Audiohobby.pl

Słuchawki DT1350.

aallen

• 651 / 5555
  • Ekspert
19-06-2011, 23:32
Jestem w sumie moderatorem na Mp3store, wiec trochę banów poleciało jednakże jaki jest główny powód tego bana w odniesieniu chociażby do regulaminu ? Pytam z czystej ciekawości

lancaster

• Gość
19-06-2011, 23:52
aallen, mój prywatny to taki, że zostałem przez niego pomówiony. Zwróciłem się wówczas o ujawnienie źródła rzekomych informacji. Zarówno wtedy jak obecnie nie jest w stanie go wskazać. Dalsza rozmowa w tym temacie nie ma sensu. Zero jakiejkolwiek refleksji, najwyżej próba spławienia tematu....może jestem uczulony ze względu an jego niegdysiejszą "działalność". Powinienem być pewnie wielkoduszny...cóż, przestałem :-)

fallow, czym innym jest nie zgadzać się przy okazji rozmowy na temat a czym innym jakbym Tobie napisał przy okazji rozmowy na temat jakąś brednię na temat Twojego życia prywatnego np.
Co wtedy myślisz o takiej lipie ?

lancaster

• Gość
20-06-2011, 00:04
Piotr, nicki parodiujące czyjeś nazwiso chłopie to były w czasach kiedy sam ich broniłes w imie wolnosci słowa. Dopiero kiedy zacząłem ten bajzel usuwać (z atoposem, bo nikt inny do pomocy się nie zgłosił) to wtedy zaczęła sie rozmowa filozoficzna part two pt "granice wlnosci słowa". Oczywiście kiedy atopos otwarł pamiętny wątek z prowokacyjnym (i prywatnie uważam chamskim w naszych warunkach cywilizacyjnych) tytułem wtedy poleciały bezpieczniki największych fanów wolności słowa.
Żeby było śmieszniej ja ze swojej strony nie usuwałbym tego, bo wiem że Bóg się na coś takiego na pewno nie obrazi...cóż ja Bogiem nie jestem i w swej małości nie życzę sobie personalnych dopierdalanek w momentach gdy user przestaje mieć cokolwiek sensownego do powiedzenia.

Jakie inicjatywy na serwisie NIE wypaliły ? A jakie wypaliły Piotr ? Poza spotkaniami userów ?
Kiedy np. userzy zebrali się i stwierdzili, ze dopuszczają rzucanie "kurwami" w ilościach np. 5/tygodniowo/osoba lub można (najlepiej adminowi bo tu najlepsza zabawa) zarzucać innym wszelkie własne urojenia w ilościach 4/miesiecznie... z możliwością odsprzedaży limitów ?
To by był znaczący wkład we wskazanie profilu społecznościowego danej społeczności.

Pamiętam Piotr, ze snułeś domysły np. że przyszykowuję audiohobby do sprzedaży...po czym je sprzedałem. Prostsze niż 2x2

Śmiech.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
20-06-2011, 01:10
Wiecie co ? Czytam sobie wątek "LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne" i tam też było ostro i pikantnie, przede wszystkim za sprawą kol. Archanioła ale jednak w przeważającej mierze - śmiesznie. Nie bądźmy jak dziadki w domu starców, którzy się wiecznie kłócą o to samo, bo wciąż zapominają, że przed chwilą już się kłócili.

Dla rozluźnienia atmosfery proponuję tryptyk graficzno-satyryczny adresowany do administracji i userów:

1. Nie strofujcie wciąż admina - nie jest taki groźny, na jakiego wygląda.
2. Jak przesadzicie, to w końcu ugryzie
3. Miłość pomiędzy administracją a użytkownikami jest możliwa

Gustaw

• Gość
20-06-2011, 06:45
Otwartym tekstem i krótko.
Wywalenie Zagry to błąd. Z tekstu wątku nie wynika, że przegiął.
Nie było rzucania k....mi i c....mi a jak przegiął wcześniej, personalnie, to warto to przypomnieć i warto reagować wcześniej. Mogę sobie tak słodko pitolić bo to nie ja jestem adminem i to nie ja muszę wysłuchiwać, że jestem taki i owaki.Każdy ma swój próg wytrzymałości i w sytuacji kiedy jest się samemu na placu boju, znacznie łatwiej o "zmęczenie materiału".

