Audiohobby.pl

DAC dobrze "zgrywający" się z słuchawkami

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
10-07-2011, 12:08
A czemu nie? Gdy byłem miesiąc temu na nagłaśnianym koncercie i było Nessum Dorma, to wiele osób zamilkło w mgnieniu oka. Teraz, gdy oglądają to samo na youtube i zwykłym sprzęcie, to też płaczą. To jest normalne i wystarczy nawet sprzęt całościowy za 100zł do tego. Nawet nie zmieni tego fakt, że o ile jestem przeciwny nagłaśnianym koncertom, to ten był najlepiej nagłośnionym w moim życiu. To jeszcze potęguje różnicę, a mimo tego emocje są.

Gustaw

• Gość
10-07-2011, 13:30
Bacha to może nie ale "na koncercie" koncert De-pesz Młot lub Gabriela bardziej mnie "stymuluje" dźwięk DTS 5.1 niż audiofilskie słuchanie stereo. Pominąłem jeden mały szczegół.... to wszystko jako wsparcie obrazu na dużym ekranie.

P.S.Niestety nie mamy zakładki "kino domowe" albo raczej "audio+wizja"

Gustaw

• Gość
10-07-2011, 13:31
>> Gustaw, 2011-07-10 13:30:06

errata:

Bacha to może nie ale "na koncercie"  De-pesz Młot

Kuba_622

• 312 / 5131
  • Zaawansowany użytkownik
10-07-2011, 15:26
>> Gustaw, 2011-07-10 13:30:06
Bacha to może nie ale "na koncercie" koncert De-pesz Młot lub Gabriela bardziej mnie "stymuluje" dźwięk DTS 5.1 niż audiofilskie słuchanie stereo. Pominąłem jeden mały szczegół.... to wszystko jako wsparcie obrazu na dużym ekranie.

Polecam wypróbować np. AKG k701 :) Przynajmniej mi się bardzo dobrze w nich oglądało filmy i koncerty, w ogóle nie było problemów z połączeniem dźwięku ze słuchawek z obrazem kilka metrów przede mną, na dodatek precyzja lokalizacji dźwięków jest świetna. Grają jak dobry zestaw kina domowego :)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
10-07-2011, 15:30
Ja oglądając koncerty z DVD zawsze włączam dźwięk 5.1 w 48kHz i miksuję wszystko na E-MU do dwóch kanałów z dobraniem odpowiednich proporcji każdego z 6 wejściowych kanałów, na słuchawkach jest wówczas wyśmienicie :)

Gustaw

• Gość
10-07-2011, 15:48
100 calowy ekran i słuchawki ? Hmmmm..... Twierdzicie, że na wycieczki po górach dobrze zakładać szpilki ? ;-)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
10-07-2011, 15:59
Nie jestem aż tak wymagający co do video, 22 cale mojego komputerowego monitora to aż nadto ;)

Kuba_622

• 312 / 5131
10-07-2011, 16:21
>> Gustaw, 2011-07-10 15:48:04
100 calowy ekran i słuchawki ? Hmmmm..... Twierdzicie, że na wycieczki po górach dobrze zakładać szpilki ? ;-)

Nie wiem jak na 100 calowym ekranie ;) Ale twierdzę że, przynajmniej mi, bardzo dobrze dopasowuje się dźwięk ze słuchawek do tego co widzę na ekranie, wrażenie, że dochodzi on właśnie z ekranu a nie ze słuchawek jest bardzo przekonujące. O wiele bardziej, kiedy właśnie do bodźców dźwiękowych dochodzą bodźce wzrokowe, bo przy samym słuchaniu muzyki już tak różowo nie jest. Poza tym, przy całym słusznym zachwycie nad wykwintem CAL! i Philipsów, to budowana przez nie przestrzeń tak się ma do tej z AKG, jak chodzenie po górach do chodzenia w szpilkach :P

Gustaw

• Gość
12-07-2011, 10:13
>> Marcin_gps, 2011-07-08 15:50:48
Gustaw, piszesz o DAC202 czy Medea+?

Udało mi się odkopać fotki z tych testów.

Gustaw

• Gość
12-07-2011, 10:21
Były jeszcze Gardo GS-1000 z wzmakiem Yamamoto. Niestety skrzętnie skrywały swoje zalety. :-)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
12-07-2011, 16:30
GS1000 i Yama to raczej nie jest jak na moje ucho zbyt udane polaczenie. Co wiecej GS1000 i ucho to nie jest zbyt udane polaczenie. Natomiast jezeli rozpatrywac polaczenie GS1000 i glana a nastepnie szybkie oddalanie sie tych pierwszych od drugiego to zupelnie inna baka :)

korzena

• 343 / 4989
13-07-2011, 15:07
Z czasie kiedy nadal jestem w trakcie poszukiwań zewnętrznego DACa dla swoich Audio-Technik W5000, zrobiłem sobie jeden test. Swoje obecne źródło (Squeezebox Touch) podmieniłem moim starym iPodem 5.5G, czyli połączenie takie: iPod=>AMP=>W5000.
I wow!!! Dźwięk, który popłynął z iPoda jako źródła okazał się głębszy, bardziej dynamiczny i przede wszystkim bardziej wciągający i emocjonalny! (Pojawił się bas! - dziwne jak inny DAC potrafił tyle zmienić w tej kwestii!)

