Audiohobby.pl

Hurricane - High Efficiency 2way

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
09-03-2011, 09:42
Ja również chciałbym poczynić zastrzeżenia. Nie chciałbym by ktokolwiek pomyślał sobie, że pryncypialnie cokolwiek twierdzę. Ja po prostu nie wiem, nie mam pewności. Moje twierdzenia opieram na skromnym konstruktorskim (modelarsko-lotniczym) doświadczeniu, które podpowiada mi, że im sztywniejszy materiał tym lepiej i dłużej drga. W konstrukcjach obciążanych dynamicznie istnieje nawet pojęcie "przesztywnienia konstrukcji". Dlatego też przeczytałem ze sporym zdziwieniem informacje, że ktoś czynił próby zbudowania obudów z laminatu węglowego, którego to moduł Younga jest wyższy (!) niż stali sprężynowej. Na dodatek taki laminat jest bardzo lekki.

IMO obudowa, która ma dobrze izolować tył membrany powinna spełniać dwa warunki: być ciężka by trudno było ją wzbudzić do drgań i szybko tłumić ew. drgania. Na "czuja" MDF świetnie spełnia te dwa warunki.

Oczywiście im bardziej wyrafinowana konstrukcja, np. taka jak Kris\'owych Hurricanów w tym wątku, tym bliżej ideałowi. Jednak ja hołduję zasadzie ekonomii. By poprawić brzmienie kolumny, zamiast pakować pieniądze i roboczogodziny w skomplikowaną i drogą konstrukcję obudowy.... kupuję po prostu lepsze przetworniki i pakuję je do MDFu ;)

>> cadam, 2011-03-08 23:40:18
>> http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1977-03.pdf

Dzięki za wrzutę. Z angielskim radzę sobie dużo lepiej. ;)

BTW. Może moderator w swojej łaskawości do naszego OTpowania wydzieliłby dyskusję o materiałach na obudowę do nowego wątku?

--
Pzdr
Tomek.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

piotrek

• 148 / 5107
  • Aktywny użytkownik
09-03-2011, 11:07
Koledzy moim zdaniem jest istotne, że wątek ożył, da to być może "kopa" do budowy Hurricanów kolejnym forumowiczom. Konstrukcja została zbudowana i sprawdzona nie tylko przez ich autora KRS47 lecz również przez innych zapaleńców, a wymiana doświadczeń co do użytych materiałów (zwrotnice, kable, obudowy) powinna pomóc przyszłym "budowniczym" tego projektu, ważne jest jedno, czy MDF, czy konstrukcje kanapkowe jak KRS47, czy inne Hurricany grają świetnie !!

pozdrawiam Piotr

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
09-03-2011, 13:39
Piotrek moze napiszesz cos o dzwieku ? Porownywales z jakimis innymi paczkami ? Jesli jeszcze ktos mial okazje posluchac skonczonej konstrukcji to niech skrobnie cos proszę.

piotrek

• 148 / 5107
  • Aktywny użytkownik
09-03-2011, 14:47
fakamada - nie jestem fachowcem w dziedzinie muzyki i niektóre terminy audiofilskie są mi obce, po prostu lubię posłuchać muzyki. Dla mnie dźwięk jest super, wysokie tony czyste, nie natarczywe, chodzi mi o to, że nawet przy dłuższym słuchaniu nie męczą, średnie są po prostu świetne, na nowo odkrywam płyty, które wydawało mi się, że znam na pamięć, np. brawa na płycie 4 pory roku ( Berlińscy Filharmonicy pod dyrekcją von Karajana) do tej pory brzmiały jak jeden wielki zlepek, teraz słyszę poszczególne oklaski, niskie są znakomicie kontrolowane, nie rozwlekłe i takie ciągnące się, ale krótkie, szybkie tam gdzie faktycznie są takie (np. Metallica z płyty BIG 4) a melodyjne i miękkie (Pink Floyd The Wall lub koncert Gary Moora z Montreux) ostatnio słuchałem jazzu, chociaż nie za bardzo lubię, trąbki, gitary no i kontrabas (podobno schodzi do 45Hz), kurczę to naprawdę słychać :) Nestety jak widac na fotce ustawienie nie jest zbyt fortunne, są w takiej wnęce, pomieszczenie do nagłośnienia to praktycznie cały parter domu, jakieś 60m2 otwartej przestrzeni. Nie miałem możliwości porównać z innymi kolumnami, słuchałem tylko w salonach jakiś Usherów i Focall Electra, ale warunki jak to w salonie, ktoś rozmawia, gra muzyka umta-umta (mimo to starałem się wsłuchać w ich brzmienie) - wolę Hurricany, jak ktoś chce je porównać może się wprosić do mnie ze swoim sprzętem, mieszkam na Śląsku
pozdrawiam Piotr

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
09-03-2011, 16:10
>>piotrek, 2011-03-09 14:47:54
>>jak ktoś chce je porównać może się wprosić do mnie ze swoim sprzętem, mieszkam na Śląsku

No to wygląda, że się pospieszyłem. Stałem przed wyborem Hurricany czy VIB170AL Visatona. Obie konstrukcje praktycznie identycznie cenowo.  Wybrałem Visatony, bo mam do ich konstrukcji zaufanie (bodajże to moja 4 czy 5 konstrukcja na ich przetwornikach). VIBy mam skończone ( http://prv.neteasy.pl/pic/index.php?dir=vib170al ) i tak sobie myślę... ja też jestem ze Śląska (okolice Bielsko-Biała) i strasznie jestem ciekawy czy wybrałem dobrze ;)

Mam też klona Passa F5 w wersji mocno prototypowej niemniej bezbłędnie działającej i kładącej na łopatki jak na razie wszystkie wzmacniacze jaki przyszło z nim porównywać.

