Audiohobby.pl

Media serwer

foxbat

• 1057 / 6108
  • Ekspert
05-05-2008, 12:25
Gustaw

Podejzewam, ze softwarowo nie ma problemu, gorzej z hardwarem... jest tylko chyba svideo wyjscie i euro....

---------------------------------------------
audiostereo.pl? dziekuje, nie wchodze!
"jamnik" - wyraz zakazany na audiostereo

Coyote

• 39 / 6057
  • Użytkownik
05-05-2008, 23:41
Zapytam o coś takiego: czy podłączając zewnętrznego DACa (bez względu na to czy przez USB czy Toslinka) do jakiegoś maczka można w ogóle nie myśleć o jakości karty dźwiękowej na pokładzie? Bo jeśli tak, to nie trzeba się ograniczać do najnowszych rozwiązań (intelomaki), ale można też spróbować powalczyć z np. iMakiem G4 czy tym podobnymi. Jak to jest?

Drugie pytanie, może się orientujecie (szczególnie Ty, Gustawie) - który z najsłabszych makowych sprzętów pociągnie loseless audio?

Pozdrawiam
C.

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
05-05-2008, 23:49
>> Coyote, 2008-05-05 23:41:35
>>Zapytam o coś takiego: czy podłączając zewnętrznego DACa (bez względu na to czy przez USB czy Toslinka) do jakiegoś maczka można w ogóle nie myśleć o jakości karty dźwiękowej na pokładzie

Jest dokładnie tak jak napisałeś. To zewnętrzny DAC robi całą robotę.

>>który z najsłabszych makowych sprzętów pociągnie loseless audio?

Nie mam nic słabszego w okolicy niż PowerBook 12 " G4, 1GHz i 1 GB RAM. Jest na nim zainstalowany Leopard 10.5.2
i najnowszy iTunes. Nie mam żadnego problemu z Apple Lossless.

Coyote

• 39 / 6057
  • Użytkownik
06-05-2008, 01:22
Czyli na dobrą sprawę iMac G4 lub Mac Mini G4, DAC na USB i szafa gra?

Orientujesz się może czy są kabelki USB <-> miniToslink (lub po prostu Toslink)? Chyba raczej to są już konkretne krowy, które swoje kosztują i swoje psują, prawda?

Pytam, bo jeśli bym się decydował na którąś G4, to tam musiałbym podłączyć coś na USB, a nie Toslink. A DAC, który jest dla mnie gdzieś tam odłożony ma tylko optyczne lub elektryczne cyfrowe wejście. Zastanawiam się zatem czy nie zrezygnować z niego na korzyść czegoś z najtańszych DACów (tych po $200-$300) czy może zostawić go i albo kupić jednak coś z wyjściem optycznym (chyba dopiero intelomaki) albo kombinować właśnie z jakimś konwerterem. Hm.

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
06-05-2008, 09:57
Odpowiadasz na wpis
>> Coyote, 2008-05-06 01:22:19

Szukaj lepiej jakieś maszyny z wyjściem optycznym. Nie będziesz miał ograniczenia do stosowania DACów posiadających USB.
Pamiętaj też, że pilocik dodawany do nowszych Maców to też przyjemny gadget.

Jeżeli chodzi o kabelki USB-TOSLink to nie widziałem czego takiego ale też specjalnie czegoś takiego nie szukałem. Może są jakieś aktywne przejściówki/konwertery.

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
06-05-2008, 12:24
Teraz następny kandydat na media serwer - Mac mini

Po pewnym okresie stosowania jako "media serwer" mojego roboczo-przenośnego MacBooka Pro stwierdziłem , że coś co jest noszone i nie stoi na stałe przy sprzęcie audio niestety nie jest wygodnym rozwiązaniem na serwer muzyczny.
Dlaczego ? Nie chce się czasami targać na week-end komputera do domu a z drugiej strony chce się posłuchać muzyki lub pooglądać filmy. Naturalnie chodziło mi rozwiązanie ciche, które nie będzie zakłócać szumem wentylatorów słuchania muzyki.
Na kilku forach internetowych czytałem, że dobrym rozwiązaniem jeżeli chodzi o media serwer  jest Mac Mini i wiele osób stosuje ten komputer jako domowe centrum rozrywki. Z tego względu postanowiłem spróbować właśnie tego rozwiązania.

Mac mini to niepozorne pudełko zajmujące powierzchnie porównywalną do tej którą zajmuje opakowanie od CD.
Jest tylko kilka razy od niego grubsze. Jest też zewnętrzny zasilacz, który można oczywiście wyekspediować w mniej widoczne miejsce.

