Audiohobby.pl

Beyerdynamic DT880 - co zamiast?

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
10-10-2011, 11:59
>> zagra, 2011-10-10 11:37:00
>> Wynika to z pracy bardziej napięciowej a niżeli prądowej

Dlaczego praca prądowa miałaby powodować większe zniekształcenia? Oczywiście rozmawiamy tylko pod kątem samych słuchawek a nie słuchawek + wzmacniacz.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
10-10-2011, 12:16
Jesteś mistrzem! Mistrzem takiego tłumaczenia by niczego nie wytłumaczyć.

Prawo ohma to ja znam. Tyle tylko, że w swoich rozważaniach uwzględniłeś wzmacniacz a prosiłem by tego nie brać pod uwagę, bo rozmawiamy o słuchawkach, nie wzmacniaczach.

Wyobraź sobie, że masz Wzmacniacz Idelalny. Ów WI produkuje tyle napięcia ile potrzeba i ma zerowa impedancję.

Ponawiam pytanie. Dlaczego słuchawka wysokooporowa miałaby produkować mniej zniekształceń niż niskooporowa?

No bo jeśli weźmiemy od uwagę wzmacniacz realny (nie idealny), to większe zniekształcenia nie produkuje słuchawka niskooporowa tylko właśnie wzmacniacz nieoptymalnie obciążony. Prawda? Co zresztą wynika po części z twojego dalszego wywodu.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
10-10-2011, 12:33
>> zagra, 2011-10-09 15:19:26
>Fallow

>Nie da rady zrobić dobrze masteringu na otwartych słuchawkach.
>W ścieku można dostać gdy masz na łbie otwarte , ba nawet półotwarte.
>Musisz mieć odseparowanie od obcych dźwięków.
>P R A K T Y K A !

Co za bzdura... zagra nie mów, że Ty kiedykolwiek zrobiłeś jakikolwiek mastering czegokolwiek, bo Twoje wpisy temu przeczą. Odseparowanie od obcych dźwięków? Jakich niby? Czy Ty gadasz o masteringu czy nie bardzo wiesz o czym?

Pomijam fakt, że bardzo rzadko ktokolwiek robi mastering na jakichkolwiek słuchawkach, Gawłowski kiedyś twierdził, że nadają się do tego jedynie Twoje ulubione DT-150, ale wątpię, żeby ten osąd był podyktowany wiedzą, bo jak profesjonaliści traktują słuchawki nie jest żadną tajemnicą.

Tak więc zagra i MAG podajcie może inne powody, dla których do masteringu nadają się tylko i wyłącznie słuchawki zamknięte, bo argumenty w stylu "musisz mieć odseparowanie od obcych dźwięków" czy "tak bo tak jest i kropka" są kiepskie... do tego robienie najazdu na fallowa, który moim zdaniem posiada większą wiedzę w tym temacie, to lekka żenada.

Pozdrawiam,

ps. prawda jest taka, że mix i mastering da się zrobić na wszystkim (oczywiście mówimy tu o sprzęcie na jakimś tam poziomie, a nie pchełkach z kiosku), bo nie jest to kwestia sprzętu, a jedynie znajomości i świadomości co się posiada oraz wiedzy.

Ahmed

• Gość
10-10-2011, 12:48
>> zagra, 2011-10-10 12:47:48
Tak poza tym .... Gawłowski jest praktykiem. Nie forumowym erotomanem gawędziarzem.

Cóż za samokrytyka. :-)

Ahmed

• Gość
10-10-2011, 12:55
>> zagra, 2011-10-10 12:51:52
Coooo Raptor odwiedził w jaskini ?

Ja tam nie wiem czy to był Raptor, F22 czy SR-71 ale, bez urazy, piszesz Zagra tak jakbyś dostał właśnie pokojową Nagrodę Nobla z zakresu audio, czyli dużo ale chyba coraz bardziej odjechanie i z górnego c.

Ale ja, skromny, afgański terrorysta nie znam się, nie orientuję i zarobiony jestem :)

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
10-10-2011, 12:58
zagra nic o mnie nie wiesz, natomiast z buta atakujesz... śmieszne i smutne! Podaj jakiekolwiek argumenty, bo jak na razie jedynym jest to, że "zawodowcy" wiedzą lepiej.

