Audiohobby.pl

Słuchawki niskich lotów, tj. niewykwintne

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
14-05-2010, 11:20
 W MDR7509HD jest jakieś tworzywo skóropodobne.
Z zalet pady są przeźroczyste dla dźwięku -czytaj nie odbijają fal tylko dźwięk wychodzi na zewnątrz, co jest w innym aspekcie jednocześnie wadą bo słabo izolują od zewnętrznego hałasu.                              

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
14-05-2010, 11:20
Amerykanie mówią na to "pleather". To jest takie coś, że jak się złuszczy, to masz pod tym szorstką tkaninę syntetyczną, zazwyczaj wypełnioną gąbką.

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
14-05-2010, 11:32
Mi tam w HD580 ani 650 nic nie trzeszczy, wyinac specjalnie nie potrzebuje (a troszke spokojnie mozna) wiec wg mnie to zaden problem.

Tu akurat mi sie wydaje wykonanie HD380 czy HD438 jest znacznie bardziej "plastikowe"

tak czy siak ja np nie czepiam sie wykonania Grado sr60 bo one sa wycenione w porzadku. Czepiac sie mozna serii wyzszej bo GSy ani PSy piekne nie sa, psuja sie i dostajemy je w pudelku od pizzy
ciekawosc brzmienia

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
14-05-2010, 11:53
>>oje słuchawki ważą 370g. Przyjmijmy, że 300 g to platyna a pozostałe 70 to inkrustacja z brylantów.
300 g platyny to jakieś 10.6 uncji, co przy cenie 1730 Euro za uncję wynosi 18.338 Euro. Pozostałe
70 g brylantów to inaczej 350 karatów. Okrągły brylant o wadze 0,5 karata (o bardzo dobrej czystości)
ma w przybliżeniu 5 mm średnicy i kosztuje ok 315 Euro. Te 70 gramów kosztowałoby zatem:

315 x 2 = 630 Euro za Karat = 3150 Euro za gram. 70 gram x 3150 = 220.500 Euro.

Łączna cena surowców wyniosłaby zatem ok 240.000 Euro. Gdyby dobrze poszukać, to pewnie wyszłoby jeszcze o 10-15% taniej.

Czy nadal uważasz, że 1.000.000 Euro to byłaby uczciwa oferta ? Jeżeli tak, to wpłać mi na konto pół miliona Euro to ci takie zrobię. Będziesz je miał za pół darmo ;-)<<

Platyna ma znacznie większą gęstość niż w Twoich założeniach.

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
14-05-2010, 12:01
Przyjmuję argument, że w Grado nic nie trzeszczy....bo tam nie ma co trzeszczeć. W sensie praktycznym to oczywiście plus. Jednak dlaczego pręty regulacyjne kubków z krzywymi końcówkami z bakelitu są tak niewyobrażalnie tandetne?

A jeśli już jesteśmy przy designie retro i prostych prętach zamiast tworzyw w pałąku to słuchawki stylizowane na old school mogą wyglądać np. tak:

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
14-05-2010, 12:08
I dodajmy jeszcze, że ten produkt kosztuje ok. 1 kzł.

Podejrzewam, że w pałąku również nic nie trzeszczy, a pręty stanowiące szkielet sa precyzyjnie chromowane i wykończone perfekcyjnie, wszystko obszyte skórą jakiś tam owiec (biedaczki, uwzięli się na nie).

Przy tym Grado to wyrób Sąsiadów i przyzna to każdy nieobeznany z tematem obserwator, bez sarkazmu. Bo jak inaczej można powiedzieć o słuchawkach za 4,5 tys. w których np. maskownica grilla jest z tandetnej siatki, z której odpryskuje czarny lakier, a ona sama często wpada do środka muszli lub jest krzywo zamontowana.

Detektyw Kwass

• 7851 / 6065
  • Ekspert
14-05-2010, 12:24
>> Rolandsinger, 2010-05-14 12:01:33
>A jeśli już jesteśmy przy designie retro i prostych prętach zamiast tworzyw w pałąku to słuchawki stylizowane na old school mogą wyglądać np. tak:

Albo tak:

(http://www.skullcandy.com/rocnation)

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
14-05-2010, 12:32
Roland, Ty oczywiscie wklejasz te wypowiedzi. (Masz to wszystko gdzies zapisane na boku)
Bo nie uwierze, ze po raz enty piszesz z glowy dokladnie to samo :)

Grado Gs1000 to najgorzej wykonane sluchawki z tzw hi-enu, ze wszystkich jakie mialem badz testowalem. Nie ma dyskusji.
Sluchawka do dzis mi wypada z palaka, a jak do mnie przyszly, musialem uruchomic "kropelke" by wkleic pret do sluchawki (tez wypadl)... Ogolnie robia dosc mizerne wrazenie...

