Audiohobby.pl

Co po CAL ?

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
13-04-2012, 09:43
Ja natomiast słuchałem tych Philipsów z wieszaka w Media Markt i mi się spodobały. Byłem zdziwiony, że za niecałą stówę taki dźwięk można uzyskać. Niemniej z tego samego wieszaka Sony MDR-570LP za drugie tyle co Philipsy mimo może bardziej męczącego dźwięku pokazały lepszy realizm, a przede wszystkim fokus, którego w Philipsach nie było. Jak grały skrzypce, to było wrażenie śledzenia smyczka poruszającego się po strunach i widoczności każdej z nich. Philipsy grały dźwiękiem nazwijmy to uogólnionym.

Co do wzmacniaczy, to z reguły tak jest, że im lepszy, tym bardziej słychać jak gra źródło. Dlatego "dorobiłem się" możliwości zaoferowania całego toru opartego o odtwarzanie z płyt, a i do słuchania z kompa coś "jako takiego" jestem w stanie przygotować, a przynajmniej zaprezentować, i każdy może sprawdzić u mnie jak gra dana moja konstrukcja, a skopiowanie innych elementów toru nie stanowi problemu.

szwagiero

• 2240 / 6105
  • Ekspert
13-04-2012, 10:26
>> majkel, 2012-04-13 09:43:24

Czemu mając już DG nie założysz strony www ze swoją ofertą? Pytam z ciekawości...

asmagus

• 4439 / 5652
  • Ekspert
13-04-2012, 12:12
Majkel pewnie logo tak długo opracowuje ;)

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
13-04-2012, 14:33
Logo jest gotowe od kilku miesięcy. Domena zarezerwowana również. Dalszy ciąg zależy także od innych osób, np. firmy wykonującej dla mnie obudowę. Z reguły jest tak, że założony plan ulega kolejnym obsuwom, i moja sytuacja nie była pod tym względem wyjątkowa. Tzw. biznes po polsku. Chcę żeby to wszystko grało ze sobą, więc najpierw muszę zobaczyć flagowy produkt w docelowej szacie i go obfotografować, a następnie wokół tego zbudować layout strony.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
14-04-2012, 10:55
Ostatnio robiłem porównanie Philipsy 5401 vs Vivanco sr 470 zmodowane vs dt 150.
Vivianco po modyfikacji grają zupełnie inaczej, z niesamowitej przestrzeni zrobiła się przestrzeń monitorowa...
słuchawki grają bardzo lekko i powiewnie w stylu AKG 601.
słuchawki mają realistyczny dźwięk, ma on bardzo ładną barwę, czytelność.
w niektórych nagraniach vivianco wygrywają czytelniejszą średnicą, kobiecy wokal potrafi zabrzmieć bardziej pociągająco niż na philipsach czy dt 150-miłe zaskoczenie.
wokal jest lekki słychać w nim powietrze i niesamowitą swobodę jest z przodu. dźwięk vivianco przypomina teraz jakieś AKG.
słuchawki mają mało basu, za to jest on punktowy i nie buczy, co ma miejsce w philipsach.
Dla mnie te słuchawki prezentują wyższy poziom niż philipsy ale dopiero po modyfikacji, wcześniej nie da się ich słuchać, niestety dźwięk jest marnej jakości, jedyny plus dobra scena.

kolega który porównywał twierdził że philipsy są lepsze minimalnie, ponieważ vivianco są za mało dociążone i mają wąską scenę.
jeśli ktoś kupi te vivianco i je zmoduje na pewno nie będzie rozczarowany. słuchawki prezentują dobry poziom i ciekawe brzmienie w przystępnej cenie.

