Zakładam wątek poświęcony rozwiązaniu typu "media serwer". Nie chodzi mi tylko o serwer muzyczny tylko o rozwiązanie uniwersalne, które pozwoli, oprócz odtwarzania muzyki, prezentować i magazynować zdjęcia cyfrowe i filmy. Nie widzę powodu aby urządzenie ograniczać tylko do jednego zadania,
tym bardziej, że nic nie stoi na przeszkodzie aby używać media serwer do różnych zastosowań. Z tego względu, że najwięcej doświadczenia mam z komputerami Apple osobiście będę pisał właśnie o nich. Uważam, że te komputery świetnie nadają się jako baza dla systemu typu "media-serwer". Kolegów, którzy mają większe doświadczenie z komputerami PC proszę o dzielenie się swoją wiedzą.
To, że komputer może być pełnoprawnym żródłem dźwięku siebie już nie muszę przekonywać. Ostatnie testy w kilku systemach wyzbyły mnie jakiejkolwiek wątpliwości. Opisałem to m.in w wątku
http://www.audiohobby.pl/topic/4/423#koniecI tak, w najbliższym czasie proponuję kilka opisów urządzeń Apple, które miałem lub mam u siebie a które z racji swoich możliwości świetnie nadają się jako media serwer.
Podstawowe cechy, które musi posiadać media server to:
1. Prostota i komfort obsługi
2. Możliwość odtwarzania i magazynowania muzyki w formacie bezstratnym
3. Możliwość odtwarzania i magazynowania filmu w rozdzielczości min 720p
4. Możliwość prezentacji i magazynowania zdjęć cyfrowych
5. Możliwość pracy z zewnętrznym DAC-em
6. Bezpieczeństwo przechowywanych danych
P.S. jeżeli ten wątek uważacie za zbędny lub niewłaściwy w zakładce stereo proszę o sygnał bo nie chcę nikogo zanudzać.