Audiohobby.pl

DAC dobrze "zgrywający" się z słuchawkami

zdezintegrowany

• 1278 / 4900
  • Ekspert
07-07-2011, 22:49
Od kilku miesięcy staram się znaleźć DAC-a dla siebie i niestety nie jest to prosta sprawa ...
Póki co zachwycił mnie jedynie Berkeley Alpha DAC, tyle, że by go wykorzystać po USB (a tak chciałbym)  potrzeba dokupić Alpha USB do tego kable etc. i sprawa zamyka się grubo powyżej 20k PLN :(

to stanowczo zbyt dużo jak za DAC-a!!!

znowu Wavelenght trochę przegina w drugą stronę ... za wszelką cenę stara się brzmieć jak wysokiej klasy źródła CD w stylu MBL/Accuphase/Capitole  no i wychodzi z tego zupełna "buła" :(

Duże nadzieję wiążę z Audio Research podobno ich DAC jest wyśmienity .... mam nadzieję, że wkrótce zagości u mnie :)

Panowie piszcie ...

zdezintegrowany

mirhon

• 438 / 5993
  • Zaawansowany użytkownik
08-07-2011, 13:30
>> Gustaw, 2011-07-07 22:26:43
Proponuję abyś do listy dorzucił jeszcze Myteka. Paskuda z zewnątrz jakich ze świecą szukać ale gra dobrze, z leciutko podbitą średnicą, przynajmniej w porównaniu do mojego Benchmarka. Tak czy inaczej to dobry DAC.

Jakoś nie odczuwam, abym miał podbitą średnicę...
Ciekawe było natomiast dla mnie to, że po krótkich odsłuchach u Wiktora (na swoich Stax SR-507) jego źródło (dzielony Accuphase) nie wydało mi się jakoś lepsze/gorsze bądź inne... (na tranzystorowych wzmacniaczach Staxa) - bardzo żałuję, że nie było możliwości zrobienia bezpośrednich porównań z Mytekiem. W każdym bądź razie nie poczułem się gorszy ze swoim Mytekiem :-)
Ciekawe, że na lampowym wzmacniaczu Staxa okazało się że wyszło wszystko strasznie zmulone co mnie bardzo zdziwiło bo sam mam lampowego Staxa (007t, Wiktor ma z II w nazwie) i u mnie mytek gra ZDECYDOWANIE lepiej niż zestaw Wiktora (z lampiakiem Staxa).

Marcin_gps

• 185 / 5234
  • Aktywny użytkownik
08-07-2011, 14:21
Jak już jesteście przy Myteku, to kilka dni temu wyszedł nowy model
http://www.mytekdigital.com/usstore/product_info.php?products_id=99&osCsid=t53c9c7hik67l1nndp2ok0u5i1

zdezintegrowany,
Zależy, jak Ci się spieszy. Sirot Seta z digitalaudioblog ma Calyxa i po dokupieniu mu zasilacza Kingrex stwierdził, że sprzedaje Weissa DAC202, bo Calyx mu dorównuje. Ale inni znowu piszą, że Anedio lepsze, tylko że już nowego nie dostaniesz, no i brak XLR. Nie jest tak łatwo z DAC-em... Hegel HD20 ponoć też ciekawy i tani. Ktoś ma razem z Ayre QB9 i pisze, że woli Hegla, ale wiecie jak jest - ile ludzi, tyle opinii.

Zostaje Zodiac Gold :)

Gustaw

• Gość
08-07-2011, 15:22
Nowe DACi powstają jak grzyby po deszczu. Jest tego pełno. Nie przypominam sobie negatywnej opinii o żadnym z nich. :-) Zmierzam do tego, że bez "własnousznych" testów nie można wchodzić w żadnego "best buy" bo będzie sie potem poniewierał po allegro. Jeżeli fundusze pozwalają to ściągnąć 2-3 daci z Thoman-a, porównać bezpośrednio i zostawić najlepszy. Co do Zodiac-a to nie słuchałem. Z recenzji W.Pacuły raczej można przeczytać pomiędzy wierszami, że zbytnio za serce Go nie ujął.

