Audiohobby.pl

WLM PAC - Wasze propozycje.

lancaster

• Gość
16-06-2008, 18:04
a_men, sorki :)

• Gość
16-06-2008, 22:00
kupie tego emineca i tego tweterka pobawie sie i powiem czy to cos gra...

-----------------------------------------------------------------
"Nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go"
------------------------------------------------------------------

lancaster

• Gość
16-06-2008, 22:05
z tego co pamiętam Yogi kombinował cos z tymi glośnikami. Podejrzewam ze grają przyzwoicie

Yogi

• 493 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
16-06-2008, 22:57
ten wooferek to w200s a tweeter też visaton tylko z innym dustcupem, wooferek znam i trenowałem go kiedyś bardzo zacny głośnik, szkoda że kosz blaszany

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
16-06-2008, 23:16
Ta wysokotonówka TW 70 8 OHM Art. No. 9002 http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/konus_ht/tw70_8.html
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

shark700

• 36 / 6104
  • Użytkownik
18-06-2008, 00:05
http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=463

9002...TW 70...............................................32,50  cena brutto to nawet taniej niż przypuszczałem ;-(

lancaster

• Gość
18-06-2008, 12:02
...tak sobie pomyslałem jak to dobrze, ze takie drivery w swojej konstrukcji zapakował WLM. Gdyby zrobila to jakaś krajowa firma to suchej nitki lokalni audiofile by nie zostawili na tym produkcjie ....a mi osobiscie brzmienie stożkowych glosników wyokotonowych bardzo odpowiada. Pierwszy z jakim miałem kontakt to leciwa Sabcia greencone i co tu duzo mowic zrobila na mnie bardzo dobre wrazenie.
Dla mnie nie zastosowana technlogia sie liczy - tylko wyniki jej zastosowania to tak dla jasnosci. Same WLM z nowe serii bardzo mi sie podobają.

Yogi

• 493 / 6107
18-06-2008, 13:15
Słuchałem tych nowych WLM, faktucznie fajnie grają. Troszke lepszy bas kosztem ogólnej dynamiki ale z pewnością bardziej są uniwersalne od tych na Eminence. Wystarczy podłączyć i grać. Bez tych czarnych skrzynek z basopodbijaczami.
Z drugiej strony WLM jak zwykle ściemnia. Podają w specyfikacji skuteczność 93 dB i nijak to mi nie gra z danymi visatona (88dB). Twierdzą że głośniki są zrobione wg ich specyfikacji ale na zdjęciu głośnik wygląda identycznie. Wielkośc magnesu itp. Jak do cholery zwiększyli skuteczność o 5dB i zachowali tak niskie zejście ??
No kłamią jak z nut. Te 96 dB z Violi też ściema

lancaster

• Gość
18-06-2008, 15:20
Yogi z tego co pamietam miałes "na odległość" porównanko z greencone. Jakieś spostrzeżenia ? Typ prezentacji podobny(mam na myśli górę pasma) ?

Yogi

• 493 / 6107
18-06-2008, 16:09
Widzisz, mnie się góra z saby kompletnie nie podobała i prawie od razu (po tygodniu) przesiadłem się na ravena r2, w WLM zdecydowanie lepiej choć brakowało tej delikatności najwyższych tonów jaką daje mi raven. Ale wg mnie zesydowanie lepiej niż dobra kopółka. Zywiej i dynamiczniej.

lancaster

• Gość
18-06-2008, 16:15
Saba  z 20 cm midbasem sredni grała z pojedynczym kondem(faza jej plynęła), próbowałes filtru 2 rzedu ?
W bezposrednim porwnaniu Saba zagrala sporo lepiej np. od D260 w "firmowej" konstrukcji....Ravena się oczywiście nie czepiam ;)

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
18-06-2008, 16:54
Hmmm... Czyzby wspólczesna alternatywa dla tweeterów saby;)??

lancaster

• Gość
19-06-2008, 08:08
Nie myśleliscie zeby zrobic kolumnę na głosnikach ala WLM ? W sumie to mam lepszego(ale tez droższego) kandydata na midbas....wysokotonwkę stożkową tez mysle moznaby poeksperymentować/porównać. Vistaon i Tonsil jest praktycznie w tej samej cenie....a tonsil z tego co widziałem efektywniejszy...Seas 22cm też(od midbasu visatona) :)

shark700

• 36 / 6104
  • Użytkownik
19-06-2008, 09:14
Ostatnio słucham podobnych konstrukcji czyli "Dykt", były prezentowane w niedzielę w pokoju DIY na AS2007, dół jakiś Eminence góra STX. Po kilku odsłuchach i początkach walki z tą konstrukcją moge napisać że gra to raczej charakterystycznie i należy dobierać odpowiednio muzykę czyli najlepiej flamenco, gitarki lub wokale wtedy taka konstrukcja ma przewagę nad standardowymi konstrukcjami rocka, popu, klasyki bez jakiejś korekcji w zakresie basu to się nie da słuchać i czar pryska.

lancaster

• Gość
19-06-2008, 09:38
shark, mozesz mi wierzyć na słowo albo nie....sklep trafos wolumen w Poznaniu....wlatuję - obsługa przerażona :) Od wejscia wygladam na goscia ktory bedzie testował glosniki(robiłem to tam już nie raz).....pora na tweetery. Pod wuagę jest brana cała menazeria od kopułek własnie stx, poprzez horny wszelkiej masci a koncząc na stożkowych driverach ala visaton. P neirównej walce(nie mieli visatona do porównan) zostaje monacor - cena 15 zl polskich.

esrradóweki emnenca na których bazuje WLM zadnym cudem nie są. w Luboniu pod Poznaniem jest przedstawiciel....oczywiscie byliśmy i sluchalismy całej kolekcji(chyba z 10modeli 10-12cali) Pojechalismy tam z naszym czarnym koniem "the best of taniocha" i zagrał lepiej od wszystkich. Dokładnie wszystkich. Tak że samymi glosnikami zastosowanymi przez WLM przestalem się absolutnie podniecać, wiem ze lepsze efekty mozna uzyskać innymi drogami, choc podobną -estradowa koncepcją.
Jako ciekawostkę Ci powiem, ze horn tonsila(nie ten badziew z Div, tylko model wyższy) nie miał się absolutnie czego wstydzić przy driverach wysokotonowych eminenca.
Tonsil wymaga jednak dopracoweania wlasnej tuby, bo ta która jest w komplecie niszczy dźwiek z tego całkiem dobrego glośnika.

Pozdraiwiam