Audiohobby.pl

German Maestro Loan Program na Audiohobby.pl !!

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
22-06-2010, 16:09
Ja też miałem być zalany i nic!
Nerwy sobie zszargałem na darmo!!!!

---------

A tak serio, to również pozdrawiam zalanych
Odszedł 13.10.2016r.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
22-06-2010, 16:29
>> magus, 2010-06-22 16:09:47
Ja też miałem być zalany i nic!
Nerwy sobie zszargałem na darmo!!!!

To dobrze, że Cię przynajmniej krew zalała.

---------

>A tak serio, to również pozdrawiam zalanych

Jak wyżej, trzymajcie się! I żeby nas Bronek broną nie zahaczył. ;)

x500

• 461 / 6084
  • Zaawansowany użytkownik
22-06-2010, 22:53
Pretensje i wasnie na forum - zupelnie jakbym widzial pisowski elektorat .

lancaster

• Gość
22-06-2010, 22:56
a tymczasem to tylko Twój platformerski wpis.
Proponuje sprawy polityczne przenieść za wczasu do zakładki pogaduchy.

lancaster

• Gość
22-06-2010, 23:00
Z mojej strony odnośnie słuchawek nie śpieszy mi się, ale co jakiś czas(dłuższa cisza w temacie) jeśli to nie problem zapytam co słychać.

Piotr, współczuję.

Mnementh

• 118 / 5712
  • Aktywny użytkownik
28-06-2010, 00:59
Tak przy okazji się pochwalę, że wszedłem w posiadanie sławetnych technicsów rp f30, w związku z czym grado rs2i idą pod młotek. Poszukiwania tego modelu trwały bardzo długo, ale wreszcie dobiegły końca.

A co do odtwarzaczy, GML będę mógł przetestować na trekstor vibez (pochodna rio karmy) i iriver imp 550. Czyli dość wysoka półka jeśli chodzi o jakość dźwięku.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
28-06-2010, 09:07
>trekstor vibez (pochodna rio karmy)

Pochodna to jest tylko pod względem firmware, bo tworzyli go po części ci sami ludzie przejęci z Rio. Ma przez to gapless, cross-fade i equalizer parametryczny, ale dźwiękowo to jeden z większych niewypałów, z jakimi miałem do czynienia. Moje peany na jego cześć można znaleźć na forum mp3store.

Mnementh

• 118 / 5712
  • Aktywny użytkownik
28-06-2010, 16:42
>> majkel, 2010-06-28 09:07:17
>trekstor vibez (pochodna rio karmy)

Pochodna to jest tylko pod względem firmware, bo tworzyli go po części ci sami ludzie przejęci z Rio. Ma przez to gapless, cross-fade i equalizer parametryczny, ale dźwiękowo to jeden z większych niewypałów, z jakimi miałem do czynienia. Moje peany na jego cześć można znaleźć na forum mp3store.

Owszem, ciężko go do karmy porównywać, ma o wiele słabszy wzmacniacz tak dla przykładu.
Jednak mimo wszystko jest dosyć ciekawy, ze względu na możliwość nagrywania do wave, czego zdaje się w iriverach z serii hxx nie uświadczysz, albo ihp - nie pamiętam już. I w ogóle możliwość nagrywania mi się podoba. Bardzo mi się przyda na wykładach.
Obsługuje też last fm, czego mi bardzo brakuje w karmie.
Vibeza można sobie ściągnąć z dojczlanu za 1/3 ceny h320 na allegro, więc to ciekawa propozycja (mowa tu o kwotach około 150zł-200zł).

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
28-06-2010, 17:03
Na iRiverach serii ifp, nie wiem jak iHP, zgrywać można do mp3 320kb/s włącznie, 16-bitów stereo 44.1kHz lub 32kHz, 22kHz, itd. Chodzi oczywiście o line in. 200zł w porywach można dać, ale nie 750 jak chcieli parę lat temu. Karma gra świetnie, nie mój ulubiony dźwięk, ale na pewno top.

Mnementh

• 118 / 5712
  • Aktywny użytkownik
28-06-2010, 18:46
>> majkel, 2010-06-28 17:03:38
Na iRiverach serii ifp, nie wiem jak iHP, zgrywać można do mp3 320kb/s włącznie, 16-bitów stereo 44.1kHz lub 32kHz, 22kHz, itd. Chodzi oczywiście o line in. 200zł w porywach można dać, ale nie 750 jak chcieli parę lat temu. Karma gra świetnie, nie mój ulubiony dźwięk, ale na pewno top.