Marcin_gps

• 185 / 5234
  • Aktywny użytkownik
08-07-2011, 15:27
A ja własnie zrozumiałem, że do komputera po USB jest super, hehe :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
08-07-2011, 15:33
@Gustaw, ja myślę, że za serce go nie ujął w kontekście ceny, która moim zdaniem przekracza granicę, gdzie urządzenia powinny z marszu brzmieć wybitnie, i to nie tylko z 32 bitów! Poprawa przy przejściu 24 na 32 bity - dla mnie to jest chore, ponieważ nie da się uzyskać fizycznie więcej niż 20 bitów użytecznego sygnału. Reszta to szum przewodzenia elektronów i dziur w ciele stałym. Widocznie obróbka cyfrowa danych lub multiplikacja zegara daje ten pozytywny efekt. Tyle że skoro tak jest, to powinni byli zrobić z marszu up-sampling wszystkiego do 32/384kHz. Pewnie sami do tego dojdą i zaśpiewają cenę zestawu (Zodiac Gold + Voltikus)x2.

Gustaw

• Gość
08-07-2011, 15:35
>> mirhon, 2011-07-08 13:30:10
Jakoś nie odczuwam, abym miał podbitą średnicę...

Robiliśmy bezpośrednie porównanie 3 Daców w identycznym systemie. Mytek, topowy Wiess i Benchmark. Juz kiedyś o tym pisalem.
Zarówno Mytek jak i Benchmark grały na podobnym jakościowo poziomie, tylko inaczej. Mytek lekko spokojniej w porównaniu do Benchmarka i z leciutko, podkreślam leciutko, podbitym zakresem średniotonowym. Benchmark z lekko większą werwą ale minimalnie chłodniej. Niestety obydwa DACi zostały "rozstrzelane" ;-) przez topowego Wessa.

Z innych Dac-ów to słychaliśmy na spotkaniu czegoś takiego jak rDAC. Dźwięk z niego był gładki jak pupa osiemnastolat..... tzn niemowlęcia. Niestety na tym jego zalety się kończyły.

Gustaw

• Gość
08-07-2011, 15:42
Zauważam, że sezonowość popularności sprzętu audio jest spora. O co chodzi ? Otóż dlaczego nie spróbować dobrej lampucery ? Czyżby już przestała tak dobrze grać po tej burzy popularności na forach ?  Zresztą tak samo GainClone jak i odgrody, też nagle przestały być modne :-) Słuchałem dobrej lampucery i zapewniam, że potrafi to dobrze zagrać.

Marcin_gps

• 185 / 5234
  • Aktywny użytkownik
08-07-2011, 15:50
Gustaw, piszesz o DAC202 czy Medea+? Ten drugi to ponoć wszystko "rozstrzeli", ale cena mi też head shota zrobiła :)

Gustaw

• Gość
08-07-2011, 15:52
Majkel,

Podstawowy błąd jest taki, że te wszystkie (prawie) firmy DAC-owskie próbują robić kombajny. Cuda niewidy, wbudowane wzmacniacze słuchawkowe, wbudowane przedwzmacniacze itp itd.  To wszystko winduje cenę a często słuchacz tego zwyczajnie nie potrzebuje. Z drugiej jednak strony są i tacy którzy rezygnują z urządzenia typu DAC bo ten nie ma pilota. To nic, że fajnie gra ale pupy z kanapy nie chce się ruszyć aby przejść 2 m, raz na rok i przełączyć źródło :-)

Gustaw

• Gość
08-07-2011, 15:54
> Marcin_gps, 2011-07-08 15:50:48
Gustaw, piszesz o DAC202 czy Medea+? Ten drugi to ponoć wszystko "rozstrzeli", ale cena mi też head shota zrobiła :)

http://www.weiss.ch/dac1/dac1.html

lancaster

• Gość
08-07-2011, 16:09
Marcin, model Weissa którego słuchaliśmy to ponoć (do sprawdzenia - info wlaściciela) Medea w wersji studyjnej.
Bardzo dobre urządzenie.

Marcin_gps

• 185 / 5234
  • Aktywny użytkownik
08-07-2011, 16:13
Czy ja dobrze widzę, że to ma tylko toslinka? :)

Gustaw

• Gość
08-07-2011, 17:51
>> Marcin_gps, 2011-07-08 16:13:05
Czy ja dobrze widzę, że to ma tylko toslinka? :)

Nie tylko ale my mieliśmy podłączone toslinkiem.

Gustaw

• Gość
08-07-2011, 17:54
Mały offtop. Właśnie słucham płyty Seal-a z analogu i .......sorry, panowie. To tak na marginesie tematu o Dac-ach :-)))