Co do pytań: tak byłem w studiu i to nie raz - czy to Ci wystarczy, żebyś zaczął gadać normalnie, a nie jak "wiejski guru"?

Powiedz może, wymień kogoś, kto traktuje słuchawki w sposób tak świadomy, jak tutaj piszesz? Rzuć nazwisko, nazwę studia, cokolwiek? Jak dla mnie, to szczytem jest HD650, DT-150 bądź tego typu sprzęt podpięty gdziekolwiek, do miksera, do DACa czy do innego badziewia... jak masz inne doświadczenia, to są to raczej jednostkowe przypadki, gdzie być może Ty kogoś uświadomiłeś, że warto się tematem zainteresować i poszukać sprzętu, który pokaże co te słuchawki potrafią?!

Ahmed

• Gość
10-10-2011, 13:01
>> zagra, 2011-10-10 13:00:27
>Ahmed
Masz coś ciekawszego do powiedzenia

Mam ale zarobiony jestem. :-)

Ahmed

• Gość
10-10-2011, 13:06
Real World Studio

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
10-10-2011, 13:19
Odpowiadasz na wpis
>> zagra, 2011-10-10 13:06:08
>Szwagiero

>Szczytem czego są dla ciebie HD650 ?

>Pytam poważnie.

Poważnie przeczytaj (uważnie!) jeszcze raz to co napisałem, a potem zadaj ponownie pytanie!

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
10-10-2011, 13:21
zagra i co to jest za tabelka? Nawet nazw słuchawek nie potrafią wpisać prawidłowo bo nie znam Fostexa T-120 czy ATHM 40fs. Czemu ta tabelka dowodzi? Że zawodowcy używają od lat tego samego? Gdzie Beyerdynamic, gdzie Sony? Kolejne studyjne ikony.

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
10-10-2011, 13:22
Sorry BD jest, Sony nie ma.

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
10-10-2011, 13:25
OK mój błąd - to nasz terrorysta. To co doczytałeś i przeanalizowałeś już post z HD650?

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
10-10-2011, 13:26
Prawo Ohma to dopiero wstęp do wytłumaczenia czegokolwiek. Charakterystyka prądowa tranzystora to Ic = Ib * hFE = Is*exp(Ube/Fi(t)). Przy sterowaniu napięciowym bazy prąd kolektora zmienia się wykładniczo. Im mniejszy zakres zmian argumentu dowolnej funkcji, tym bardziej można ją przybliżyć funkcją liniową - to mówi Twierdzenie Taylora, a im bardziej liniowa funkcja, tym mniej produktów harmonicznych - twierdzenia o funkcji złożonej i rozwinięcie w szereg McLaurina odpowiednio. Tak jest w stopniu napięciowym.

Natomiast w stopniu prądowym (wtórnik), tym bardziej zmienia się napięcie na złączu wyjściowym, im większe zmiany prądu, wzór ten sam co na początku poprzedniego akapitu. W lampach, FETach i MOSFETach obowiązują inne wzory, oparte o funkcję kwadratową w najprostszej postaci, a potęgową lub wymierną w postaci pełnej (nie uproszczonej). Is to współczynnik wynikający z geometrii i stopnia domieszkowania krzemu tranzystora.

Ahmed

• Gość
10-10-2011, 13:27
>> szwagiero, 2011-10-10 13:21:47
Nawet nazw słuchawek nie potrafią wpisać prawidłowo

To Piciu Gabriel popełnia takie błędy :-)

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
10-10-2011, 13:29
zagra przeczytaj raz jeszcze, jeśli kwestia nie jest dla Ciebie oczywista to dorzucam Ci jedno słowo, które powinno Cię naprowadzić:

Powiedz może, wymień kogoś, kto traktuje słuchawki w sposób tak świadomy, jak tutaj piszesz? Rzuć nazwisko, nazwę studia, cokolwiek? Jak dla mnie (!!!) W STUDIACH (!!!), to szczytem jest HD650, DT-150 bądź tego typu sprzęt podpięty gdziekolwiek, do miksera, do DACa czy do innego badziewia... jak masz inne doświadczenia, to są to raczej jednostkowe przypadki, gdzie być może Ty kogoś uświadomiłeś, że warto się tematem zainteresować i poszukać sprzętu, który pokaże co te słuchawki potrafią?!

Postaram się teraz pisać... czytelniej ;)