Co Ty na to?

--
Pzdr
Tomek.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

piotrek

• 148 / 5107
  • Aktywny użytkownik
09-03-2011, 17:18
Coś mi to przypomina, kolega ostatnio testuje F5 (na razie w formie mocno przestrzennej wiszącej na kablach) i Visatona B 200 w obudowie 100l, straszny potwór ale podobno gra świetnie. Zapraszam, możemy zrobić mały test, a F5 chetnie poslucham bo to jeden z dwóch typów wzmacniaczy, które chciałem robić, a tu mam gotowca do testów :)  Mieszkam w Tychach, zapraszam (niestety ja na razie nie mogę się wybrać, lekka kontuzja) pisz na priv.
Sądzę, że rownież forumowicze skorzystają, będziemy mogli ten maly eksperyment porównawczy opisać

pozdrawiam Piotr

MARER

• 22 / 5562
  • Użytkownik
09-03-2011, 21:19
Piotr ...ja mam ofornirowane przody i tyły ...musiałem to zrobic przed podfrezowaniami ...też robiliśmy z kumplem pierwszy raz i powiem Ci, niema się czego obawiać ...kupiłem fornir zebrano modyfikowany na fizolinie w www.eurofornir.pl ...zapłaciłem ok. 45PLN za arkusz 250cm x 64cm ...do tego klej Pattex Uniwersal Classic ( wali jak budapren ) 26PLN puszka 800ml ...potrzeba 2 szt. ...gruntowałem wstępnie scianki, odczekałem do wyschniecia ...następnie smarowałem i sciankę i fornir ...odczekałem kilka minut do momentu nie łapania kleju i do siebie tylko uwaga ...kładziesz tylko raz ...niema możliwości poprawienia klej mocno kontaktowy ...docisnełem twardym wałkiem i drugą płytą docisnęłem ściskami na godzinkę i gotowe ...trzyma pięknie ...ważne dokładnie smarować klejem na krawędziach.

Odnośnie materiałów z których wykonujemy kolumny ...używajac przy tej konstrukcji czy to grubego MDF-u czy sklejki otrzymujemy krępego, ciężkiego monstera wzmacnianego kratownicą ...wewnątrz mamy niewielkie płaszczyzny oklejone matami bitumicznymi i różnego typu tłumieniem ...nie wierzę żeby miało to znaczący wpływ na dźwięk.

Piotr dziekuję za utwierdzenie Twoja opinią w słuszności budowy tego projektu ....super że jesteś zadowolony ...ja jeszcze muszę troszkę poczekać na ten miód dla uszu :-)

pozdrawiam

MARER

• 22 / 5562
  • Użytkownik
09-03-2011, 21:23
Piotr ...nie próbowałeś odwrotnego ustawienia kolumn ...wysokotonowymi wewnątrz ?
Jak mozesz spróbuj i daj cynk jaki ma to wpływ na scenę.
Gdzieś kiedyś czytałem że takie ustawienie jest zalecane przy wykorzystaniu kolumn z nie symetrycznymi tweeterami.

pozdrawiam

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
09-03-2011, 21:36
Przy tym ustawieniu (blisko ścian) dogiąłbym także kolumny bardziej do środka.

cytrus

• 21 / 5165
  • Użytkownik
13-03-2011, 22:00
jest to mój pogląd i podzielam go całkowicie

Witam,

tweeterami zdecydowanie do środka, kolumny trzeba koniecznie odsunąć od tylniej ściany ok. 1 m, dogiąć lekko do środka a wtedy robi się fantastyczna scena i całkowicie znikają  głośniki...

Mówię Wam - fajna jazda!- mam egzemplarz Demo :)

pzdr

W

jest to mój pogląd i podzielam go całkowicie

MARER

• 22 / 5562
  • Użytkownik
14-03-2011, 08:56
Dzieki za rady wzgledem ustawienia kolumn , właśnie ze wzgledu na ustawienie kolumn blisko tynych ścian zdecydowałem się na bas reflex z przodu ...zobaczymy co wyjdzie z tego rozwiazania.

Zigi

• 12 / 6029
  • Nowy użytkownik
17-03-2011, 15:23
Heloł.

Popraw linka do zdjęcia 16.

Jak dla mnie zajebista robota :D

kuben

• 488 / 5516
  • Zaawansowany użytkownik
17-03-2011, 16:06
http://idea.internetdsl.pl/marer/foto/Hurricane16.JPG
Trzeba bylo kropke zmienic.

--------------------------------------------------------------

MARER

• 22 / 5562
  • Użytkownik
17-03-2011, 17:00
No to już po problemie ....każdy sobie zmieni koropkę i będzie git :-)