Więcej informacji technicznych
http://www.apple.com/macmini/

To co jest najbardziej istotne do zastosowań audio to to, że Mac mini posiada złącze optyczne umożliwiające współpracę
komputera z zewnętrznym przetwornikiem DAC. Oczywiście nie jest problemem podpięcie DAC-a za pośrednictwem złącza USB, o ile DAC takie złącze posiada. Wyście optyczne jest dzielone z złączem słuchawkowym - jest to ta sama dziurka.
Albo wkładamy mini jacka i słuchawki albo mini TOSLinka i wychodzimy z cyfrowym audio na zewnętrzny DAC stereo albo
na amplituner 5.1.

OPROGRAMOWANIE  "media serwer"
Jeżeli chodzi o oprogramowanie typu media serwer to można powiedzieć, że jest to standard w każdym Maku.
Mam tutaj na myśli systemowy, elegancki programik FrontRow. Za jego pomocą oraz za pomocą standardowego pilota IR możemy wygodnie odszukać i posłuchać ulubiony album muzyczny z naszej biblioteki iTunes, można przeglądać zdjęcia rodzinne (slide-show z fajnymi transformacjami zdjęć + oczywiście muzyka w tle), można oglądać własne filmy (również w formacie HD).  Jednym słowem przyjemny i wygodny soft typu media serwer.

ODTWARZANIE MUZYKI
Do sprawnego odtwarzania muzyki na Maczku, w oparciu o formaty bezstratne, są nam potrzebne w zasadzie dwa programy - iTunes i któryś z wielu darmowych konwerterów FLAC, APE na Apple Lossless. Niestety iTunes nie pracuje z plikami muzycznymi FLAC. Apple lansuje swój własny format bezstratny Apple Lossless. Na szczęście istnieje sporo darmowych i wygodnych konwerterów z FLAC, APE na Apple Lossless, AIFF lub wave.

- iTunes - standardowy, rozbudowany, program do odtwarzania muzyki w wielu formatach  
http://www.apple.com/itunes/overview/
- MAX - "riper" i konwerter http://sbooth.org/Max/
- XLD - konwerter  http://tmkk.hp.infoseek.co.jp/xld/index_e.html

W zasadzie iTunes i Max są zupełnie wystarczającymi rozwiązaniami jeżeli chodzi o ripowanie CD i odtwarzanie muzyki z plików bezstratnych. Dla odsłuchów "audiofilskich" cyfrowe audio wysyłamy na zewnętrznego DACa za pomocą TOSlinka lub USB.
Operacje typu "start", "stop", "przewiń", "następny", "poprzedni" realizowane są z poziomu iTunes za pomocą standardowego pilota AppleRemote.

FILMY
Z maczkiem Mini dostarczany jest program iMovie, który służy do edycji i montażu naszych  filmów w standardzie SD i HD. Imporcik z cyfrowej kamery na dysk po FireWire i możemy montować.
Kolejne miłe "jabłkowe" narzędzie zupełnie wystarczające dla osób, które nie zajmują się montażem video na poziomie pro.
http://www.apple.com/ilife/imovie/
Zmontowane w iMovie filmy można oglądać za pomocą systemowego programu FrontRow. Oczywiście tutaj też przydaje się standardowy pilot Apple Remote. Jeżeli chodzi o odtwarzanie filmów HD znajdujących się na sieci (n.p format mkv) to sprawdzonym rozwiązaniem jest darmowy VLC Media Player. Odtwarza wszystko co się rusza. Może nie jest super intuicyjny ale posiada spore możliwość.
http://www.videolan.org/vlc/

Sprawdzałem najsłabszego Maca Mini (Intel Core Dudo 2, 1.83 GHz) i bezproblemowo radzi sobie z odtwarzaniem filmów mkv w standardzie 720p.

Innym standardowym programem jest iDVD za pomocą którego możemy stworzyć własną płytkę DVD z filmami lub z multimedialną prezentacją rodzinnych fotografii z wakacji. Kolejne "narządko" lekkie, łatwe i przyjemne :)
http://www.apple.com/ilife/idvd/

ZDJĘCIA CYFROWE
Rodzinne zdjęcia cyfrowe można przeglądać jako prezentację w systemowym programie FrontRow. Muzyka wybrana z biblioteki iTunes stanowi miłe tło podczas oglądania takich prezentacji. Bardzo ciekawe są też opcje transformacji podczas zmiany fotografii na ekranie. Oczywiście z Maczkiem Mini dostarczany jest program do obróbki fotografii iPhoto. Nie chcę kolejny raz powtarzać, że to kolejny "miły i intuicyjny programik od Apple". Napiszę tylko tyle, że mimo posiadania oprogramowania Adobe Photoshop, większość obróbki zdjęć rodzinnych oraz ich katalogowanie robię właśnie w iPhoto.
http://www.apple.com/ilife/iphoto/

Reasumując. W moim mniemaniu Mac Mini to idealny kandydat na centrum domowej rozrywki i media serwer.
Po obudowaniu Maca Mini dodatkowymi urządzeniami, takimi jak macierz dyskowa, DAC-a lub amplituner 5.,  mamy w zasadzie wszystko co jest nam potrzebne. Oczywiście pewną wadą jest konieczność posiadania jakiegoś wyświetlacza. Można poszukać na necie jakiś mały monitor lub tak jak w moim wypadku, można podłączyć Maca mini do TV LCD. Trzeba również pamiętać, że jest to pełnoprawny komputer za pomocą którego można pisać teksty, surfować po necie, itd.

