Audiohobby.pl

DAC dobrze "zgrywający" się z słuchawkami

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
15-06-2010, 16:16
Tu rozwój będzie ciągle szybki tylko rozwój  .... muzyki za tym nie idzie, w standardzie "gęstszym" niż CD tylko niszowe wydawnictwa się ukazują więc dac 24/192 powinien wystarczyć technologicznie na najbliższe kilkanaście, lub więcej, lat.

Kiedy np. Coma wyda płytę  24/192 ?? i co by to miało być, CD nie, DVDA nie, nie ma rynku na takie nagrania, nie ma upowszechnionego formatu i odtwarzaczy.

No i nie zapominajmy, że to ma jeszcze nie grać źle, nie high-end, ale porządne urządzenie z dobrym, muzykalnym i szczegółowym brzmieniem :)

Ahmed

• Gość
15-06-2010, 16:22
Co do śledzenia technologii cyfrowej to ilość DAC-ów na rynku jest tak duża a modele tak często się zmieniają, że śledzić to sobie można jedynie stado afgańskich lam na południowy wschód od Peszawaru. 24/192 to kolejne po SACD i DVD Audio formaty słowa-klucze, które będą się rozwijać bardzo bardzo powoli lub zdechną jak wymienieni.  

Dawid-SS

• 325 / 5697
  • Zaawansowany użytkownik
15-06-2010, 16:26
Z tym workiem pieniędzy to prawda. Co do kabla zasilającego, to raczej nie wierze w to że kabel może az tyle zmienić w dzwięku, mam trafko 50VA w soha a powinno być 30VA ktore spokojnie daje rade, wiec mam 20VA zapasu to jest duzo! Mieszkam blisko trafostacji więc napięcie mam mega sztywne i nie spada poniezej 232V, czasem i 245V się może zdażyć. Kable dużo nie pomogą. Głównie chodzi o srodek toru czym jest beresford u mnie, dla mnie troche słaba barwa i tyle, chce coś "kolorowszego" niż on. No i przydałoby się dostepne w PL, nie mam zamiaru sprowadzać nic i męczyć się. Co do tego NuForce, czytając o nim opinie przypominają mi się opinie beresforda, każdy chwali a ogolnie nic specjalnego, mimo że w cenie 1200zl ciężko o dobry DAC.

Do sohy wstawie kondy KP-SN + jakieś jeszcze 0.1uFx2 równolegle. Da mi to 0,2uF czyli wartość bliską 0,22uF taką jaka powinna być. Lampy, pisałem do x500 czy ma pewne, myślę o RCA, może EHG.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
15-06-2010, 16:27
Z tego właśnie powodu nie ma co świrować i uzależniać nabywanie DAC os tego czy obsługuje już 32 bit ... pewnie nawet Afgańskie Lamy o tym wiedzą ;)

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
15-06-2010, 16:29
Mniejsza o gęste formaty (chociaż sympatycznie gdyby były ;>). Chodzi mi tylko o to, że słuchałem paru DACów, ostatnio PS Audio Digital Link III i nie byłem zachwycony tym, co słyszałem via USB. Ten ostatni był naprawdę OK, ale z USB brzmiał wyraźnie gorzej niż z optyka. Z kolei Benchmark był bardzo ok, ale nie do końca podeszła mi jego sygnatura (sam poziom, cokolwiek to oznacza, był bardzo OK) brzmieniowa (może z nowymi słuchawkami: zamierzam sprawdzić u zaprzyjaźnionego dystrybutora, hehe) i cena. Jestem żywo zainteresowany, czy w końcu pokażą się na rynku przetworniki współpracujące bezbłędnie z komputerkiem (USB, FireWire) i w rozsądnej cenie. Może te za 8-10 kzł są już ok (a może nie, kto wie? ;>), ale to taki jakiś pułap cenowy... eee... ;P

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Ahmed

• Gość
15-06-2010, 16:31
>> Dawid-SS, 2010-06-15 16:26:25
Z tym workiem pieniędzy to prawda. Co do kabla zasilającego, to raczej nie wierze w to że kabel może az tyle zmienić w dzwięku,

Nie chodzi o to by kable zasilające pomagały tylko nie przeszkadzały. Zasiłka z ekranem i względny spokój.
Jeżeli chcesz coś bardziej kolorowego od Beresa to chyba pozostaje ci zakup korektora i podbicie środkowego pasma o ok 15-20 dB :)

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
15-06-2010, 16:37
Odpowiadasz na wpis
>> asmagus, 2010-06-15 16:16:29
Tu rozwój będzie ciągle szybki tylko rozwój .... muzyki za tym nie idzie, w standardzie "gęstszym" niż CD tylko niszowe wydawnictwa się ukazują więc dac 24/192 powinien wystarczyć technologicznie na najbliższe kilkanaście, lub więcej, lat.

