Pierwsze wrażenia z odsłuchu AKG K520:
System : Denon DCD-1700GAT(z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym),Yamaha CR-820,Behringer SRC 2496, Nationite S:FLO2
Słuchawki: AKG K520, Philips SHP 5401(mod.), Sennheiser HD 598, Yamaha YH-100(recabled Stax Lambda)
Pierwsze wrażenia z odsłuchów AKG K520 przywołują skojarzenia ze sprzętem studyjnym.AKG K520 łatwo się wysterowują, graja dobrze z S:FLO2 (nawiasem mówiąc fajny grajek przenośny).
Prezentuja granie monitorowe, świetna równowana pasm. Dobre podparcie w dolnych rejestarch, równo i z klasą. Nie czuć podbarwień wąskopasmowych (co przeszkadza bardzo przy HD 598 - szczególnie w zakresie górnej średnicy). AKG są dość transparentne, dość dużo pokazują informacji o torze w którym grają. Dobre wzmocnienie powoduje lepszą scenę i swobodę dźwięku, nawiasem mówiąc można je nieźle obciążyć. Choć mają 32 ohmową impedancję i dynamikę 108dB to lubią trochę prądu, co słychać.
Zrobiłem sobie porównanie słuchawek dynamicznych, począwszy od SHP5401, HD598 po AKG 520 i w tej hierarchii mógłym je subiektywnie ustawić(choć w wielu przypadkach moje ucho lepiej się adaptuje do SHP5401 niż do HD598). AKG mają świetny bas i dynamikę dźwięku, są dość otwarte w całym paśmie. Schodzą niżej niż SHP5401. Lepiej oddają barwę instrumentów. Dźwięk jest poukładany. Średnica nie jest lekko wypchnięta jak w philipsach(ten zabieg nawet lubię). SHP5401 to świetne słuchawki w swojej klasie,AKG to jednak dla mnie krok dalej.
Generalnie słucham głownie na ortodynamikach Yamaha YH-100 i tutaj barwa instrumentów, ilość informacji na średnicy (jak i w całym paśmie) jest nie do przeskoczenia dla żadnych słuchawek dynamicznych z porównywanego przeze mnie grona.Yamaha YH-100 nie są idealnie liniowe przecież ale sposób w jaki grają (odpowiednio napędzone) dają najwięcej radości z muzyki.
Jednak AKG K520 mają najlepszy balans tonalny i są to słuchawki dla wyrobionego słuchacza, nie koloryzują i nie ubarwiają. Dla mnie są jednoznacznie lepsze od HD598 i SHP5401. Czuję że z czasem będę je lubił coraz bardziej, bo grają muzykę - po prostu (kto wie czy nie najczęściej w zestawie portable - z s:flo2).