Audiohobby.pl

DAC dobrze "zgrywający" się z słuchawkami

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
05-07-2011, 21:07
Powiedzmy, że dla zainteresowanych moje pomysły na audio są w jakiś sposób rozpoznawalne i posiadają pewne cechy, które bierzesz, albo nie. Tymczasem Audio-gd próbowało dotychczas polityki "dla każdego coś miłego" jakby sami nie wiedzieli czego chcą i do czego dążą, albo jaka jest wizja ich dźwięku, natomiast Schiit próbuje się obstawić opcjami zmian w sprzęcie, gdyby coś nie spasowało. I wcale nie masz gwarancji, że upgrade będzie tym, czego szukasz, ale ważne, żebyś chciał sprawdzić.
Słowo pewniak nie oznacza u mnie tego samego co stary wyga. Przykładowo, jakimś tam pewniakiem można nazwać firmę Wyred4Sound, albo Anedio, bo to są ludzie od dawna obecni w branży, mimo że marki są nowe. Pan Kingwa to samorodek. Pojawił się i jest. Z jednej strony próbuje robić to, co wcześniej wdrażał Burson, tylko ma w ofercie dużo modeli i parę z nich można zaliczyć do wagi super-ciężkiej, dosłownie. Facet ewidentnie obserwuje co jest na fali i szybko to wdraża. Kiedyś op-ampy dyskretne, zaraz później konwertery na prąd a la Accuphase, teraz np. Sabre, a i tak najwięcej czaruje wymyślając algorytmy DSP, żeby brzmiało raz tak, a raz siak. Kup nowego klocka albo nową kartę, będziesz miał inaczej. dCS już doszedł do tego, że można wgrywać nowe firmware ściągnięte za drobną opłatą, i cieszyć się nowym brzmieniem z kolejnej implementacji filtra cyfrowego. Tego raczej nie trzeba komentować.

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
05-07-2011, 21:29
Patrzac w "o mnie" u Schiita to Panowie raczej nie sa takimi samorodkami. poza tym nie wydaje mi sie, zeby ich kolejne DACi byly z czesciami wymiennymi. pewnie, ze warto byc ostroznym i podejrzliwym co do takich nowosci, ale nie ma tez powodu, zeby z gory ich produkty skazywac na porazke.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

Marcin_gps

• 185 / 5234
  • Aktywny użytkownik
05-07-2011, 21:39
majkel,

W takim razie z niecierpliwością czekamy na Twój DAC :) Krytykujesz Audio-GD, Schitt, firmy których produkty mają wszędzie raczej dobre opinie. Co z tego, że Audio-GD nie ma jakiejś tam wizji dźwięku, a Schitt chce dorabiać na upgrejdach - co w tym złego? Chyba lepiej mieć możliwość zrobienia upgrejdu niż od razu zmieniać klocek.

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
05-07-2011, 21:55
"Schiit got started when two audio industry veterans decided it was time to shake things up a bit. The two audiophiles are Jason Stoddard, formerly of Sumo, and Mike Moffat, formerly of Theta. Together, they have designed dozens of audio and A/V products, from the Andromeda III to the Cobalt 307 to the DS Pre and Angstrom 200." - ja nie znam, za krótko w audio siedzę, może ktoś z was kojarzy te firmy.

Mnie też nie podnieca sama kostka, a co do Audio-GD to zgadzam się z tobą, chłopaki to trochę cyrk na kółkach odprawiają. Nie dość, że nie mogą sprostać popytowi, na ich sprzęt niektórzy czekali po pół roku, to cały czas były okłamywania kiedy sprzęt wyślą, wersje DAC-ów znikają jak świeże bułki i pojawiają się jakieś nowe, bo Sabre i PCM1704 były za drogie...

Chciałem stwierdzić, że miło jest usłyszeć, że ktoś postanowił wykorzystać inną kostkę niż Wolfson czy Sabre. no ale zobaczymy, zdjęć środka jeszcze nie pokazali. Natomiast, co do upgradeów to ja nie widzę w tym nic złego. Oferują dwa upgrade\'y: USB i DAC chip. Jeśli ktoś nie korzysta w ogóle z USB to problem z głowy, a powiedzmy sobie szczerze, co ile jest jakaś nowość jeśli chodzi o USB w rozsądnej cenie? Przecież chłopaki raczej nie rzucą ceną $200 za upgrade, bez jaj. A co do kostki DAC-a, to też może być ciekawie, pewnie jako upgrade będą AKM-y, jeśli rzucą za upgrade raz na ruski rok $50 to nie tak źle. Przecież tych upgradeów nikt nie każe robić, uruchomisz urządzenie bez nich, jak dla mnie dobry motyw marketingowy. No i plus taki, że urządzenia nie musisz do nich wysyłać.