a_men

• 746 / 6100
  • Ekspert
14-04-2012, 13:05
Powtórzę jeszcze raz.
Piszcie, czy Philipsy są modyfikowane, czy nie, bo to dwa różne światy.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
14-04-2012, 14:23
po modyfikacji, i tak te słuchawki nie są cudowne.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
16-04-2012, 20:06
skusiłem się jeszcze raz na CALe ;)
są to dziwnie grające słuchawki, są bardzo miłe dla uszu, powiedziałbym że nie grają jak dynamiki.
cały dźwięk Cali jest delikatny, pluszowy dość otwarty ale...
bas dziwny, nie pierze tylko tak brzdęka, tutaj HD 650 wypadały o kilka klas lepiej.
średnica jest sklejona wokal nie potrafi się oderwać stworzyć spektaklu, brzmi gładko,nie słychać zakończenia dźwięku.
słuchawek przyjemnie słucha się przed snem usypiają,grają ponętnie.
bas moim zdaniem jest przeciążony i ociężały, niestety ścięcie basu niewiele pomaga.
słuchawką można nadać ostrości i wigoru podbijając umiejętnie średnicę.
słuchawki zyskują znacznie na ostrości jeśli pady są z innego materiału np weluru.
słuchawki grają bardzo fajnie na padach od dt 150 niestety wtedy nie mają prawie nic basu.
słuchawki mają bardzo miły przekaz natomiast dynamika i detaliczność moim zdaniem leży.
myślę że ze słuchawek można bardzo wiele jeszcze wycisnąć, postaram się opisać zmiany.
konstrukcja otwarta odpada strasznie cofa się średnica, choć nie wiadomo jak słuchawki zagrają gdy driver będzie bez osłon  

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
16-04-2012, 20:15
Z CAL można wiele wycisnąć i wywrócić bas, detaliczność, itd.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
16-04-2012, 20:28
Corvus5
bas można poprawić być może ale nigdy ten bas nie będzie punktowy ani słuchawki nie zagrają ultra detalicznością.
bas próbowałem poprawić eq i nic. inne słuchawki zyskują znacznie na kontroli basu te praktycznie nic.
ja już sobie poprawiłem średnicę oraz górę w tych słuchawkach.
usunąłem nieszczęsny materiał który jest przyszyty do padów.
dźwięk jest bardziej otwarty mniejszy koc, ale do zmodowanych dt 150 to jeszcze daleka droga.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
16-04-2012, 20:34
Korektorem nie poprawisz charakterystyki wodospadowej.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
16-04-2012, 20:43
>> Corvus5, 2012-04-16 20:34:10
Korektorem nie poprawisz charakterystyki wodospadowej.

nie ale zmieniając charakterystykę pasma przenoszenia często można osiągnąć sztucznie lepszą dynamikę;)
jak do od forów w przetwornikach wciśnie się trochę gąbki to mam wrażenie normalniejszego dźwięku, jakby dźwięk przyspieszył

a_men

• 746 / 6100
  • Ekspert
13-05-2012, 13:53
Obskubałem Philipsy ze wszystkich bibułek i zrobiła się istna kakofonia. W sumie to nie dziwne, bo nic już nie izoluwało dźwięków emitowanych przez przód i tył przetwornika. Jednak poprawiła się swoboda dźwięku.
Pozatykałem więc gąbką otwory dookoła przetwornika, żeby stworzyć odgrodę. Tak gra zdecydowanie najlepiej. Posłucham jeszcze trochę dla pewności i wtedy zakleję te otwory na stałe czymś solidnym.

bsw

• 563 / 5141
  • Ekspert
14-05-2012, 12:13
Z modow ekstremalnych:
Ja swoje philipsy pozbawiłem wszystkiego z wyjątkiem przetworników i oprawiłem w tonsile :-)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2014659

Dodam że odchyliłem przetworniki i zmiana zdecydowanie na plus.
Miałem też możliwość porównania bezpośredniego z oryginalnymi sd426 i wychodzą w konfrontacji bez kompleksów.

a_men

• 746 / 6100
  • Ekspert
17-05-2012, 11:21
Zaciekawił mnie kolejny faworyt darkula, czyli AKG K520. Wg niego lepsze niż K550 i K701.
Poszperałem trochę po sieci i znalazłem ich rozbierane fotki:
http://www.on-mag.fr/index.php/topaudio/tests-auditions/10148-test-akg-k520-casque-hi-fi-portable-et-abordable
Dodatkowo ktoś na mp3forum rozebrał chyba K540 i spisując numery drivera znalazł jego producenta:
http://www.chiaping.com/products.php?class=Headphone&language=&page=3
Po wyglądzie wnoszę, że w K520 siedzą modele 402 lub 404.
Ciekawe, czy można je kupić gdzieś w detalu?