę? I co, schodziła po linii prostej z nieba do ziemi? Uporządkowanie przepływu prądu to bardzo złożone zagadnienie, a duże przekroje dodane na końcu cienkich kabli wcale nie są bez sensu. Stanowią magazyn energii i coś w rodzaju kondensatora. Kiedy system na ułamek sekundy potrzebuje zwiększonego poboru, albo kiedy skutkiem naturalnych zakłóceń, których ilustracją może być złożony kształt błyskawicy, dopływ staje się na ułamek sekundy mniejszy, taki gruby kabel może dosłać brakującą ilość, dzięki czemu układ elektryczny pracuje bardziej równomiernie, cały czas otrzymując żądaną wielkość energii."

....pomijajac ze zaraz za sieciowka znajduje sie bezpiecznik w ktorym bardzo poetycka szalona blyskawica grzęźnie , a sama sieciowka nie stanowi zadnego akumulatora energii (litości) przyklad pokazuje jak ladnie mozna glupote wprowadzic tylnymi drzwiami w umysł klienta, bo nie sadze zeby tych informacji udzielal ktokolwiek poza specami od marketingu, lub zostaly zwyczajnie konfabulowane....tylko nie wiem po co.

Iinzynier, fizyk czy elektronik po zapytaniu o audiofilską sieciowke owszem usmiechnie sie z politowaniem, ale ze zgola innego powodu :-)
Tylko nie wspominajcie o blyskawicy, bo wezwą karetkę, a wiecie jak NFZ teraz leczy ;-)

sir.jax

• 241 / 4015
  • Aktywny użytkownik
24-02-2014, 10:41
@Lancaster
"Zasada zasad jest jednka ta ze wszystko a wkazdym razie więcej zalezy od systemu a nie od ceny."

A przede wszystkim od akustyki pokoju, a co za tym idzie adaptacji akustycznej pomieszczenia.
NIE MA INNEJ DROGI!
P.S.
To dlatego właśnie zanim dokonam zakupu kabelków, duperelków i innych kolumienek i co byś tam chciał najpierw za kaucją przynoszę do siebie do domu.
Wyjątkiem był majkelowy moonlight.

lancaster

• Gość
24-02-2014, 10:48
sir. jax, potrzebujesz zaadaptowac pomieszczenie do odsluchu tytulowych lcd 3 ?
Pewnie slabo izoluja akustycznie :-)

A.H.

• Gość
24-02-2014, 10:52
>> sir.jax, 2014-02-24 10:33:38
Bawią mnie teksty pokroju A.H. i ludzi, którzy rzecz jasna pewno wiedzą lepiej, choć nawet nie otarli się o to o czym bredzą o albedo pewno też :)))

Nie wiem o jakie ty kabelki lubieżnie się ocierasz ale z moich doświadczeń wynika, że IC DIY za 20 zł może znacznie lepiej wpasować się w system niż kabel za 20 tys złotych. W razie następnych głębszych przemyśleń odsyłam ciebie to twojego podpisu.

Karol

• 2030 / 4533
  • Ekspert
24-02-2014, 10:52
>> sir.jax, 2014-02-24 10:33:38

Chciałem tylko powiedzieć, że spokojnie możesz swój kabel zbalansowany, zrobić z Conducfil Speakfil 8896.
Moim zdaniem będzie dobry i nie musisz szukać jakiegoś innego.
I na tym mogłem poprzestać!
Ale podkusiło mnie i zeszło na upodobania. :)

sir.jax

• 241 / 4015
  • Aktywny użytkownik
24-02-2014, 11:14
Lancaster
Pisałem na początku, że obok tematu recablingu słuchawek, zapytam o łączówkę XLR-> RCA.
Sorry, że temat zszedł na "upodobania", wiesz że pisałem ogólnie i głównie o słuchaniu przez kolumny.
Słuchawki i majkelowy wzmacniacz mam od grudnia, albedo blue który krótko opisałem miałem o wiele wiele wcześniej,  wiec nie mogłem pisać o wrażeniach słuchania przez słuchawki.
LCD3 też nie mam...
;)))