Kiedy np. Coma wyda płytę 24/192 ?? i co by to miało być, CD nie, DVDA nie, nie ma rynku na takie nagrania, nie ma upowszechnionego formatu i odtwarzaczy.

No i nie zapominajmy, że to ma jeszcze nie grać źle, nie high-end, ale porządne urządzenie z dobrym, muzykalnym i szczegółowym brzmieniem :)

Dlaczego nie DVD-A, SACD lub jakiś format komputerowy (np. FLAC) ?. Albo kilka łącznie ? Urządzeń przyzwoitych pewnie kilka by się znalazło za znośną cenę.

P.S.
W przypadku większości polskich nagrań bardziej martwiłbym się o stronę realizacyjną niż o sam nośnik/format lub sprzęt odtwarzający. Nagrań Comy nie znam, więc być może ta uwaga ich nie dotyczy.

Ahmed

• Gość
15-06-2010, 16:38
Nie rozumiem dlaczego nie rozważacie opcji karta z wyjściem coaxialnym do komputera i wyjście na lampucerę tylko piszecie o przetwornikach ściąganych z kraju kangurów i misiów Coala.  Czyżby to było zbyt proste i oczywiste (modne słowo) rozwiązanie ? Koniecznie FireWire lub USB ?

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
15-06-2010, 17:00
"W przypadku większości polskich nagrań bardziej martwiłbym się o stronę realizacyjną niż o sam nośnik/format lub sprzęt odtwarzający. Nagrań Comy nie znam, więc być może ta uwaga ich nie dotyczy." ---> Właśnie nie tak dawno przeniosłem sobie na komputerek (EAC) najnowszą płytę Comy i również zdecydowanie bardziej martwiłbym się o stronę realizacyjną współczenych nagrań niż o gęstość formatów. I nie dotyczy to tylko Comy, choć i ta grupa jest bardzo dobrym przykładem i powodem do troski.

Ahmed ---> Lampucera be :>

-------------------------------------------------------------------------------
.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
15-06-2010, 17:29
>> Ahmed, 2010-06-15 16:38:44
Nie rozumiem dlaczego nie rozważacie opcji karta z wyjściem coaxialnym do komputera i wyjście na lampucerę (..)

Jak nie jak tak ;)
Ja właśnie będę stosował wyjście optyczne z karty zintegrowanej z płytą główną. Porównam z opcja USB jaka i czy będzie różnica.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
15-06-2010, 17:53
>> asmagus, 2010-06-15 17:29:36
>Ja właśnie będę stosował wyjście optyczne z karty zintegrowanej z płytą główną. Porównam z opcja USB jaka i czy będzie różnica.

Porównywałem z Realtekiem na Abicie NF7 bez soundstorm. Działa i chyba tyle można powiedzieć.

Dawid-SS

• 325 / 5697
15-06-2010, 18:02
Ja jakoś będę próbował przetestować NuForce, myślę że to może być dobry krok. Jeycam na audiohead.pl pisał że uDac jest lepszy od beresa a kosztuje połowe ceny... Dodam że nie będę korzystał z jego ampa, a jak już to tylko do doków lub IEM... Ale takowych nie posiadam. Szkoda bo w beresa włożyłem sporo kasy, ale brak mi tej barwy...nie odczuwam dużych zmian brzmienia po przesiadce z realtekaHD+wasapi niestety.

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
15-06-2010, 18:55
Słuchałes Grado RS 1 lub  RS 2  lub innych Grado z Beresem  jako DAC ? porozmawiaj  z Bartkiem> Grado_Fan-em,   AKG 701 nie wiem co by trzeba było podłaczyc  aby zagrały (ponoc z Leben-em),701 z czasem u mnie nacisk na głowę ,poczytaj http://audiohobby.pl/topic/8/2900/1

Dawid-SS

• 325 / 5697
15-06-2010, 20:26
Niestety nie miałem stycznosci z żadnymi Grado, a dla jednej marki DACa nie będę trzymał, chce coś bardziej do wszystkiego(nie znaczy ze do niczego) i wątpie że kupie kiedyś GRADO, ich cena dla mnie jest przesadzona, nie chce wstrzynać tutaj znów pierniczenia o Grado więc starczy :) Słuchawki jakie preferuje na przyszłośc to Ultrasone, Beyerdynamic, AKG, Audio-Technica. Może jakaś inna firma jeszcze ale wątpie... Z opisu pewnego forumowicza wynika że dla mnie najwięcej radości z słuchania muzyki(a głównie chodzi mi o to a nie o neutral smute) dadzą mi słuchawki marki Ultrasone oraz JVC :)

Dawid-SS

• 325 / 5697
15-06-2010, 20:28
P.S. alghar może kiedyś wpadne odwiedzić rodzinę w Bydzi to wproszę się na odsłuch Twoich zabawek :) :)