Jeżeli mogę pomóc w administrowaniu audiohobby a nie ma innych chętnych  to jestem do dyspozycji. Jeżeli jednak nie ma teraz takiego zapotrzebowania to oczywiście na siłę się nie pcham bo i rola jest bardzo niewdzięczna.
Tak czy inaczej, znowu sytuacja należy do kryzysowych i jeżeli nie uzgodnimy czegoś konkretnego n.p konsekwentnego przestrzegania i trzymania się naszego mini regulaminu to .....zrobi się tu bardzo pusto.

lancaster

• Gość
20-06-2011, 07:43
">> Piotr Ryka, 2011-06-20 00:25:25
Na początek zaznaczę, że całkowicie odbiegasz od tematu."

Ty serio myślisz że tak figura zrobi wrażenie ?:-))))

"Tylko proszę, nie opowiadaj mi tu bajek, że zrobiłeś Atoposa moderatorem gdyż nie miałeś innego wyboru, bo to obraża moją inteligencję."

Zaryzykuję, ze nie ma czego obrażać, a przynajmniej dotyczy to poziomu wiedzy - zakładając że nie czytałeś tego co pisałem wcześniej bady\'emu, jak wyszukiwałem cytaty z datami (chronologicznie - miał dylemat że się zgłosił na moderatora a ja wybrałem jednoosobowo atoposa) Nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć jak to wyglądało, ile razy prosilem o osobę chętna do pomocy(kilkukrotnie), jak zwracałem sie otwartym tekstem do wszystkich.
Mam głęboko w poważaniu odkręcać kolejne wyobrażenia/imaginacje na ten temat..
To nie była kwestia braku wyboru bo wybór był, to była kwestia braku chętnych.
Dopiero po atoposie (kiedy dowiedziano się, ze atopos został modem) zgłosiło się kilka osób z których wybrałem chreesa i gotyka. Oczywiście żeby sobie to przypomniał taki np. bady, który tez za mną biegał jak ze sraczką i z "dylematem atoposa" musiałem mu wyszukiwać cytaty z datami. Tym razem krótko i na temat -  poszukaj sobie sam.

Dodam, ze atopos jako moderator spisywał się moim zdaniemnie gorzej od jego następców. Reagował na każde zgłoszenie w panelu, działał w  najcięższym dla moderacji okresie. Jedno co to atopos był jako moderator nieustannie atakowany(rozumiem uwagi do niego jako do usera), powodował niechęć kilku osób.

Dlaczego od samego początku chcieliście go zdjąć z tej funkcji pomimo że pełnił ją bez zarzutu ?
Pomimo że swoja pracę wykonywał bez zastrzeżeń (można dyskutować czy xyz słusznie dostał bana oczywiście, bo zasrywanie wszystkich wątków 3 "merytorycznymi" wpisami na krzyż jest tu oczywiście  dyskusyjne)
Może przy okazji tłumaczenia się wytłumaczcie się z tego ?

Dodam, ze wszystkim osobom, które podjęły się do tej pory trudu moderacji (lub zgłosiły się jako osoby chętne do pomocy) chciałbym ze swojej strony bardzo podziękować.

Gustaw, oczywiście że to błąd. Gdybyś otwarł serwis na którym co jakiś czas jakiś pajac by Cie o coś pomawiał ?
Albo np. w robocie, ze pracujesz dla konkurencji ? Po pierwsze byś pomyślał, że to nieporozumienie i chcesz to wyjaśnić oraz życzył sobie przeprosin. Czy może w imię wolności słowa uznałbyś że można sobie mówić co się chce ?
Ja wolność słowa rozumiem tak, ze można powiedzieć co się chce, ale jeśli jest to nieprawdą to ktoś może w imię tej samej wolności słowa życzyć sobie zadośćuczynienia. I to nie takiego jakie widzi pomawiający, tylko po pierwsze wyjaśnienia do końca całej sprawy a po drugie przeprosin.
Wtedy ew. patrząc na taką osobę można uznać ze temat jest zamknięty.
Myślę że OK.

Jeszcze jakiś czas temu próbowałem takie rzeczy odkręcać, tłumaczyć ludziom jak osobom z upośledzeniem, że nie jest tak jak myślą  tylko jest tak jak jest ....teraz szkoda mi na to czasu. Pisze o sprawach ogólnie.  Jeśli się mylę to przepraszam, jesli wprowadzono mnie w błąd to mówie wprost co , kto i kiedy.
Uznajmy, ze jeśli Z wyjaśni wszystko do końca to temat mamy załatwiony. Ze swojej strony nie będę go kontynuował, po prostu publicznie Z opisze z detalami kto mu udzielił takich a nie innych informacji na które się powołuje i żyjemy dalej długo i szczęśliwie.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
20-06-2011, 07:48
No to i ja sobie pozwolę na otwarty tekst.

