Audiohobby.pl

Slaskie Spotkania Sluchawkowe - The Next Generation

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
12-08-2011, 13:17
Odpowiadasz na wpis
 >> domzz, 2011-08-12 12:28:45
Fallow, jak tam dema, podrzucisz coś?

W weekend na spokojnie pogrzebe na dysku i poszukam :)

Fomalhaut

• 118 / 5184
  • Aktywny użytkownik
12-08-2011, 13:22
dzięki ci dobry człowieku, za wyczerpującą odpowiedź ;-)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
12-08-2011, 13:27
No problem :)) Najlepiej byloby miec wszystkie 3 :)

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
12-08-2011, 13:31
hehe no cos w tym jest ze forum generuje zakupy, albo je lekko pobudza.

Mi po zkaupie K701 troszke wrocilo zamilowanie do porownan itd  choc na pewno mniejsze niz kiedys.
Z tym ze z tego co widze jakbym mial 1ne sluchawki , mniej bym porownywal a wiecej sluchal tylko muzyki (co nie oznacza ze tak nie ejst). Poza tym wiekszosc czasu slucham na kolumnach badz w drodze.

Co do DT880, nie wiem musze ich jeszce raz posluchac, za kazdym razem jak je slucham to albo 990Pro albo HD580 mi sie bardziej podobaly...
ciekawosc brzmienia

damjan

• 60 / 4905
  • Użytkownik
12-08-2011, 13:53
ciekawe....
obecnie mam DAC Stello DA 100-Signature, wzmak Black Pearl i słuchawki DT990 Pro.
Mam duży sentyment do Shure - SRH840, gdyby tylko były trochę lżejsze, otwarte, to byłyby idealne. A tak kupiłem otwarte Beyery..., ale jeszcze nie jest perfekt
Właściwie fallow czy majkel dużo napisali o słuchawkach DT880 Pro, Shure 940, zastanawiam się nad tymi słuchawkami, bo jednak DT990 Pro są trochę za ostre, podobno DT880 dobrze zgrywają się z BP, mój DAC Stello jest łagodny, teoretycznie powinno być dobrze, obawiam się tylko basu - jego zbyt malej ilości (DT880, Shure 940).

Jakbyście ocenili bas w DT880 oraz w Shurach 940? - ilościowo w porównaniu do Shure 840, DT990 PRO (odpowiednia duża ilość, pasuje mi to), HD600 (dla mnie za mało, choć z dobrym zejściem, kontrolą)?

domzz

• 1113 / 6022
  • Ekspert
12-08-2011, 14:10
W kwestii wygody...
SRH940 swoją budową muszli i wygodą przypominają mi najbardziej HD595, czyli jest ok., ale dosyć twardo.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
12-08-2011, 14:23
Wlasnie, DT880 jak dla mnie najwygodniejsze z calej trojki i to jest taki wyrazny faworyt. K701 mimo, ze otwarte maja twarde wypustki w palaku i wielu osobom to przeszkadza - mnie akurat nie. SRH940 takze maja wypystki w palaku ale zdecydowanie bardziej miekkie niz K701, tyle ze znow sa zamkniete i musze nie sa tak pojemne jak w DT880 i K701.

Shure SRH840 oraz DT990  maja __ZDECYDOWANIE__ przez duze "Z" wiecej basu ilosciowo niz SRH940 i DT880. HD600 juz na tyle dawno nie sluchalem, ze nie pokusze sie o wyrokowanie :)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
12-08-2011, 15:20
@fallow, tak nieśmiało bym jeszcze chciał wyciągnąć od Ciebie ze dwa zdania na temat tego DACa ;)
Powiedz mi tak mniej więcej na ile on na Twoje ucho odstaje od standardowej lampucery i ile jeszcze audiofilskich przepaści brakuje do np. Metronome? Nie chcę tutaj żebyś sugerował mi taką czy inną klasę tego urządzenia, nie chodzi mi o uleganie autosugestii. Po prostu ja i tak nie będę miał punktu odniesienia i pytam się z czystej ciekawości. DAC majkela w przeciwieństwie do jego wzmacniaczy cieszy się mniejszą popularnością i na jego temat nie powstały jak dotąd żadne recenzje więc myślę, że krótki opis i porównanie do innych urządzeń byłby też cenny dla innych zastanawiających się nad zakupem. Ja oczywiście dorzucę też coś od siebie jak się z nim osłucham, ale raczej nie będę w stanie przedstawić tego sprzętu na tle innych.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
12-08-2011, 15:31
Ja się nie oferowałem z DACem do tej pory, więc popularności w tym zakresie nie mogłem zdobyć. Temat dopiero biorę na warsztat. Idę jakby od góry toru. Najpierw doszedłem do tego jak mają mniej więcej grać słuchawki, których będę używał dla przyjemności i do analizy dźwięku, potem trochę mi zeszło na bawieniu się pewnymi typami wzmacniaczy słuchawkowych. Parę miesięcy temu ogarnąłem nieco temat okablowania, gdy BP wydał się nabrać ostatecznych rumieńców.
Temat DACa rozwijał się pobocznie w międzyczasie, ale to bardziej na moje potrzeby. Pierwsza poważniejsza zabawa to był upgrade urządzenia kolegi, a ten z meetingu u fallowa to dopiero pierwsza samodzielna składanka na wzór mojej lampucery. Pokłosiem tych zajęć jest projekt zasilania, który też nasuwa mi modele obecnie dostępnych w sprzedaży układów DAC, i to dopiero będzie właściwa oferta, gdy na nich powstanie coś ostatecznego. Może się okazać, że będzie więcej niż jeden model, np. jeden na DACu prądowym, a drugi na napięciowym.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
12-08-2011, 15:53
@Pawel. Nie pokusze sie o takie oceny bo nie ocenialem tego DACa az na tyle jako pojdedynczy element. Ocenialem w ten sposob Black Pearla, Majkelowy system natomiast jako calosc. Nie potrafie powiedziec za bardzo o tym DACu wiecej niz juz napisalem. A fantazjaowac nie ma co :)

