Audiohobby.pl

ARTA

• Gość
30-05-2010, 09:47
W jaki sposób należy zamocować mikrofon WM?
Czy ARTA jest darmowa? Umożliwia tworzenie plików importu do SW?

• Gość
30-05-2010, 10:57
Bufor na impedancję i wzmacniacz są konieczne przy podłączaniu WM czy tylko dla niektórych rodzajów kart?
Rurka  do mikrofonu spełnia tylko funkcje mocowania czy musi mieć ponadto jakieś szczególne właściwości –np. grubość lub rodzaj materiału? Mogę np. przylutować ja w obsadzie mikrofonu jakiegoś media-tech do komputera?
Jak ustawiać mikrofon do pomiaru - potrzebna jest długa szyja czy można użyć statywu fotograficznego mocując rurkę z mikrofonem klipsem?

cadam

• 4401 / 6105
  • Ekspert
30-05-2010, 11:59
Na początek do eksperymentów można wykorzystać mikrofon do Skype.

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
30-05-2010, 12:49
Jeżeli chcesz walczyć o grubość rurki to weź mosiężną a nie aluminiową, mają cieńsze ścianki.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

• Gość
30-05-2010, 13:24
Rozumiem że nie ma znaczenia rodzaj materiału. Nie bedzie przeszkadzało że rurka przewodzi prąd?

Długosc kabla może być dowolna? Mam przedłużacz do wtyku jack do mikrofony od skype.

Gdzieś w Internecie widziałem pliki kalibracyjne do mikrofonu Panasonic WM61 specjalnie do Speaker Workshop. Bez nich tez sobie można poradzić?

cadam

• 4401 / 6105
  • Ekspert
30-05-2010, 13:29
Ja wykonuję pomiary na WM61a bez pliku kalibracyjnego. Plik kalibracyjny do SpeakerWorkshop można użyć w Arta zmieniając jego rozszerzenie.

krisb_68

• 12 / 6011
  • Nowy użytkownik
30-05-2010, 14:39
jzagaja, 2010-05-30 09:21:24
Plik kalibracyjny do powyzszego egzemplarza ECM8000:

Dzięki serdeczne za link.

cadam

• 4401 / 6105
  • Ekspert
12-06-2010, 11:31
Podłączyłem wyjście karty do wejść i wykonałem pomiar jedno i dwukanałowy, efekty na obrazkach.

konrad

• 850 / 5740
  • Ekspert
06-08-2010, 22:02
Mierzę impedancję w limpie i wykresy wychodzą mi dziwne ... Mają niezłe góry i doliny tak do ok. kilkuset Hz (nie mówiąc już o dużym piku na 50hz- przydźwięk sieciowy od wzmacniacza jak się domyślam), jak mierzę rezystor to oprócz gór, na końcu pasma faza idzie do góry, a wartości rlc też wychodzą np rezystor 3Ohm to kondensator z jakąś kosmiczną wartościa itp. Jak podkręcę gałkę w wzmacniaczu to góry się wygładzają, ale to bez sensu bo mogę przez to upalić wysokotonówkę.
 Na koniec jeszcze lepszy cyrk przepiąłem wzmacniacz na "stampampa" (klasa d od chumiego) i po kalibracji rez 3omy ma wartość 12omów! ;/
Macie jakiś pomysł jak cokolwiek zmierzyć z takimi cudami?

Dodam że klika miesięcy temu mierzyłem to było lepiej, nie idealnie ale chociaż wartości elementów dobre pokazywał, nie wiem co się stało od tego czasu.

(na screenie jest jak już dam całkiem głośno)

konrad

• 850 / 5740
  • Ekspert
06-08-2010, 22:03
.

konrad

• 850 / 5740
  • Ekspert
14-12-2010, 11:06
ARTA 1.7 will be published on next sunday (probably).

New features in ARTA (extract):
- Mlssa export now without normalization to 1.
- New Mlssa import types (impulse and transient response)
New menu in Imp window:
- Record -> Signal Time Record opens recording dialog with added generator
- Generator in transient recorder generates sine burst and pulse signals
- Generator has new multitone signal for measuring TIM (DIM)
- Periodic square and triangle signals added to ARTA generators
- Copy bitmap string can be saved between opening of dialog
- FR and spectrum graphs with tick marks and more dense grid
- Downsampling (menu Edit->Downsample in Imp window) analysis of CSD in low frequency range.
- Better ISO3382 compatibility in estimation of reverberation time and noise reduction
- Implementation of ASIO INTERFACE to soundcards.
- more simple callibration procedure
- Added overlay plotting in Step response, Dft and IR Envelope windows
- Impedance curve as overlay in FR plot (Imp and FR in one plot)
- Thick line option enabled in all windows.

New in Steps:
- Muting of transients after sine cut-off (at cost of 50% larger measurement time)
- impedance curve overlay in FR magnitude plot
- ASIO interface.

New in LIMP:
- ASIO interface.

cadam

• 4401 / 6105
  • Ekspert
14-12-2010, 13:27
Co daje ASIO?

kudlaty

• 2 / 5798
  • Nowy użytkownik
15-12-2010, 08:44
W skrócie i wielkim uproszeszczeniu ASIO omija całe windowsowe badziewie i ARTA bezpośrednio komunikuje się z kartą dźwiękową. Jeżeli coś nie pasuje to wywala błąd.

Od strony praktycznej:
1) mam E-mu 1616m i słucham muzyki z foobar 2000 przez sterowniki ARTA. Jeżeli częstotliwość próbkowania nagrania nie zgadza się z częstotliwością próbkowania karty dźwiękowej to wywala mi błąd.

2) robiłem pomiary darmowym RMAA, a on nie ma ASIO. Wcześniej tego nie zauważyłem i E-MU miałem ustawione na fs=44,1kHz, a RMAA na 48kHz. Sterowniki Windows bez mojej wiedzy robiły konwersję. Na wynikach pomiarów pojawił mi się sygnał 60Hz o dość dużej amplitudzie. Co ja się z kablami nakombinowałem... W końcu puściłem to po samej cyfrze i dalej miałem ten sygnał 60Hz. Koniec końców ustawiłem RMAA na 44,1kHz i wyniki zaczęły pokrywać się z rzeczywistością. Z ASIO nie miałbym tego problemu, gdyż wymusiłoby na E-MU 48kHz i byłoby ok lub wywaliłoby błąd, a nie dokonywałoby potajemnie marnej konwersji.

Pozdrawiam
Kudłaty

cadam

• 4401 / 6105
  • Ekspert

cadam

• 4401 / 6105
  • Ekspert
17-01-2011, 20:08
>> jzagaja, 2010-12-14 11:43:35
Licencja ASIO kosztuje a cena ARTY sie nie zmienila!

Raczej cena się zmieniła, bo teraz za 79 euro nie można używać programu komercyjnie.

1) Personal license enables the single user personal use of the ARTA Software.  The price for the personal license is 79 euros.

2) Commercial licence enables the institutional and multi-user use of the ARTA Software. The price for commercial license is 149 euros.