Dobrze, że napisałeś to ostatnie zdanie, bo miałem wrażenie, że po prostu nie lubisz produktów firmy Rio tak jak Roland nie znosi Grado.

Jeśli chodzi o irivery ihp/hxxx to mi się dwie rzeczy nie podobają. A mianowicie, że to są straszne cegły, kompletnie nieporęczne. Brakuje mi tego "leżenia w dłoni" jak w przypadku karmy i karmowego kółeczka. Co prawda można pilota kupić do tych odtwarzaczy, ale jest on dość źle pomyslany - cięzko dopasować jakieś większe słuchawki z racji schowanego gniazda(potrzeba specjalnego kabelka).

Seria ifp jest ciekawa, ale 300, 400zł za 1 gb-towy odtwarzacz to moim zdaniem jakaś pomyłka, jakkolwiek by on nie grał.

W tej chwili mam na stanie ifp o pojemności 128mb, więc będę mogł przetestować te GML i coś napisać.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
28-06-2010, 19:26
H340 to cegła maksymalna. Dla mnie jedyny i decydujący powód, dla którego go nie posiadam. Karma ma awaryjną i tandetną mechanikę. Psują się przełączniki i kółko. Dźwięk jest gładki, ale proporcje ma jakby nienaturalne. Za dużo średnicy i trochę za mało faktury dźwięków. Bas mało kopiący, bardziej takie chmury basowego dymu mi przypominał. Dawno jej nie słuchałem, ale nasuwał mi się naonczas przymiotnik "aptekarski".

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
28-06-2010, 20:38
Ja swoją Karmę kupowałem na wiosnę 2006. Prawdopodobnie "refrub" bo już wtedy nie była produkowana od 4,5 lat. Wiec mój egzemplarz moze liczyć sobie 10 lat ...

I wszystko w nim funkcjonuje. Tylko ja uzywam dedykowany do Karmy skórzany pokrowiec. Wszystkie elementy nawigacyjne są dostępne a jednak chronione przez grubą skórę.

10 lat to chyba niezły wynik jak na odtwarzacz. Bateria trzyma chyba z 5-6godzin ...

Zabrałem do znajomego KARMĘ i dobry IC, podłączyłem dojegoLake People i zmotywowało mnie to do zamówienia Violectric HPA V90. Mało co abym zamówił Meier-a ale stwierdzilem, ze wolę być pierwszym userem na forum z Violectriciem (tanszym) niż drugim z Meierem ;)
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Mnementh

• 118 / 5712
  • Aktywny użytkownik
28-06-2010, 20:56
>> majkel, 2010-06-28 19:26:36
H340 to cegła maksymalna. Dla mnie jedyny i decydujący powód, dla którego go nie posiadam. Karma ma awaryjną i tandetną mechanikę. Psują się przełączniki i kółko. Dźwięk jest gładki, ale proporcje ma jakby nienaturalne. Za dużo średnicy i trochę za mało faktury dźwięków. Bas mało kopiący, bardziej takie chmury basowego dymu mi przypominał. Dawno jej nie słuchałem, ale nasuwał mi się naonczas przymiotnik "aptekarski".

Ale to chyba zależy od słuchawek jakie karmie podałeś.  Dopiero słuchając jakiegoś zestawu jako całości można oceniać. Jak się spotkamy kiedyś to wezme karmę ze słuchawkami, które według mnie grają z nią dobrze.
Tyle piszemy tutaj o dobieraniu toru, a tu nagle od karmy wymaga się niewiadomo czego.
Przy takich grado trzeba wykonać taniec voodoo, żeby zagrały, ale nikt nie napisze (z wyjątkiem Rolanda), że same w sobie to są złe słuchawki, a jedyne co można napisać, to - że na takim a takim zestawie był taki a taki efekt.

Naprawa kółka jest banalna akurat, także to żaden problem. Przyciski głosności trzeba podkleić, wtedy nie będzie problemu z ich odpadaniem.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
28-06-2010, 23:08
Hold się psuje nader często. Karmę słuchałem z Sennheiserami HD595, CX300 i PX100. Miałem dwa tygodnie w domu pożyczoną od ogórka. Przy Grado nic nie trzeba robić. Wtykasz SR325i do ifp-799 i słuchasz. I wolę to niż Karma + HD595. Szczególne gdy puszczę radio. iRivery do E10, a może i dłużej, miały znakomity tuner. Dobrze nadawane stacje powalają realizmem brzmienia, szczególnie te nastawione na transmisję hifi, a nie z podbitą wartością skuteczną sygnału do granic absurdu.