Audiohobby.pl

DAC dobrze "zgrywający" się z słuchawkami

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
15-06-2010, 21:12
Zapraszam , tylko  żebyś nie  żałował że nie słuchałes  Grado+ Beres+Soha :)

Dawid-SS

• 325 / 5697
  • Zaawansowany użytkownik
15-06-2010, 21:49
No coż, nie będę kupował tylko GRADO :) Chyba że jest opcja zostawić sobie beresforda a na następny DAC dozbierać kase i wtedy kupić :) A na razie cieszyć się bereskiem :)

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
16-06-2010, 07:10
Nie namawiam do kupna Grado  tylko posłuchania  z Beresfordem jako DAC-em, Grado muszą byc "wygrzane" dlatego porozmawiaj z Grado-Fan-em ,może pożyczy  jakieś (R1,R2) za kaucją  na posłuchanie .

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
16-06-2010, 21:11
Jako, że tu się temat urodził tu go pociągnę.

W ogóle słowem wstępu, StageDAC dotarł i pierwsze wrażanie przewyższa oczekiwania zatem jest git - na większy opis nadejdzie pora po jakimś czasie. Teraz napisze tylko, że dzięki 3 ustawieniom "pulse response" i 3 ustawieniom oversamplingu (zatem 9 kombinacji) można dostosować brzmienie do swoich gustów a różnice są duże - jest to zatem bezpieczny zakup w ciemno. Fotka z ręki na szybko - tak poglądowo. Jako transport służy obecnie onkyo 7511 bo PC nie chce współpracować i ....

.....mam mały "informatyczny" problem z konfiguracja wyjścia optycznego w W. Vista. Głośniki mam podłączone do wyjść analogowych i działają, muzyka puszczana w foobarze "gra". Optyk podłączony do dac jest dobrze bowiem gdy kliknę na "Interfejs SPDIF" i wybiorę testuj słyszę w słuchawkach dźwięki testowe Windows, nie słyszę jednak muzyki.

Ktoś ma pomysł co mam zrobić??

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
16-06-2010, 23:09
Nikt nie wie?? ?? ??

PS. potrafię już zrobić na odwrót, tzn muzyka w słuchawkach, dźwieki windows na głośnikach - chciałbym jednak by działało jednocześnie ;(

PPS. Słucham właśnie z kompa zapodane "Nine Inch Nails - With Teeth" 24bit 96kHz - cóż mogę powiedzieć ... fajne to całe PC Audio :)))))))))

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
16-06-2010, 23:56
asmagus ---> Akurat nie mam pojęcia. A USB Ci nie działa jak trzeba?

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
17-06-2010, 07:16
Może przez włączone  DD  i DTS ?

lpaprocki

• 29 / 5369
  • Użytkownik
17-06-2010, 07:51
Dźwięki Windows będą szły na kartę oznaczoną jako domyślna (zielony ptaszek przy wyborze źródeł).
Foobar wysyła na ta kartę, jaka ma wybraną w konfiguracji (zakładka output).

Jeśli wyjście analogowe i wyjście optyczne przechodzą test, powinien wystarczyć wybór wyjścia.
(W foobarze wybrać wyjście cyfrowe SPDIF jako output, a domyśle źródło w Windows - wyjście analogowe).
Włączenie DD i DTS nie powinno mieć znaczenia, to tylko info dla systemu że można wysyłać taki sygnał do DAC - chociaż jeśli DAC tego nie obsługuje lepiej wyłączyć te formaty.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
17-06-2010, 09:02
>> lpaprocki, 2010-06-17 07:51:24

Jesteś geniuszem i masz u mnie colce/browrka :)

Gdy output w Foobar daję SPDIF wszystko poza muzyką z foobara idzie na głośniki - nie jest to 100% tego o co mi chodziło ale działa niezawodnie i łatwo to przełączyć, dzięki raz jeszcze!!

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
17-06-2010, 09:05
>> chrees, 2010-06-16 23:56:03
asmagus ---> Akurat nie mam pojęcia. A USB Ci nie działa jak trzeba?