Ale najlepiej graja ! :))

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
14-05-2010, 12:35
>>Ale najlepiej graja ! :))<<

To jest Twoje subiektywne odczucie, bo ani wykresy, ani pomiary tego nie potwierdzają.

Za to na wrażenia soniczne ma przemożny wpływ niemała kwota, którą wysupłałeś.

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
14-05-2010, 12:37
Haha, nawet podczas testow u Wiktora wyskoczyla owa sluchawka z palaka, wprawiajac w konsternacje milego godpodarza. Pamietam, ze zaoferowal jakies sposoby na zamocowanie, ale ja w koncu przyjechalem delektowac sie hi-enedem, a nie naprawiac badziewnie sklecone nauszniki :)
Staxy... te to sie prezentuja. Wyglad i wygoda na 5+ :)

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
14-05-2010, 12:42
>> Rolandsinger, 2010-05-14 12:35:59
>>Ale najlepiej graja ! :))<
Za to na wrażenia soniczne ma przemożny wpływ niemała kwota, którą wysupłałeś."

Tu mnie obrazasz, sugerujac, zem snobistyczny dupek, dla ktorego lepiej gra to co drozsze.
Gowno prawda. Lepiej gra to co lepiej gra. Kropka. A slyszalem juz wiekszosc sluchawkowego hi-endu.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
14-05-2010, 12:52
>> Rolandsinger, 2010-05-14 12:35:59
>>Ale najlepiej graja ! :))<<

To jest Twoje subiektywne odczucie, bo ani wykresy, ani pomiary tego nie potwierdzają.

W pomiarach znakomicie wychodzą AKG K1000. Kup je sobie, ewentualnie w zestawie z subwooferem, i będziesz miał obiektywnie dobry dźwięk.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
14-05-2010, 12:54
Spokojnie, Max, to tylko psychologia, a nie złośliwość.

Masz jakieś markowe ciuchy, obuwie, wody toaletowe?

Moja laska twierdzi, że np. woda męska Adidasa za 109 zł pachnie jej znacznie lepiej niż Opium YSL czy Porsche Design The Essence, których też używam. Marynarka uszyta przez firmę krawiecką jej ojca również na mnie lepiej leży niż Boss, Vistula  czy nawet Bytom, a jednak kupiłem te ostatnie.

Wszystko to zrobiłem tylko dlatego, żeby ludzie, z którymi pracuję wiedzieli, że stać mnie na takie rzeczy, a dzięki temu chcą u mnie pracować. Różnica między nami polega na tym, że ja potrafię uczciwie się do tego przyznać w odróżnieniu od Ciebie.

Słuchawek dla szpanu nie kupuję, bo na nich zna się garstka ludzi w porównaniu mas pracujących dobrze obeznanych w ciuchach czy obuwiu, ponadto ci pierwsi nie pracują u mnie i nie muszę im niczego udowadniać.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
14-05-2010, 12:57
Co Ty Max :)) Wcale nie gra lepiej to co dla Ciebie gra lepiej :)))

Sprobuj napisac na forum np., ze ktos moze uwazac ze AKG K271 graja lepiej niz GS1000. To zaraz ktos inny Ci wyjasni, ze sie bardzo mylisz a jezeli tak uwazasz, to nie ma z Toba o czym rozamawiac :)))

Lepiej gra to co ktos kto ma autorytet lub jakas grupa uzytkownikow danego forum ktora ma autorytet, uzna ze gra lepiej :) Recenzje w gazetach tez mozna wliczac. Wazne jest jeszcze to, jak ktos napisze recenzje albo jak opisuje danych produkt na forum i na ile potrafi tym opisem przekonac innych. Jak ladnie opisze to i nawet lewitacji mozna doswiadczyc :)

Ciekawe co by bylo gdyby PS1000 kosztowaly mniej niz GS1000, czy dalej bylyby najlepszymi Grado i ustapiliby miejsca GS1000 - ktore graja z wiekszym polotem, metafizycznie, bajkowo i mozna latac w otaczajacym nas dzwieku. Ciekawe ile osob wskazaloby wtedy PS1000 jako lepsze. Pewnie mowiloby sie im, ze to "kwestia gustu" ale najlepsze flagowe Grado - GS1000 oferuja taka metafizyke jakiej nie oferuja zadne inne sluchawki.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
14-05-2010, 12:59
>Ciekawe co by bylo gdyby PS1000 kosztowaly mniej niz GS1000, czy dalej bylyby najlepszymi Grado i ustapiliby miejsca GS1000 - ktore graja z wiekszym polotem, metafizycznie, bajkowo i mozna latac w otaczajacym nas dzwieku. Ciekawe ile osob wskazaloby wtedy PS1000 jako lepsze. Pewnie mowiloby sie im, ze to "kwestia gustu" ale najlepsze flagowe Grado - GS1000 oferuja taka metafizyke jakiej nie oferuja zadne inne sluchawki.

Konkretnie, Kolego, konkretnie. Które osoby z forum widziałbyś, że tak by napisały?