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
12-08-2011, 16:12
@Pawel - chyba najlepiej pozyczyć od @Majkela i posłuchac przez tydzień.

Ew. w tym samym czasie mozesz wypożyczyć coś innego i porównać  ...

Każdy inaczej odbiera muzykę i sprzęt równiez. Jeżeli całosć toru się broniła to wydaje mi się, ze DAC działał poprawnie. Skoro mozna było mówić o głebi, scenie, smaczkach, to musiała być ta informacja "transportowana" do wzmaka
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
12-08-2011, 16:26
Ogorek, a gdzie audiofilski duch kupowania w ciemno, najlepiej z USA albo Azji :) to jest dopiero ruletka. Czytasz cos tam i bierzesz w ciemno. Najlepiej za kilkaset procent wynagrodzenia lol :) To jest kurna dopiero ruletka i emocje. A jak mozna oddac to wiesz, zero fun\'u - wolkanska logika :))))))

Gustaw

• Gość
12-08-2011, 16:32
>> fallow, 2011-08-12 16:26:07
Najlepiej za kilkaset procent wynagrodzenia lol :) To jest kurna dopiero ruletka i emocje. A jak mozna oddac to wiesz, zero fun\'u - wolkanska logika :))))))

Ostatnim, wszech-forumowym, "hitem" w tej dyscyplinie okazał się zdaje się, CD Audiolab 8200 z wbudowanym DAC iem.
Audiofilskie sporty ekstremalne.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
12-08-2011, 16:44
A to jest ten na ES9018 i co to ma 1920x oversampling dla 44.1 kHz:) i z asynchronicznym USB. No to nieeee nooo, nie ma bata - takie rzeczy sie bierze w ciemno :))) Wazne zeby byl top. Sabre ES9018 jest top, 1920x oversampling = w pyte duze, asynchroniczne USB = hi-end jak cos potrafi cos robic asynchronicznie to wiadomo ze ma bardziej podzielna uwage niz to co robi synchronicznie to moze i jeszcze cos naprawi w sygnale :) Kalkulacja prosta.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
12-08-2011, 17:20
>> a gdzie audiofilski duch kupowania w ciemno, najlepiej z USA albo Azji :) to jest dopiero ruletka. Czytasz cos tam i bierzesz w ciemno. Najlepiej za kilkaset procent wynagrodzenia lol :) <<

Wg mnie kupowanie czegokolwiek służącego do odtwarzania dźwięku, nawet "na widno", za kilkaset % wynagrodzenia jest formą konkretnego zajoba.

Oczywiście można by się jeszcze skusić, gdyby wydanie kwoty 100x zamiast x spowodowało rozróżnienie (ABX) tej droższej zabawki od tańszej, ale to w ramach pasji.

Natomiast pakowanie kasy w coś, co ma służyć do odtwarzania muzyki, a nie sposób udowodnić jego wyższości nad czymś innym 120x tańszym jest..patrz wyżej.

Zupełnie inaczej byłoby, gdyby taki zakupofil stwierdził: nie wiem, czy moja zabawka za 20 tys. zł gra lepiej, od czegoś za 2 tys. zł i wali mi to, ale kupiłem ją, bo:

-  lubię mieć drogie rzeczy w salonie
-  lepiej się z tym czuję
-  zainwestowałem, ponieważ kolekcjonuję sprzęt stereo

etc. itp.

Ale nie, jako uzasadnienie podaje się wyłącznie jeden kompletnie chory argument: "kupiłem, bo słyszę, że gra lepiej".

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)