Misiomor, pamiętaj, że moge ciąć stromo, 24dB/oct. Z tego co czytałem/rozmawiałem o tym głośniku to zakres niższych średnich tonów nie brzmi ciekawie, więc bardzo niskie cięcie tak czy siak wypadałoby odrzucić. Obudowę i tak planowałem zrobić grubą (czytałem kiedyś temat w którym rozważałeś obudowy kanapkowe), ale nie wiedziałem, że w tym wypadku będzie to sczególnie ważne. Jeśli woofer pójdzie w TL to zawsze zwiększy sztywność konstrukcji, a jak w closed, to będe musiał naładować do środka kratonic i okienek... Z tego co sie orientuje, to mata bitumiczna może coś pomóc w tej kwesti?
Co do woofera to jak zauważyłeś będzie problem, celuje więc w 8" które jako tako zagrają nieco wyżej niż sam bas. Wcześniej miałem głośnik o sd 120cm2, więc tak czy inaczej teraz będzie dwa razy większa powierzchnia membrany i wychylenie liniowe, więc na bas nie powinienem narzekać.
Jeśli masz jeszcze jakieś sugestie, odnośnie obudowy (jaki typ closed czy TL?) albo głośników to z chęcią poczytam. Mam zwracać szczególną uwage na jakieś parametry woofera do tego zestawienia? mms, qts?
Widać było ostatnio moje niezdecydowanie - no cóż, słyszałem powiedzenie "audio to sztuka kompromisów", ale nie zdawałem sobie sprawy, że na każdym kroku będę musiał z czegoś rezygnować, żeby coś osiągnąć.