No ciekawe co to bedzie, poki co nie mozna sie za wiele dowiedziec o szczegolach.
HiFace EVO ktory zapewnia I2S ma kosztowac okolo 200 USD. To wiecej niz EMU 1010 lub ESI Julia z ktorych tez mozna wyprowadzic sobie I2S - a dodatkowo mamy w przypadku EMU cala karte cyfrowa, lub cala czesc analogowa i cyfrowa w przypadku Julia za mniejsze pieniadze.
Co wiecej sygnal nie idzie przez czesto bardzo zasmiecone USB, chociaz tutaj juz mozna dystkuowac czy lepiej kiedy karta jest na PCI/PCI-e czy konwerter jest wpiety do portu USB. Lepsze karty maja tez odpowiednie zaprojektowana PCB by neutralizowac czesc smieci ktore taki komp zbiera, czy tutaj w ogole jest cos takiego ?
Nie ma tez wzmianki o tym co jest odpowiedzialne za odbior sygnalu z USB i cos sie z nim pozniej dzieje, predzej czy pozniej i tak ktos to kupi, otworzy i bedzie wiadomo.
Niewatpliwa zaleta jest mozliwosc poslania 24/192 via USB. Nawet takie DACi jak Lavry DA11 czy Benchmark umozliwiaja 24/96. Z mojego subiektywnego punktu widzenia - pierdola, ale ... wiem, ze sa ludzie ktorzy lubia puscic sobie muzyke w wyzszej rozdzielczosci i czestotliwosci.
Moim zdaniem wyjscie do synchronizacji z zewnetrznym masterclokiem ma sens w urzadzeniach profesjonalnych kiedy zrodlo i odbiornik sie z nim synchronizuje, mysle ze malo ktory uzytkownik domowego sprzetu ma transport ktory moglby sie synchronizowac z zewnetrznym zegarem a jezeli podlaczymy ten DAC via USB to tez nic nam to nie da.
Poza tym zegar dobrej jakosci jako osobne urzadzenie to tez nie jest maly wydatek. Czesto wiecej niz DACi o ktorych tutaj mowimy - powiedzmy np. mniej wiecej tyle ile kosztuje DAC do ktorego przymierza sie Asmagus.
Dla mnie to wyglada troche w ten sposob, probuje sie latac na rozne sposoby przesylanie sygnalu z transportu do DACa kiedy mozna po prostu uzywac zrodla ktore samo w sobie ma dobry DAC. Oczywiscie co innego - DACi na USB, tutaj jest masa miejsca na ulepszenia i ciesze sie ze "idzie to w przod".
Dobrze by tez bylo, gdyby zaczeto jakas standaryzacje I2S.
Na koniec moge dodac, ze kiedys bawilem sie w przesylanie sygnalu do DACa ktorych mial input I2S (North Star M192) za pomoca coaxiala, toslinka i I2S wlasnie i na pewno nie byla to dla mnie "gra warta swieczki", ale zakladam ze nie mam tak wysokich wymagan jak wielu z obecnych tutaj uzytkownikow :)