Jeszcze jedna uwaga. Słabszy Mac Mini 1.83 GHz jest baaaaardzo cichy. Niestety słyszałem, że model 2 GHz potrafi hałasować wiatrakami. Podobno to jakaś kwestia programowa ale trzeba uważać.

Obecnie mój stacjonarny DVD player służy jako podstawka pod Maca Mini a mój CD Player został wystawiony na sprzedaż.

Uhhhhhh....... Dosyć tego grafomaństwa. :)

P.S.
Przepraszam za ew. byki i literówki

P.S. 2
Nie sprzedaję komputerów Apple, chociaż wiele lat temu m.in. się tym zajmowałem :)

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
06-05-2008, 12:39
No i jeszcze taki mały szczególik dla wielbicieli systemu operacyjnego Windows.
Na Maku mini, tak jak na każdym Macku z procesorem Intela, można bez problemu zainstalować Windows XP lub Vistę. Wybiera się przy starcie komputera (klawisz "alt") czy chcemy startować z OS X czy z Windows. Windows chodzi natywnie, tak jak na normalnym PC - bez emulacji.

foxbat

• 1057 / 6108
  • Ekspert
06-05-2008, 15:12
a niby czemu by sie nie dalo zainstalowac windows, przeciez to PCet :)

---------------------------------------------
audiostereo.pl? dziekuje, nie wchodze!
"jamnik" - wyraz zakazany na audiostereo

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
06-05-2008, 15:15
>> foxbat, 2008-05-06 15:12:12

mogliby np. do każdego Maca dołączyć taką małą Redakcję, coby pilnowała, żeby nie robić czarnego PR.... znaczy nie instalować Windowsa

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
06-05-2008, 15:16
>> foxbat, 2008-05-06 15:12:12

Nie tak do końca.
Bez OS X na dysku i systemowego bootcampa nie zainstalujesz.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
06-05-2008, 15:18
To dobrze kombinowałem!! Nawet w Applu bez Admina ani rusz. :)

chcecie zdjęcie?

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
06-05-2008, 15:21
maciek

Ty nas tutaj administratorem nie strasz. Wiesz przecież, że nielegalnie nietoperze (up. foxbat) w samochodzie przewoził :)

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
06-05-2008, 15:23
Gustaw,

no wiem, ale nie zapominaj, że co wolno wojewodzie... władza ma swoje przywileje

nie po to józwa został najredaktorem, żeby się potem martwić o jakieś nietoperki w bagażniku :)
------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

Coyote

• 39 / 6057
  • Użytkownik
06-05-2008, 16:53
Dzięki Gustawie za świetne opracowanie.
Jeśli ktoś z Was chce poczytać więcej i poszukuje też troszkę innych inspiracji, to polecam taką świetną stronkę: http://www.computeraudiophile.com/taxonomy_menu/2/11 (jest między innymi jak właśnie z Makiem Mini stworzyć taki świetny zestaw).

Gustawie, jeśli chodzi o mój pomysł zakupu. Myślałem o G4, bo to jednak znacznie tańsze rozwiązanie. Fakt, DAC na USB jest wtedy konieczny. A może są jakieś sensowne karty muzyczne na USB i z wyjściem cyfrowym, w cenach takich, że koszt G4 + karta < intelomak? Tak kombinuję, bo każda złotówka ma znaczenia.
Jeśli zaś chodzi o pilota - owszem, kupując lampkę albo mini G4 traci się to udogodnienie. Ale ponieważ FrontRow degraduje dźwięk, to tak na prawdę aby zmienić album trzeba sięgnąć po mysz na przykład. więc można i myszą ściszać i przełączać dalej itd. Mniej wygodnie - fakt. Ale dzięki temu być może za pół ceny? Chociaż pewnie dla wielu z Was, Drodzy Forumowicze, te 700 złotych różnicy to żadne pieniądze...

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
07-05-2008, 00:18
>> Coyote, 2008-05-06 16:53:58

Niestety nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o karty dźwiękowe do Maca. Może jakieś Lynxy ?
http://www.lynxstudio.com/index.asp