Przedwzmacniacz Accuphase 2410
Dzięki koledze Miłokajowi miałem okazję posłuchać przez kilka dni przedwzmacniacza Accuphase 2410.
Uwagi ogólne - wygląd super, jest to wersja z drewnianymi boczkami. Chociaż ja wolałbym drewnianą całą górę (chyba wersja 2800 i wyższe).
Wykonanie - mega jakość. Wydaje się lepsze niż MBL. Ale to na zasadzie - robi wrażenie bardzo solidnego.
Funkcjonalnie - rewelacja, znacznie lepiej niż Accustic Arts - wszystko chodzi jak w Japonii.
Porównanie nr 1 - Accu jako wzmacniacz słuchawkowy dla słuchawek dynamicznych
Słuchawki - Grado PS-1000. Odniesienie - Black Pearl by Majkel (EarStream)
Różnica w cenie ogromna. Accuphase gra jednak lepiej. Szersza i głębsza scena, lepsza separacja instrumentów, nieco ciemniejszy dźwięk. Black Pearl na bardzo wysokich poziomach głośności robi się odrobinę jazgotliwy, traci precyzję. Przyjemniej słucha się Accu. Ale oba grają bardzo dobrze. Bez wątpienia Accuphase wprowadza Grado na wyższy poziom. Aż chce się bawić dalej :)
Już już. . . .wydawało się, że Grado grają równie dobrze jak Staxy. Dopóki nie założyłem 009 na głowę.
Ciekawa rzecz, że Accu odcina wyjście OUT po wpięciu słuchawek do gniazda. Zatem nie da rady na raz słuchać Staxów i Grado. Aby tylko takie problemy były w życiu :) Po wpięciu Grado w Accu nie są już "pierdziawkami" jak je wcześniej opisywałem. Grają naprawdę dobrze. Po paru minutach przyzwyczajenia spokojnie mogą starczyć za główne high-endowe słuchafony.
Porównanie nr 2 Accu jako przedwzmacniacz do wzmacniacza i słuchawek Stax (717 i 009)
OK, są różnice :) Nieco lepiej jest z przedwzmacniaczem.
Dźwięk jest bardziej uporządkowany, lepsza separacja źródeł, odrobinę przyjemniej się słucha.
Różnice występują na dużych poziomach głośności.
Porównanie nr 3 Accu jako przedwzmacniacz do integry MBL i głośników B&W CDM1SE
Absolutnie żadnych różnic. Niestety.
Jeszcze tak naprawdę to Accu miał lepiej bo bezpośrednio MBL otrzymywał sygnał przez RCA a Accu przez 2 x XLR.
Po wyrównaniu poziomów głośności nie słychać było żadnych różnic. Ten który grał głośniej, grał "lepiej".
Uwagi dodatkowe
Do takich porównań trzeba bardzo dobrych jakościowo nagrań.
Nie mam płyt testowych/audiofilskich, więc czasem musiałem przeszukać całą torbę (po przenosinach) w poszukiwaniu nagrania, które nada się do testowania.
Chyba nie o to chodzi w życiu aby szukać przez parę minut płyty która ma super wokal i do tego jakiś kontrabas bo zostaje parę płyt :)
W zwykłym słuchaniu na normalnych poziomach głośności, w innej muzyce niż jazzowe plumkanie nie było słychać absolutnie żadnych różnic.
Funkcjonalność Accu jest świetna jak ktoś lubi się bawić sprzętem. Ja nie ruszałem tych pokręteł.
Najbardziej istotne jest dla mnie - dwa wejścia i dwa wyjścia XLR, taką cechę ma niewiele przedwzmacniaczy.
Z czysto lampowych - żaden.
Może to porównanie miało jakieś błędy techniczne ? Chętnie rozważę wszelkie Wasze uwagi.
Podsumowanie w moim systemie jest następujące:
1) Accuphase 2410 to wspaniały wzmacniacz słuchawkowy (w mojej ocenie lepszy niż majkela Black Pearl),
2) nieznacznie poprawia uporządkowanie dźwięku jako przedwzmacniacz dla słuchawek i wzmacniacza STAX
3) nie wpływa na dźwięk wysyłany do kolumn B&W
W tej chwili skupię się na zakupie nowych kolumn, potem jeszcze raz posłucham Accustic Arts albo Audio Research (jeśli będzie jakiś dostępny za sensowną kwotę).
MBL nie ma ani dystrybutor ani na rynku wtórnym.
Może macie jakieś kolejne propozycje do odsłuchu ?