Audiohobby.pl

DAC dobrze "zgrywający" się z słuchawkami

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
03-07-2011, 13:13
Padaja tutaj "puste hasla". USB -> BNC czy USB - I2S czy Toslink lub Coaxial. Ta sa tylko rodzaje mozliwej implementacji transmisji, kazdy z nich moze byc zrealizowany slabo i bezmyslnie lub nieaudiofilsko albo tez z glowa, przemysleniem i spelniajac audiofilski kryteria.

Kabel od Locus Design za 3500 USD nic nie da jezeli USB bedzie zrobione bez glowy lub pierwszym lepszym dostepnym na rynku tanim sposobem.
http://www.locus-design.com/index.php/cynosure-usb-cable

W ogole cala idea jest dla mnie smieszna, poprawnie i przemyslanie zrealizowane USB z kablem zgodnym ze specyfikacja za 15PLN nie bedzie dotkniete ani jego wplywem i bedzie gorowac nad obecnymi na rynku konsumenckich implementacjami obecnie.

Coaxial i Toslink tez mozna spartolic na wiele sposobow i tak jak pisze Majkel tutaj kabel nawet przy wzorowej implementacji moze miec wplyw.

Standardy studyjne jak klasyka  - AES z polaczeniem do Master Clocka transportu i odbiornika tez nie jest bez wad. Tyle, ze czaja sie one gdzie indziej niz przy transmisji bez zewnetrznej synchronizacji.

Warto dodac, ze AES jest bardzo zblizony do SPDIF. Glowna roznica to 24bajty w ramce "Channel Status". Wewnatrznie zgodnie z IEC 60958 jest podzial na:
 - Sygnal zbalansowany, 110Ohm, AES3 po XLR
 - Sygnal niezbalansowany, 75Ohm po RCA
 - Sygnal niezbalansowany, Optyczny via Toslink
 - pozniej dokoptowano jeszcze BNC glownie za sprawa Sony.

Glowna roznica poza sama transmija jest na poziomie elektrycznym.

AES3 zbalansowany: 2-7V
AES3 niezbalansowany: 1-1.2V
SPDIF: 0.5-0.6V

Stad w pierwszych 2 mozna przesylac sygnal nawet na odleglosc 100m czy 1kilometr a przy SPDIF tylko 10metrow. To po prostu bylo potrzebne w zastosowaniach profesjonalnych, telewizyjnych ogolnie "broadcastingowych".

Na pewno samo zastosowanie powiedzmy modnego teraz BNC i wybranie sobie profilu AES* w swoim transporcie/karcie muzycznej zadnych cudow nie da "samo z siebie" :))

Modne ostatnio tez I2S - pewnie oczywiscie dlatego, ze nie jest standardem polaczeniowym dla zewnetrznych urzadzen bo przeciez wymyslone to do przesylania sygnalu wewnatrz tego samego urzadzenia tez rewelacyjnym pomyslem samo z siebie nie jest. Baaa, co wiecej modne sa opisny modow na forach nowoaudiofilskich gdzie ktos przesyla tym sygnal na odleglosc np. 2 metrow. Tam nie ma zadnych zabezpieczen przed przesylem na wieksze odleglosci a ludzie czesto po prostu podpinaja tam gole zylki :)) Bardzo smiesznie to czesto wyglada. Standard ma sens do przesylania sygnalu powiedzmy od odbiornika SPDIF do resamplera czy kostki przetwornika po plytce PCB.

Marcin_gps

• 185 / 5234
  • Aktywny użytkownik
03-07-2011, 16:29
>>fallow
>>Kabel od Locus Design za 3500 USD nic nie da jezeli USB bedzie zrobione bez glowy lub pierwszym lepszym >>dostepnym na rynku tanim sposobem.

No fajnie, to co piszesz pewnie ma jakiś sens, a jak mi podasz przykład takiej idealnej implementacji, przy której kabel Locus Design nic nie wniesie, to będę bardzo wdzięczny.
Mój partner, z którym rozwijam soft przy bezpośrednim porównaniu Axis z Cynosure spadł z krzesła, a ma u siebie Offramp v4 i nowego Divertera. Czy są dużo lepsze konwertery na rynku od tych?

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
03-07-2011, 16:35
Marcin, lepiej się nie przyznawaj, że masz partnera. Nie na tym forum ;-)

Marcin_gps

• 185 / 5234
  • Aktywny użytkownik
03-07-2011, 16:49
Mam partnera i partnerkę, co Ty na to? :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
03-07-2011, 17:25
Nie wyszlo by kumpla taniej pierdalniecie czyms takim by uzyskac spad z tego krzesla ? :)
Metr na pewno tanszy niz 3500 USD :))

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
03-07-2011, 17:28
Odpowiadasz na wpis
 >> majkel, 2011-07-03 13:50:31

Ja jestem informatykiem/programista wiec moja wiedza jest ukierunkowa zgola inaczej, ale i tak czytajac wiele wypocin takich guru zbiera mnie na smiech :)

PS. Czy Twojego coaxa mozna tez wypozyczyc ?