Na tym forum jestem krótko. Ale za to na innych (nie audio) wystarczająco długo. Jednym forum liczącym tysiące użytkowników nawet administrowałem (technicznie i treścią). Wszystkie fora rządzą się tymi samymi prawami.

1. Każde forum ma właściciela.
2. Właściciel nie jest zainteresowany współdzieleniem się forum z nikim, bo za adresem internetowym, treścią na forum, ilością użytkowników i ogólnie prestiżem forum idą wymierne pieniądze.
3. Każde z for na których byłem podupadała jak za administrowanie i moderowanie brały się te same osoby, która zarabiają w branży, której dane forum dotyczy.

IMO problem nie jest spór Lancaster vs. Zagra, czy tez Lancaster vs. Ktoś_Inny, tylko fakt, ze Lancaster łączy funkcje administratora z handlem na tym forum. Stąd pojawiają się pomówienia, podejrzenia o stronniczość, itd. Szczególnie łatwo o takie pomówienia ze strony potencjalnej konkurencji. Gdyby Lancaster nie był adminem, Administrator grzecznie poprosiłby obu o wyjaśnienie sobie tych spraw na PW albo osobiście z możliwością dania sobie po pysku.

Praca administratora to nie tylko banowanie. Banowanie to ostatnia z funkcji. Dużo ważniejsza dla moderatora to porządkowanie dyskusji. Ot choćby tutaj, gdzie w wątku o DT1350 pojawił się wielostronicowy offtopic nadający się do wydzielenia.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
20-06-2011, 07:58
1. Każde forum ma właściciela.

Pewnie tak, w końcu najczęściej osoba a nie firma płaci rachunki...choć różnie bywa.

2. Właściciel nie jest zainteresowany współdzieleniem się forum z nikim, bo za adresem internetowym, treścią na forum, ilością użytkowników i ogólnie prestiżem forum idą wymierne pieniądze.

Po tym ajk niedawno jakiś magik podkablował audiohobby do Googgla zabrano stąd reklamy ad sense, nic to przygotuję ładny duży baner na górę strony - już o tym rozmawialiśmy :-)

3. Każde z for na których byłem podupadała jak za administrowanie i moderowanie brały się te same osoby, która zarabiają w branży, której dane forum dotyczy.

W jakim sensie podupada ? Pojawiają się migające reklamy ? Podmioty z branży mają tu uważam naprawdę dobre warunki. Nie wolno trollowac w wątkach merytorycznych - do dyspozycji jest cała zakładka (AudioSalon), gdzie można umieszczać darmowe ogłoszenia, reklamy swojej działalności itp.

"IMO problem nie jest spór Lancaster vs. Zagra, czy tez Lancaster vs. Ktoś_Inny, tylko fakt, ze Lancaster łączy funkcje administratora z handlem na tym forum. Stąd pojawiają się pomówienia, podejrzenia o stronniczość, itd. Szczególnie łatwo o takie pomówienia ze strony potencjalnej konkurencji. Gdyby Lancaster nie był adminem, Administrator grzecznie poprosiłby obu o wyjaśnienie sobie tych spraw na PW albo osobiście z możliwością dania sobie po pysku. "

Dokładnie. Tak rozstrzygam spory miedzy userami (naprawdę niewiele, a ostatnio luz zupełny). Jeśli miałbym niezbite dowody, ze jedna ze stron kłamie i miga się od wyjaśnienia sprawy/przeprosin to oczywiście banuję. Nie życzę sobie tego typu ludzi na serwisie. To zawsze śmierdzi. Nie rozumiem dlaczego sam miałbym przyjmować "na klatę" wszystkie brednie ?

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
20-06-2011, 08:15
>> lancaster, 2011-06-20 07:58:47
>> jakim sensie podupada ?

Ano w takim, że priorytetem takiej osoby przestaje być treść a staje się własny biznes. Zawsze konkurencja na takim forum jest na straconej pozycji i pod lupą administratora-biznesmena. Zawsze konkurencja ma swoich zwolenników (kolegów, zadowolonych klientów). Zawsze po decyzji administratora niekorzystnej dla konkurencji zaczyna się robić bydło na forum. Zawsze po takiej decyzji spada chęć pisania merytorycznie na forum i dzielenia się wiedzą, bo "a nóż admin mnie kiedyś wywali", a każdy czuje się właścicielem wiedzy którą się dzieli a którą potem - ta własność - jest mu (po banie) odbierana. Zawsze jak się robi bydło i jest coraz mniej chętnych by dzielić się wiedzą spada ilość nowych, chętnych by na forum się zarejestrować. Małe forum jest nieodwiedzanym forum. Umiera.

