Co do USHER 8137A znalazłem taką opinie:
"Mialem ten glosnik,kupilem go wlasnie z zamiarem zrobienia suba...i sprzedalem go Bocianowi ktory dokupil jeszcze jednego i bedzie robil na nich 2 way,bo tylko do tego sie nadaja. Ten glosnik nie jest stworzony do suba,i to jest moje zdanie (...) ,ale po samym dotyku membrany mozna stwierdzic ze ten glosnik sie do tego nie nadaje,ale za to do 2 way w sam raz bo srednie to ma miodzio,gra jak szerokopasmowka.
n_omyzs,mozesz sprobowac ale ja nie polecam,zawieszenia sa tak miekkie a membrana tak lekka ze jak polozysz na nia puste pudelko od zapalek to ona sie ugnie
...ale za to wykonanie i wielkosc magnesu robi wrazenie :wink: "
2 way na takim głośniku to mozna między bajki wlozyć, ale lekka membrana to chyba coś co by mi pasowało. Zaph zwraca uwagę na niskie xmax, ale głośnik nie będzie do samochodwego suba, tylkod o TL... Czyli byłoby ok, gdyby nie ten paskudny kolor membrany. Tu moze troche wybrzydzam, ale beżowy (?) fullrange, żółty woofer, mahionowy fornir i wyjdzie krasacizna pierwsza klasa.
nadal interesuje mnie kwestia Horna i wplywu na zgranie fazowe umiejscowienia wylotu TL. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje wooferów do 200 zł/szt to również mnie to interesuje.