Zastanawiam sie teraz dlaczego wbudowany DAC Squeezeboxa ma taką dobrą opinię?! Niektórzy ludzie twierdzą nawet, że nie widzą już potrzeby kupowania zewnętrznego DACa! Dla mnie to jakaś bzdura teraz. Mogę sobie to wytłumaczyć tym, że Squeezebox rzeczywiście daje dźwięk dużo bardziej detaliczny i można by rzec bardziej \'audiofilski\', w sensie dokładniejszy. Niestety jednak jest to dźwięk płaski, mało dynamiczny i mało wciągający. Czy taki dźwięk ludzie rzeczywiście lubią? A może na innym torze, brzmi on inaczej, ale skąd miałby być nagle bardziej przestrzenny, dynamiczny i emocjonujący to nie wiem..

Nie napiszę, że DAC z iPoda jest lepszy, bo tak też nie jest. Ale osobiście do czasu zakupienia nowego DACa wybiorę prawdopodobnie iPoda jako źródło. Jego liczne wady (dźwięk \'zamulony\', mniej detaliczny, mniej dokładny w kwestii oddania barw i nieprzyjemnie ostrawy momentami) rekompensuje mi z nawiązką, jego większa dynamika, głębia/przestrzenność, ale przede wszystkim fakt, że muzyka niesie ze soba emocje i po prostu bardziej chce się jej słuchać (zwł. przy rocku czy klasycznych symfoniach, ale nie tylko!)

Zastanawiam się teraz czy ta dzisiejsza zbyt-detaliczna szkoła dźwięku po prostu nie \'zabija\' emocji w muzyce? A może detaliczność jest całkowicie OK, tylko potrzeba jeszcze elementu, który scala szczegóły i tworzy z nich piękną całość? Co jest tym elementem? Czy żeby muzyka była wciągająca i emocjonalna, niezbędne są duża głębia/przestrzenność i dynamika dźwięku? Już sam nie wiem... :)

damjan

• 60 / 4905
  • Użytkownik
14-07-2011, 00:49
DAC w SQ Touch jest marny, na wyjściu słuchawkowym jest ciemno, gęsto, bez szczegółów, bez przestrzeni. Wyjścia analogowe są tej samej jakości. SQ Touch jest za to świetnym transportem cyfrowym:).
Nie zauważyłem natomiast, żeby iPod video miał "dźwięk \'zamulony\', mniej detaliczny, mniej dokładny w kwestii oddania barw i nieprzyjemnie ostrawy momentami"..., wręcz przeciwnie, to świetny grajek.
Podejrzewam, że z wyjscia line-out ten ipod może zagrać bardzo dobrze, tylko potrzeba dobrego wzmacniacza

janiq

• 40 / 5523
  • Użytkownik
14-07-2011, 10:43
>> korzena, 2011-07-13 15:07:09
Zastanawiam sie teraz dlaczego wbudowany DAC Squeezeboxa ma taką dobrą opinię?! Niektórzy ludzie twierdzą nawet, że nie widzą już potrzeby kupowania zewnętrznego DACa! Dla mnie to jakaś bzdura teraz. Mogę sobie to wytłumaczyć tym, że Squeezebox rzeczywiście daje dźwięk dużo bardziej detaliczny i można by rzec bardziej \'audiofilski\', w sensie dokładniejszy. Niestety jednak jest to dźwięk płaski, mało dynamiczny i mało wciągający. Czy taki dźwięk ludzie rzeczywiście lubią? A może na innym torze, brzmi on inaczej, ale skąd miałby być nagle bardziej przestrzenny, dynamiczny i emocjonujący to nie wiem..

>> damjan, 2011-07-14 00:49:13
 SQ Touch jest za to świetnym transportem cyfrowym:)

żeby Squeezebox był naprawdę dobrym transportem do DACa trzeba mu koniecznie poprawić zasilanie, jeśli komuś się nie chce w to bawić samemu to są gotowe rozwiązania:

http://cgi.ebay.pl/Logitech-Squeezebox-Touch-Upgraded-Power-Supply-5Vdc-3A-/300567010846?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item45fb309e1e#ht_1142wt_905
http://cgi.ebay.pl/UPGRADED-DC-power-supply-e-g-Onkyo-ND-S1-Squeezebox-/180682925434?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item2a118aa57a#ht_2085wt_1139

ten chiński - sprawdzony, skok jakościowy z lepszym zasilaczem jest spory.  

korzena

• 343 / 4989
14-07-2011, 11:13
Hej Damian, cieszę się, że Twoje spostrzeżenia na temat DACa SB Touch potwierdzają moje. Fajnie też, że mi przypomniałeś o wyjściu line-out w iPodzie, bo jakoś dawno go nie używałem i zapomniałem, że rzeczywiście daje on dźwięk jeszcze lepszej jakości. Wypróbuję go.
Jeśli chodzi o jakość iPoda jako źródła to do moich pozostałych słuchawek (Denon D2000 i Westone 3) sprawdzą się on bardzo dobrze. Jednak z W5000 są jednak pewne problemy. Zobacze na ile line-out poprawi sprawę. Dzięki za info, pozdrawiam!