lancaster

• Gość
24-02-2014, 11:19
si. jax, no OK to sie nam wyjasnilo. O kolumnach wiadomo ze dobiera sie pod pomieszczenie, osobiscie nie jestem fanem "adaptacji", wole aranzacje w naturalnym środowisku czyli meble, dodatki itp.
Wyjatkiem bylo ostatnio pomieszczenie znajomego ktory mial podbite dobre 6dB w okolicy 60Hz i robilismy pulapke basowa (pomieszczenie male nie bylo gdzie uciekac z kolumnami ani zmienic pozycji odsluchu). Jak ktos wejdzie do pomieszczenia to nawet nie wie ze ta pulapka tam jest, ot maly parapecik na ktorym mozna postawic ...w zasadzie to chyba tylko pilota :-)

sir.jax

• 241 / 4015
  • Aktywny użytkownik
24-02-2014, 11:43
Nie chcę już wypowiadać się w temacie słuchawek audeze lcd3 o akustyce pomieszczeń, sieciówkach i bezpiecznikach tym bardziej :)
Nie pytaj dlaczego?
Pozdrawiam

lancaster

• Gość
24-02-2014, 12:07
sir.jax, hobby jakim jest audio to w wiekszosci wrazenis subiektywne (jak w Twoim podpisie) jaja sie zaczynaja gdy ktos swoje wyobrazenia zaczyna ubierac w "naukowe" teorie. Teorie naukowe maja to do siebie ze rzadko przystaja i opisuja wrazenia natury estetycznej np. Bywa jednak ze opisuja. Podalem przykład tych pierwszych - dziecinnej historyjki o Zeusie gromowladnym z politowaniem patrzacym na sieciowkowych niedowiarków :-)

Odnosnie Twojego podejscia jest jak najbardziej OK, cos Ci sie podoba i dzialasz tak zeby podobalo sie jeszcze bardziej. Lekka kolizja moze zdarzyc sie wtedy gdy napisze sie cos takiego : "jak mozesz porownywac rodowane wtyki firmy x z miedzanymi firmy y".  A dlaczego nie ?

sir.jax

• 241 / 4015
  • Aktywny użytkownik
24-02-2014, 12:22
Wybacz, ale trudno mi uwierzyć że metr kabelka za ledwo 13zł może czynić takie same cuda co metr kabla ze szlachetnego przewodnika o odpowiedniej geometrii etc. z przedziału cenowego powyzek 1kzł.
Jeszcze dziś przy okazji tej dyskusji słuchając na moonlight majkela i HD600 porównywałem łączówki Reson i Tara Labs prism 300a z FlatOne.
Mimo, że Reson był blisko FlatOne w niektórych aspektach to jednak jako całość ten drugi nie pozostawiał złudzeń.
Wiem, że nie był to ślepy test jednak różnice są do wychwycenia bez wysilania się.
Pozdrawiam

brodacz

• 1780 / 4038
  • Ekspert
24-02-2014, 12:27
Wszystko ze wszystkim mozna porownywać jeśli to ta sama kategoria.
Ja porównywałem kabel sieciowy za 5300zl. z komputerowym i ostatecznie wybralem komputerowy bo różnica na plus tego drogiego byla zbyt mala aby wydać na to tyle kasy.Dla innego kolegi ta różnica może być bardziej zauważalna i wieksza i sobie taki kabelek zostawi oto cały urok tej zabawy.

lancaster

• Gość
24-02-2014, 12:29
sir.jax, spoko jesli to kwestia wiary nawet nie wnikam.

Pozdrowienia

lancaster

• Gość
24-02-2014, 12:33
Brodacz, dobre podejscie uwazam i bez dorabiania ideologii.

A.H.

• Gość
24-02-2014, 12:33
>> sir.jax, 2014-02-24 12:22:07
Wybacz, ale trudno mi uwierzyć że metr kabelka za ledwo 13zł może czynić takie same cuda co metr kabla ze szlachetnego przewodnika o odpowiedniej geometrii etc. z przedziału cenowego powyzek 1kzł.

Tak trzymać. Właśnie tego typu postawa napędza prawie cały przemysł kabli audio.