• Gość
05-07-2011, 22:18
>> majkel, 2011-07-05 21:07:15
,,dCS już doszedł do tego, że można wgrywać nowe firmware ściągnięte za drobną opłatą, i cieszyć się nowym brzmieniem z kolejnej implementacji filtra cyfrowego. Tego raczej nie trzeba komentować.,,

Ja bym jednak prosił o komentarz, poprzedzony mam nadzieję  konkretnym porównaniem przed i po.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
05-07-2011, 22:23
Ja nie wartościowałem, czy coś jest dobrze czy źle, tylko jaki widzę w tym sens z punktu widzenia producenta. Audio-gd chce koniecznie wszystkim zrobić dobrze, a jak wiadomo - w krótkim czasie się nie da, więc trochę zaczęli zjadać własny ogon w tym galimatiasie ofertowym. Schiit wiadomo co zrobił - zamysł jak na taniego lampiaka. Wkładamy to, co powoduje, że sprzęt działa, a potem użytkownik będzie w niego inwestował dalej. Tylko że zamiast uganiać się po internecie i szukać lamp w różnych smakach, zwróci się do producenta. Metoda znana od dawna i ja wcale nie bojkotuje firm tak postępujących. Dowodem jest to, że posiadam dwie maszynki do golenia Gillette, a dwie inne już wyrzuciłem. Sama "rączka" jest tania jak barszcz, ale potem ostrza wychodzą czasem nawet ponad 20zł za sztukę. Jakąś tam gumkę dokleją, albo plaster ałunu powiększą, i już krzyczą, że będzie jeszcze lepiej. Nic nowego pod słońcem.
A propos DACa, to oddzwonił kolega od USB. Podobno zrobił niezłe postępy. Mam nadzieję, że w praktyce wyjdzie to, czego chciałem od początku - zero wymagań od źródła danych od strony USB, byle były bit-perfect i przychodziły na czas. Jeśli ustawienia Windows mają mieć wpływ na brzmienie, to ja chromolę taki interfejs cyfrowy.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
05-07-2011, 22:28
>> John, 2011-07-05 22:18:03
>> majkel, 2011-07-05 21:07:15
,,dCS już doszedł do tego, że można wgrywać nowe firmware ściągnięte za drobną opłatą, i cieszyć się nowym brzmieniem z kolejnej implementacji filtra cyfrowego. Tego raczej nie trzeba komentować.,,

Ja bym jednak prosił o komentarz, poprzedzony mam nadzieję konkretnym porównaniem przed i po.

-> Nie wątpię, że będzie różnica, bo inaczej ktoś by się czuł wydymany. Na audiostereo jest wątek, gdzie goście nawet dyskutowali o tym jak który firmware brzmi. Zrozumiałem z tego tyle, że to takie zamiany stryjka na narzędzia. Polecam natomiast lekturę podręcznika do DSP Oppenheima. Daje dużo do myślenia ile było już wymyślone w latach 70-tych. Powstaje więc pytanie, czy to co się sprzedaje jako nowe lub upgrade to nie jest zwyczajna reglamentacja dawno odkrytych lądów?

• Gość
05-07-2011, 22:45
Majkel nie chodziło mi o to czy te zmiany są , czy ich nie ma, tylko o to, że z góry założyłeś że, jest to coś złego.
Ja mam inne zdanie. Nowsze softy uszlachetniają brzmienie. Na ostatnie pytanie odpowiedź znajdź sobie sam, ale najpierw trzeba posłuchać konkretnego urządzenia.

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
05-07-2011, 22:57
w dfobry sprzet chyba warto inwestowac:) podobnie jest z produktami DIY - mozna kupowac, testowac, sluchac i miec z tego calkiem fajna zabawe:)
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
06-07-2011, 01:47
>> asmagus, 2011-07-03 22:17:52
>> Vinyloid, 2011-07-03 18:50:17
Noo, ja bym raczej optował za dwiema partnerkami ale jak to mówią - quod libet...

Żonie mówiłeś?

Mojej już tak. Jeszcze muszę z Twoją pogadać ;-)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
06-07-2011, 13:12
Buhahahahah .... byłem na 100%, że tak odpiszesz.
W jej imieniu mówię [piszę] kategorycznie nie ;P

Gustaw

• Gość
06-07-2011, 13:17
Ty nie odpisuj w Jej imieniu. Niech sama nam to napisze :)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
06-07-2011, 13:25
Przypominam, ze to nie portal typu casual date czy swingers !!
Tu o audio mamy rozmawiać.

Gustaw

• Gość
06-07-2011, 13:27
>> asmagus, 2011-07-06 13:25:16
Tu o audio mamy rozmawiać.

Tak jest !!! :-)

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
06-07-2011, 18:54
>> asmagus, 2011-07-06 13:25:16

Dobrze się zastanów, może być ciekawie....