Audiohobby.pl

WLM PAC - Wasze propozycje.

Yogi

• 493 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
29-04-2008, 08:15
Na razie zgrubna propozycja wykorzystania cone tweeters, nie będę tu używał słowa PAC bo de facto nie wiemy na 100% jak wygląda on w środku.
Ale myślę że warto poeksperymentować

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
29-04-2008, 13:43
A po co aż 4 tweetery lub jakieś rury - tuby przed głośnikiem? - To pogarsza kierunkowość i fazę. Dwa, bez żadnych udziwnień wystarczą. To nie ma być wielokomorowa tuba. W końcu mają promieniować do półsfery a nie dookólnie.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
29-04-2008, 13:57
Oto rozwazanie Rogera Rusella zastosowane w kolumnach McIntosh:
http://www.roger-russell.com/driverst.htm
Nie tak efektowne jak w WLM, ale zasada działania chyba taka sama?

Yogi

• 493 / 6107
29-04-2008, 14:39
no więc właśnie cholera wie czy taka sama, WLM dodale do swoich paczek taki dynks żeby je idalnie ustawić oraz zaznacza kolumnę lewą i prawą

poza tym 6moon pisze że głośniczki są na końcu 2 calowych cylindrów

pytałem znajomego "który się zna" dlaczego nie stosuje się cone tweeters i odpowiedział mi że są zbyt kierunkowe, więc może właśnie o to chodzi, po jednym tweeterze w słuchacza o po jednym w ścianę

tak czy inaczej trzeba steścić

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
29-04-2008, 15:01
Kierunkowe to są dopiero tuby! Wszytko zależy od częstotliwości. Wstęgi też są kierunkowe.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

Yogi

• 493 / 6107
29-04-2008, 16:57
i dlatego tuby i wstęgi również nie są popularne w konstrukcjach komercyjnyc

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
29-04-2008, 17:10
Mnie tylko dziwi że wszyscy sie upierają że tuby maja promieniować szeroko na boki ,u mnie średnio wysokotonowe (Tuba od 5kHz do ?) bo pózniej idzie gwizdek (kopułka) promieniują na dół i na sufit i według mnie dzięki tym płaskim w przeciwieństwie do ścian bocznych płaszczyznom (z meblami,ect.) daja rewelacyjny efekt dużej dokładnej lokalizacji w pomieszczeniu. Efekt jest do tego stopnia niesamowity że będąc na wysokości lewego lub prawego głośnika (odsuwajac sie od osi bazy stereo)źródła instrumentów wcale się nie przesuwają Tak że może sufit i podłoga w sprzyjających warunkach to najlepszy rozpraszacz wysokich i średniowysokich tonów  w szerz  

Rafaell

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
29-04-2008, 17:44
tz. wylot tuby masz pionowy? ugięcie fali na takiej szczelinie daje rozproszenie w kierunku poziomym - pod kątem prostym.

lancaster

• Gość
06-05-2008, 18:58
Yogi, jak tam testy ? U nie stanelo na projekcie obudowy dla tweeterów :)

Yogi

• 493 / 6107
07-05-2008, 19:31
Też uważam że coś jest w promieniowaniu głośnika do góry. Swego czasu grały u mnie Audiovector Symphonic i one miały tuby i głośnik do góry właśnie. Żaden przedtem ani do tej pory zestaw nie dawał u mnie takiej przestrzeni.

Na razie zaopatrzyłem się w 4 szt małych visatonów i wkrótce ruszam z pomiarami. Wstępnie mogę powiedzieć że wysokotonówka na wykresie nie wygląda za ciekawie. Duże podbicie w okolicy 10k spowodowane kształtem membrany (swego rodzaju tuba). Trzeba będzie albo zrobić pułapkę RLC albo pobawić się w kompensację "mechaniczną"

Testy przewiduję przy użyciu poczciwych totemów. Zrobię coś a\'la PAC postaram się dostroić to w miarę podobnie jak wysokotonówka totema mite i zainstaluję przełącznik na długim kabelku. Myślę że w tym przypadku pomiary i symulacje to będzie jakieś 30% a reszta to odsłuchy.

Yogi

• 493 / 6107
07-05-2008, 19:34
a skoro już bawimy się w naśladowanie WLM może pomyśleć by o module bass control ? Można by wtedy użyć do kolumny szybkiego twardo zawieszonego estradowca i ni emartwić się o braki w dolnej oktawie. Taki moduł w którym ustawiało by się podbicie niskich, może i dobroć a idealnie było by jeszcze móc wybrać F podbicia. To nie może być coś skomplikowanego. Na focie WLM widziałem prosty układ z jednym opampem.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
07-05-2008, 19:59

lancaster

• Gość
07-05-2008, 20:34
Yogi z tego co ogladalem Super PAC tam glosnika na grze nie ma !:)
Wlasnie wrocilem z tajnej piwnicyw  której uklechrtałem 2 sztuki PACów. Jutro wrzucę foty....no chyba że mnei najdzie na malowanie i nie wyschną.....to będa pojutrze:)

Yogi

• 493 / 6107
07-05-2008, 21:07
lancaster co to za budowanie napięcia, dawaj foty dzisiaj, no chyba że strzeliłeś je zenithem i musisz wywaołać ;)

lancaster

• Gość
10-05-2008, 08:35
Yogi lakierobejca nie chce mi schnać :) Dzisiaj jade po nie(nie maluję przeciez w chalupie :))