Nie wiem, nie jest mi potrzebne, sprawdzę z ciekawości dzisiaj z netbookiem ;)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
17-06-2010, 10:33
Na marginesie, mieszkam w małym mieście gdzie MediaExpert jest największym sklepem RTV, jako, że chciałem na szybko nabyć cokolwiek zdatne do podłączenia CD nabyłem coaxiala ....Vivanco SHQ1112D
http://www.whathifi.com/Review/Vivanco-SHQ1112D/
W GB kosztuje 40 Funtów

W media expert zapłaciłem brutto 35 złotych

a ten przewód cechuje:
- Konstrukcja składającej się z posrebrzanych powierzchniowo żył przewodów miedzi. Dodatkowo do budowy wykorzystano miedź składaną w systemie Oxygen Free Copper (99,999%)
- Solidne wykonane metalowe końcówki pokryte są 24 karatowym złotem - pin jest pusty w środku
- Dual COAXIAL SPOFC
- Budowa zapobiega interferencji magnetycznej zewnętrznych zakłóceń - folia Mylar
- Srebrny oplot ekranowym pokrytym transparentnym silikonem

Trudno mi uwierzyć, że 1.2 metra kabla tak zbudowanego kosztuje w sklepie, w detalu, 35 złotych a w GB 40 funtów to jest ok 196 złotych i jeszcze w testach brytyjczycy wskazują, że za te 40 funtów "At this comfortable price, this Vivanco\'s rather tempting". Ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić?

Kabel, w ręce sprawia wrażenie lepiej wykonanego niż droższe analogowe ic, które mam do porównania ... działa, nie mam z czym porównać, więc co do jakości się nie wypowiem. Okazuje się, że 1,2 metra to troszkę dla mnie za krótko dla tego połączenia więc pewnie i tak będę musiał nabyć coś dłuższego ... będzie okazja porównać.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
17-06-2010, 10:54
>> asmagus, 2010-06-16 21:11:23
Jako, że tu się temat urodził tu go pociągnę.

W ogóle słowem wstępu, StageDAC dotarł i pierwsze wrażanie przewyższa oczekiwania zatem jest git - na większy opis nadejdzie pora po jakimś czasie. Teraz napisze tylko, że dzięki 3 ustawieniom "pulse response" i 3 ustawieniom oversamplingu (zatem 9 kombinacji) można dostosować brzmienie do swoich gustów a różnice są duże - jest to zatem bezpieczny zakup w ciemno. Fotka z ręki na szybko - tak poglądowo. Jako transport służy obecnie onkyo 7511 bo PC nie chce współpracować i ....

.....mam mały "informatyczny" problem z konfiguracja wyjścia optycznego w W. Vista. Głośniki mam podłączone do wyjść analogowych i działają, muzyka puszczana w foobarze "gra". Optyk podłączony do dac jest dobrze bowiem gdy kliknę na "Interfejs SPDIF" i wybiorę testuj słyszę w słuchawkach dźwięki testowe Windows, nie słyszę jednak muzyki.

Ktoś ma pomysł co mam zrobić??<<

Banalna sprawa, ustaw SPDIF jako default (zielony haczyk) i gotowe!

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
17-06-2010, 11:10
>> Rolandsinger, 2010-06-17 10:54:11

Banalna sprawa, ustaw SPDIF jako default (zielony haczyk) i gotowe!

Nie jest tak, wtedy bowiem muza leci na SPDIF ale nie działają głośniki z wyjść analogowych :)

lpaprocki wysunął lepsze rozwiązanie, głośniki jaki "default"  a SPDIF włączony i jako output zaznaczony w foobar. Działają głośniki, muza z foobara leci tylko na SPDIF. Gdyby dało się tak, że działają głośniki a muza z foobara leci i na głośniki i po SPDIF byłoby najlepiej ale tak chyba się nie da ;(

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
17-06-2010, 11:15
@ asmagus

ceny internetowe (sklepowe):

w Polsce = 48 zł
http://salonvivanco.pl/opis/282983/przewod-1xrca----1xrca-12m--99999-ofc-silver-24k-coaxial-seria-shq.html

w Niemczech = od 8 do 25 Euro
http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/b001d632yq/geizhalspre03-21/ref=nosim?m=A3JWKAKR8XB7XF

w UK = od 11,50 do 25,50 Ł
http://www.amazon.co.uk/gp/offer-listing/B001CDOZ3W/ref=dp_olp_new?ie=UTF8&condition=new

Rozpiętość cen faktycznie spora. BTW oplot nie jest srebrny, tylko posrebrzany.

Dawid-SS

• 325 / 5697
  • Zaawansowany użytkownik
17-06-2010, 11:21
asmagus, mam dokładnie tak jak Ty na windows 7 i foobar... tyle ze u mnie wczesniej dalo sie ustawiac zeby wyjscie z PC bylo cale podawane na USB DAC a nie na glosniki(laptop) a teraz jak GF oddal mi dac po modyfikacjach niemam takich opcji, tak samo nie moge sterowac glosnoscią w WIN7 dla DAC, tylko z foobara. Zadne efekty nie dzialaja, podbicja basów, wyrownanie glosnosci itd...