No dobrze, widzę że włożyłem kij w mrowisko, ale to dobrze bo przynajmniej temat trochę ożył :) Swego czasu miałem z racji swoich zainteresowań sporo do czynienia ze sklejką, nawet zrobiłem sobie kolumienki na Tonsilach (tylko takie głośniki wtedy były dostępne) kilka lat później wykonałem podobne kolumny ale dla kolegi i to z MDF ponieważ kumpel dysponował takim materiałem. Odczucia subiektywne moje i kolegi były takie, że te z MDF grały jakby ciut lepiej, szczególnie w zakresie niskich częstotliwości, poza tym nie podskakiwały tak jak moje ze sklejki. Dla zaintersowanych polecam stronę
www.sklejki.pl sa tam naprawde dobrzy fachowcy potrafiący doradzić, firma wykonuje również usługi CNC. Poza tym konsultowałem materiał do budowy z moim znajomym stolarzem, on równiez doradzał mi wykonanie z MDF z racji na jego własciwości. Czy MDF puchnie, pewno tak, ale w typowych warunkach w mieszkaniu, przy nawet różnych warunkach wilgotności nie zauważyłem żadnych zmian, a kolumny montowałem i w domu i w garażu, rózne temperatury i wilgotności pomieszczeń. Co do narzędzi, więc muszę rozczarować kolegę, narzędzia przy obrabianiu MDF znacznie szybciej się zużywają niż przy sklejce i płycie wiórowej i jest to utrapienie stolarzy, a mam kilku znajomych.
Krzysztof - od kilkunastu dni moje uszy cieszy piękny dźwięk kolumienek, w najbliższy weekend zaczynam fornirowanie, mam trochę obaw bo nigdy tego nie robiłem, ale jestem dobrej mysli i wierzę, że wyjdzie super, a wiara to podstawa ! Później bejcowanie i woskowanie, a w załączeniu fotki
pozdrawiam Piotr
PS. czas powoli zacząć budowę wzmacniacza, mam 2 typy lampa vs tranzystor w czystej klasie A