Marcin_gps

• 185 / 5234
  • Aktywny użytkownik
03-07-2011, 17:46
Hehe, taniej na pewno, ale czy efekt byłby ten sam? :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
03-07-2011, 18:23
@fallow, pewnie że można. Napisz mi tylko jaka długość i adres na PW.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
03-07-2011, 18:50
>> Marcin_gps, 2011-07-03 16:49:50
Mam partnera i partnerkę, co Ty na to? :)

Noo, ja bym raczej optował za dwiema partnerkami ale jak to mówią - quod libet...

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
03-07-2011, 22:17
>> Vinyloid, 2011-07-03 18:50:17
Noo, ja bym raczej optował za dwiema partnerkami ale jak to mówią - quod libet...

Żonie mówiłeś?

Gustaw

• Gość
05-07-2011, 14:05
Przy okazji. Na HighFidelity.pl 16.07 ma ukazać się test Zodiac-a.

http://www.highfidelity.pl/@main-895&lang=

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
05-07-2011, 16:44
majkel, moim zdaniem trochę szorstko pojechałeś po Schiit Audio. Ja mam wrażenie, że Head-Fi choruje teraz na trzy firmy: Schiit, Audio-GD i Audeze. Ale z drugiej strony może coś w tym jest, nie wierzę, że tyle osób jest w stanie pisać wnioski wyciągnięte z kapelusza na XXX stron. Firma sama przyznaje w dziale About na ich stronie, że dużo problemów im zajęły sprawy z częściami, aby sprzedawać po cenach Azjatów.

Ostatnio pisałem do tego założyciela o ich DAC i zapytałem go czemu ta kostka AKM. Facet nie ukrywał, że dostali dobrą cenę, kostka ma duży potencjał i nie podoba mu się to, że rynek zamknął się teoretycznie w obrębie Wolfsonów i Sabre. Dodatkowo stwierdził, że aby dobrze zaimplementować kostki Sabre trzeba dużo $ włożyć, jak np. Anedio, inaczej wychodzą takie krzaki jak z Audio-GD i wieczne problemy. Do tego powiedział, że ich najlepszy DAC będzie całkowicie inaczej zbudowany i będzie kosztować coś około 900-1100$.

$350 to nie jest taka zła cena, a i w tym przedziale mogą dużo zdziałać, ale bez zdjęć wnętrza nie kupuję :).

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
05-07-2011, 18:29
Z kośćmi jest tu podobnie jak z procesorami z tym, że różnica pomiędzy prockami jest mierzalna o wiele łatwiej.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
05-07-2011, 19:10
Ja tylko staram się czytelnie wyrażać swoje poglądy. :) Jest już na forum inny wątek, gdzie nie tylko ja krytycznie się wyrażałem o firmach FOTM na head-fi. Audio-gd znam o tyle, że miałem ich wszystkie op-ampy dyskretne i testowałem na potrzeby recenzji, a jak one wtedy rozjeżdżały wszystko, co przewodzi prąd, to ho ho. Więc podobne stwierdzenia na temat dowolnego produktu dowolnej firmy, szczególnie celującej w entry level, zapala mi lampkę ostrzegawczą w głowie. Co myślę o różnicach między kośćmi DAC to napisałem już na innych forach. Mnie np. nie podnieca ani Wolfson ani Sabre. Najlepsze doświadczenia, także z portable audio, mam z Cirrus Logikiem, a ogólnie najwięcej się liczę z Texasem i Analogiem, bo oni dostarczają dobre scalaki także o innym przeznaczeniu niż kości DAC. Natomiast DACe i DIRy Cirrusa ichniejszym produktom IMHO nie ustępują.

Pamiętam jak parę lat temu wieszczono pogrom dotychczasowych liderów produkcji SoC do DAPów - NXP, Samsunga, Motorolę, Texasa, itp. Oto pojawił się Telechips, który obsługuje milion formatów i prawie nie bierze prądu do tego celu. Krótko potem wyszło, że kaszani Vorbisa, a na dzień dzisiejszy w ogóle się nie liczą. Zdaje się, że nawet Rockchip ich wykolegował, a ich SoC z jakim miałem do czynienia dawał bardzo dobry dźwięk tyle że nie pamiętam z jakiego DACa. W każdym razie mnie już śmiech brał, gdy Telechips dopiero wjeżdżał na rynek. Pewnie można odkopać moje wątpliwości na forum mp3store sprzed kilku lat. I wyszło co było wiadome od początku.
Ja stawiam na pewniaków, a nie egzotykę i nowych graczy. Chodzi tu zarówno o podzespoły jak i gotowe produkty.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
05-07-2011, 19:29
>> majkel, 2011-07-05 19:10:27
(...) Ja stawiam na pewniaków, a nie egzotykę i nowych graczy. Chodzi tu zarówno o podzespoły jak i gotowe produkty.  (...)

Dziwne; gdyby wszyscy tak myśleli, nikt nie kupiłby nic z twojego warsztatu.