Audiohobby.pl

Slaskie Spotkania Sluchawkowe - The Next Generation

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
10-08-2011, 21:26
>> fallow, 2011-08-10 18:51:51
PS. Majkel nie placil mi za tekst ani grosza :)

Płaci zapewne we franku szwajcarskim :)

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
10-08-2011, 21:34
e tam znow w gre wchodza gusta - mi tam zawsze 880Pro sie podobaly poki ich dluzej u siebie nie potrzymalem. Wtedy mnie nudzily strasznie, niby bas jest ale nijaki, srednica ladna i reszta tez ale wszystko jakies nijakie a ja nie lubie jak jest nijakie:)

co do BP nie wiem nie sluchalem ale na Poznanskim wyraznie bylo napisane ze Holdek byl ostrzejszy, szybszy a to tez moze sie podobac. Te klasy i inne to jakies dziwne wyobrazenia o dzwieku nieskazitelnym ktorego nie ma.

dobra kloccie sie dalej ;)

ciekawosc brzmienia

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
10-08-2011, 21:41
>> fallow, 2011-08-10 21:00:09
Ja sie nabardziej ciesze, ze rozmawiamy sobie o tym wszystkim na luzie i bez obrzucania sie blotem :))

Pawel: Ja do DACa jeszcze dojde :) Ale nie wglebialem sie w jego brzmienie tak jak w Perle. Poza tym - przeciez sam sie za chwile przekonasz :D
------------------------------------------------------------

No fakt, pierwszy raz dyskusja na temat o którym się nie mówi bez zbędnych emocji :)

Z DACem się przekonam tylko, że będzie pewnie lepszy od E-MU(no chyba) :D A nie mam odniesienia do innych źródeł więc z chęcią bym poczytał chociażby wnioski ze spotkania :)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
10-08-2011, 22:18
Pozwolę sobie jeszcze nadmienić, że PS1000 słuchałem jedynie z Black Pearl, są zatem dwie możliwości: albo ten wzmacniacz czyni cuda i te słuchawki nie są wyjątkiem od średniej szczekaczki ze stajni Grado lub te słuchawki to jedyny strawny model tego wytwórcy.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
10-08-2011, 22:18
W Poznaniu moje PSy też były już po naprawie. One wczoraj rzeczywiście miały jakby sporo spuszczonego ze smyczy basu, tyle że ja do nich o to pretensji nie mam. :) Podejrzewam, że za bardzo odróżniały się sposobem grania od reszty peletonu, a powiedzmy sobie - stosunek odsłuchów do dyskusji wyszedł na ostatnim spotkaniu niski, co dobrze świadczy o tym ostatnim i jego uczestnikach. :P Po prostu przyzwyczaiły się uszy do słuchawek średnio i nisko-basowych, a tu nagle granie w loudness. Jest na head-fi jeden gość, który ceni DT880 Pro najwyżej jako słuchawki do celów studyjnych-edycyjnych, a PS1000 bierze dla przyjemności. Orfeusz jest pod dachem od święta i według niego nie tego najweselszego.
Zapewniam też, że wstawka Rolanda o nasłuchiwaniu w skupieniu to tak dla rozruszania czytających. Wydaje mi się, że gdy przyszedł, nikt niczego nie słuchał, no może wywodów któregoś Kolegi.

AKG K601 - gładka i bardziej rozpostarta przestrzennie wersja K701. Brak wysokiego sopranu i delikatna okrągłość dźwięku to dla mnie ich wady. Pasmo mają równiejsze od K701. Miałem je kiedyś, więc zarzuciłem je sobie dla przypomnienia. Ogólnie oceniam je niżej od DT880 Pro lub SRH-940 z punktu widzenia moich preferencji i oczekiwań.

Klon Lehmanna wydanie zagłębiowskie - jedynie z pamięci i na zasadzie "wydaje mi się, że", Lovely Cube idzie bardziej w krągłości i słodkości. Ten wzmacniacz zagrał bardziej kawę na ławę i bez dekoracji w postaci śmietanki, karmelu czy goździków. Przytomnie reagował na wymianę op-ampów, ale tor i czas odsłuchu nie pozwala mi go miarodajnie ocenić. Tzn. na ocenę co najmniej dobry zapracował, ale wyżej to nie wiem.