>> lancaster, 2011-06-20 07:58:47
>> Dokładnie. Tak rozstrzygam spory miedzy userami (naprawdę niewiele, a ostatnio luz zupełny).
>> Jeśli miałbym niezbite dowody, ze jedna ze stron kłamie i miga się od wyjaśnienia sprawy/przeprosin
>> to oczywiście banuję.

Czyli reasumując. Najpierw odsyłasz ich na PW, gdzie się pomawiają a następnie.... podejmujesz decyzję o tym kto miał rację? LOL. To nie sąd. Admin to zarządca. Tylko tyle.

A jeśli jakaś para robi notorycznie bydło na forum pomawiając się publicznie a nie na PW, pomimo upomnień, to wywala się OBU!

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

• Gość
20-06-2011, 08:42
>> lancaster, 2011-06-20 07:43:53
Oczywiście żeby sobie to przypomniał taki np. bady, który tez za mną biegał jak ze sraczką

może teraz dałbyś sobie bana?

>> lancaster, 2011-06-04 20:48:41
Jednym słowem bady możesz mi zrobić próbę mikrofonu.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
20-06-2011, 09:19
@ Cypis

1. Czyli lancaster ma dwa wyjścia zrezygnować z administrowania forum lub zrezygnować z prowadzenia biznesu ?
2. Jeśli ktoś czuje się właścicielem wiedzy, to lepiej żeby się nią nie dzielił tylko ją opatentował. W innym przypadku może się zdarzyć, że np rodziny zmarłych forumowiczów będą domagać się możliwości edycji postów albo gratyfikacji finansowej.
3.  Jeżeli admin pełni rolę wyłącznie zarządcy a nie sądu, to kto w takim razie ma decydować o banach ?

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
20-06-2011, 09:54
>> Vinyloid, 2011-06-20 09:19:35
>> 1. Czyli lancaster ma dwa wyjścia zrezygnować z administrowania forum
>> lub zrezygnować z prowadzenia biznesu

Tak to byłyby najlepsze dwa wyjścia. Ale ma jeszcze trzecie wyjście. Zostawić to tak jak jest z konsekwencjami takimi jak widzisz.

>> 2. Jeśli ktoś czuje się właścicielem wiedzy, to lepiej żeby się nią nie dzielił tylko ją opatentował.

To nie o to chodzi. Dzielę się tą wiedzą a tym samym współtworzę forum dlatego że czuję się, że to "moje forum". Jak zacznę czuć ze to forum Administratora to przestane mieć ochotę dzielić się. Samo podejrzenie, że może mnie spotkać to samo co Zagrę powoduje, że przechodzi ochota na publiczne dzielenie się wiedzą. Nie ma ochoty budować (współtworzyć) czyjegoś forum, by potem nie mieć możliwości z niego korzystać w przeciwieństwie do Admina.

>> 3. Jeżeli admin pełni rolę wyłącznie zarządcy a nie sądu, to kto w takim razie ma decydować o banach ?

Admin. Tyle tylko, że ban ma być narzędziem do zaprowadzenia porządku na forum a nie komfortu psychicznego administratora. Jak Admin czuł się pomawiany to powinien pozwać Zagrę do sądu. Takiego zwykłego.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
20-06-2011, 09:56
Powtórzę to, co już mówiłem swojego czasu Atoposowi

Powinno być na forum miejsce (wątek), gdzie wisiałyby informacje, że taki to a taki dostał bana za to i za to (z cytatami):

1. Taka informacja zwyczajnie powinna być "ogłaszana publicznie"
2. Skróciłoby to (przynajmniej częściowo) dyskusje

Atopos mi odpowiedział kiedyś, że generalnie moderator nie ma czasu na takie rzeczy. Ale, jak widać, czas na niekończące się potem dyskusje i tak trzeba znaleźć, więc... wracam do pomysłu
Odszedł 13.10.2016r.

• Gość
20-06-2011, 10:01
>> magus, 2011-06-20 09:56:37

popieram

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

• Gość
20-06-2011, 10:04
hmm ... wątek o słuchawkach DT1350 ?

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.