Witam serdecznie.
Pierwszy post po tak długim pobycie na forum, no ale kiedyś trzeba zacząć.
Zaczynam przygodę z budową monitorów i wybrałem Rata jako program do pomiarów i z racji tego, ze jestem całkowicie zielony w tym temacie chciałbym poruszyć parę kwestii.
Na początek opiszę jak dokonuję pomiarów aby wykluczyć ewentualne błędy. Używam mikrofonu Panosonic MW-61A, który podłączony jest do Jiga przeznaczonego do pomiarów w SW, a dokładnie wykorzystuje z niego preamp Wallin\'a, sygnał podaję na wejście liniowe Prodigy HD2. Sygnał wyjściowy z HD2 podaje na wzmacniacz do którego podłączony jest mierzony monitor. I w tym miejscu parę informacji, a raczej chęć wyjaśnienia wątpliwości. Na początku prób pomiarowych otrzymywałem dziwny przebieg przed samym impulsem. Okazało się, że gdy mam ustawione Sequence lenght na 32k i Sampling rate na 48kHz (ustawienia domyślne) otrzymuje taki właśnie przebieg przed impulsem. Po paru próbach okazało się, że przy ustawieniu 64k i 96kHz problem znika. Mam parę kart muzycznych i sprawdzałem też na E-MU0404 PCI oraz na Realtek z płyty głównej i dokładnie mam ten sam objaw. Arta jest dosyć wybredna odnośnie współpracy z kartami muzycznymi. Próby konfiguracji dwóch kart, gdzie jedna jest źródłem sygnału, a druga ma go pomierzyć kończyły się brakiem początkowego impulsu z karty. Skończyło się na jednej Prodigi HD2 i sterownikach ASIO4all. Impuls wygląda teraz tak jak na screenie ale nie jestem z niego zadowolony. Mam odbicie z bliskiej odległości, a fizycznie nie ma się od czego odbić. Może źle umiejscawiam kolumnę? Prosiłbym o wskazówki. Gdzie i jak usytuować kolumnę aby pomiar był najbardziej wiarygodny.