DAC AD1955 z wyjściem lampowym - tu dałem radę tylko tyle stwierdzić, że ma bardzo duże napięcie wyjściowe i nie kaleczy uszu brzmieniem. Muzyka i źródło bitów nie dały mi go poznać bardziej, więc może następnym razem. ;) Na BP miałem problem ustawić głośność, bo tam gdzie potencjometr jest w miarę równy, było już za głośno. Lehmann gra z nim na wzmocnieniu =1 i wtedy regulacja głośności odbywa się normalnie.

W sprawie źródeł bitów - dzięki fallowowi niczego nie muszę dodawać do tego, co napisał. Zastanawia mnie tylko, czy to był problem, że w kompie była puszczana płyta CD, a nie zrippowany bezstratnie kawałek? Zastanawia mnie to w kontekście USB, bo integra dawała radę, a urządzenie z aspiracjami bycia czymś daleko lepszym od M2Tech HiFace - sądząc po gabarytach - wydawało z siebie nieprzyjemne dźwięki muzykopodobne.

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
10-08-2011, 22:24
dac fallowa byl zdaje sie na AD1865, zlampizowany.
mnie strasznie ciekawi ten bajer z audio gd vs integra szczegolnie. szkoda, ze tego nie posluchalem.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
10-08-2011, 22:34
a jeszcze mnie ciekawi czy cos w tym dacu bylo grzebane poza, zdaje sie, wymiana lampek?
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
10-08-2011, 22:36
>> majkel, 2011-08-10 22:18:49
>W Poznaniu moje PSy też były już po naprawie. One wczoraj rzeczywiście miały jakby sporo spuszczonego ze smyczy basu, tyle że ja do nich o to pretensji nie mam. :)

To bardzo dobra wiadomość (ile już mają na liczniku?)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
11-08-2011, 09:47
@Zibra, DAC dopiero bedzie grzebany. Jest troche rzeczy ktore IMHO warto zmienic szczegolnie odnosnie samego sygnalu cyfrowego. Jedyne zmiany ktore dostal przed odsluchem na meetingu to zmiana lamp z chinskich 6N11 na radzieckie 6N23P-EW (jedne z moich ulubionych) i regulacje zasilania.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
11-08-2011, 10:44
>> Rolandsinger, 2011-08-10 22:18:04
Pozwolę sobie jeszcze nadmienić, że PS1000 słuchałem jedynie z Black Pearl, są zatem dwie możliwości: albo ten wzmacniacz czyni cuda i te słuchawki nie są wyjątkiem od średniej szczekaczki ze stajni Grado lub te słuchawki to jedyny strawny model tego wytwórcy.

Raczej ta druga opcja bowiem PS\'ów miała przyjemność słuchać z BP, moim Meierem COncerto i Rudistorem i różnice w brzmieniu na tych poszczególnych wzmacniaczach były niewielkie.

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
11-08-2011, 13:43
Fallow, to Ty ? ;D

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
11-08-2011, 14:46
Dziwne prawda ? :) To pewnie przez nowy avatar :D

Gustaw

• Gość
11-08-2011, 14:49
Fallow się publicznie fraktalizuje :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
11-08-2011, 18:04
Aha, @Pawel - odnosnie tego DACa. W jednym zdaniu - mysle, ze sie nie zawiedziesz :) Jest bardzo dobry. W porownaniu do EMU to bedzie kilka audiofilskich przepasci :))

domzz

• 1113 / 6022
  • Ekspert
11-08-2011, 18:44
>> fallow, 2011-08-11 18:04:57
Aha, @Pawel - odnosnie tego DACa. W jednym zdaniu - mysle, ze sie nie zawiedziesz :) Jest bardzo dobry. W porownaniu do EMU to bedzie kilka audiofilskich przepasci :))

W mojej skali "przepaściowej" różnica w porównaniu do EMU, to ok. 1/5 przepaści na korzyść DACmajka  :P