Audiohobby.pl

DAC dobrze "zgrywający" się z słuchawkami

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
12-06-2010, 22:14
Używałem TC3618 półtora roku, ale czarny Belkin PureAV go kasuje bogactwem harmonicznym dźwięku. Jest po prostu lepszy, co nie zmienia faktu, iż TC3618 jest co najmniej dobry.

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
12-06-2010, 22:25
>>
Po coaxial ten http://www.allegro.pl/item1077593875_apogee_wyde_eye_spdif_wbt_nextgen_110cu_75ohm.html
oba mam i sprawują się wyśmienicie, w dodatku są w rozsądnych pieniądzach. Poczytaj trochę o nim na wolnej chwili.
>>

To co ja proponowałem to jest własnie na WBT 0110 Cu (coaxial) i dodatkowo na czystym srebrze (przewód cyfrowyneotech-a najwyższy model). Ponieważ mam 2 nadmiarowe to mogę jeden pożyczyć
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Dawid-SS

• 325 / 5697
  • Zaawansowany użytkownik
14-06-2010, 22:04
Wątek ma sporo postów, dużo czytania, a mam pytanie, zastanawiam się nad zmianą DACa, mój aktualny to Beresford TC-7520V3+Mod od zakłóceń radiowych+płotek alps i jeszcze jakieś mody, czyli wersja wypsiona dość ale jednak mało mi...Brzmieniowo DAC dla mnie za słaby, pod względem reszty czyli separacji instrumentów kanałów i innych bajerów jest rewelacja, ale brak mi tej barwy :( Dodam że podłączam go kablem Belkin USB z Laptopa, dzwięk odtwarzam foobarem z ASIO odpowiednio ustawionym. Chciałbym sprzedać tego DACa a kupić coś nowego, co możecie polecić ??

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
15-06-2010, 09:36
Jaki limit cenowy?
Jakiej muzyki słuchasz?

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
15-06-2010, 11:16
Beresford to taki "all-i-one", czyli DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym. Ma wyjątkową synergię ze słuchawkami GRADO (mam nadzieję, ze Gustaw i Rolandsinger tego nie zauważą ...)

Z HD595 nie zgrywał się.

Rozumiem, ze szukasz nadal DAC z wbudowanym amp-em ? Polecam wypżyczenie czegoś nawet na 2 tygodnie. bo po pierwszych zachwytach moze Cię najsć nostalgia, ze oczekiwałeś (jak to mówi @Fallow) sceny, wykwintu, 7 krasnali i królewny śnieżki. A odnajdziesz inny spozób prezentacji, więcej szczegółów i niekoniecznie sumarycznie proporcjonalnie więcej satysfakcji (w relacji do wyłożonych pieniędzy).

Może napisz PM do Gustawa ion wypożyczy Tobie Benchmarka (chociaż opinie na temat jego amp-a słuchawkowego są skrajnie różne). @Asmagus inwestuje w sprzęt  Mayer-a, ja zatrzymałem się na Audionemesisie VLE (ale on nie ma wbudowanego amp-a słuchawkowego).

Sam nie wiem co doradzic masz ogromy wybór na audiophileCHINA :):
http://www.audiophilechina.com/cp-show.asp?C_id=205&S_id2=37&s_id=85

np. Little Dot,iBasso

Lub teoretycznie dojrzalsze i droższe konstrukcje Lake People i Violectric. Te dwa ostanie są bardziej w kierunku PRO (przezroczyste i mało koloryzują).

Bardzo dobrą konstrukcję transport USB zrobiliwłosi (firma m2tech, hiface i hiFace Evo). Na bazie tej konstrukcji robią teraz DAC. Ich transport jest wolny od obecnych wad audio po USB, mają asynchroniczną obsługę, własne oprogramowanie, wewnętrzny master-clock. Oczywiscie nie wiadomo jak zagra wspomniany DAC.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
15-06-2010, 11:48
@Dawid-SS  a jakie masz słuchawki ?

Dawid-SS

• 325 / 5697
15-06-2010, 12:50
Kasa do 1600zl, sluchawki na razie słabe, ale wiem ze mozna z nich wiecej wycisnąć! Muzyka różna ogolnie wszystko począwszy od metalu koncząc na jazzie ;) Ogolnie zbieram sobie ulubionych wykonawcow, nie wazne jaki rodzaj muzyki, czyli slucham wszystkiego czasem nawet łubudubu typu D&B elektronika. Czy DAC musi miec wzmacniacz? Nie. Mam sohe mk2 wiec styka, jestem z niej nawet zadowolony, chce tez w nia pierw zainwestowac, lampy kondy itp. DAC ma miec USB, ale teraz wiekszosc juz ma USB wiec mysle ze nie bedzie problemu... Chcialem kupic NuForce ICON HDP ale sam nie wiem, bo poza beresem, asusem xonarem i emu nic nie sluchalem...no moze realteka hehe :)

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
15-06-2010, 13:58
a słuchawki jakie masz obecnie ? kondensatory chyba c1i c2 w socha 2 polecam silver z -cap  a ponoc  z  gold gra jeszcze lepiej (opinie  soha 2 ,poczytaj) i dobry kabel zasilający polecam PJ Audio pj B  , furutechy> trzeba uwazac  sa juz podróbki jak chcesz na pw mam sprawdzone zródło:)

Dawid-SS

• 325 / 5697
15-06-2010, 14:02
>> alghar, 2010-06-15 13:58:38
te kondesatory to cena kosmos to raz, dwa ze tej ceny warte nie są, sa lepsze w tej cenie i juz wiem jakich uzyje :) Wiec to na bok :) Wazny DAC jest. Słuchawki mam JVC HA-RX900 ATH-ES7 i KPP, wiec budzet. Planowalem kupic K701 ale chyba pierw postaram sie DAC zmienic.

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
15-06-2010, 14:14
"juz wiem jakich uzyje :)  "  ? proponuje najpierw słuchawki  kupic  a potem  szukac DAC, . Miałem AKG 701 , zastapiły je Grado  RS 1  i do tego Beresford  7520 + SOHA.Kup dobry kabel zasilajacy do Sohy  a jej nie poznasz :)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
15-06-2010, 15:30
>> alghar "proponuje najpierw słuchawki kupic a potem szukac DAC"

Lepiej odwrotnie, moim zdaniem, zbudować dobry tor a w dobrym neutralnym torze łatwiej dobrać słuchawki pod swój gust.

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
15-06-2010, 15:59
Ten hiFace Evo Young DAC (http://www.m2tech-hiface.com.au/index.php/news) wygląda bardzo interesująco, wyświetlacz kojarzy mi się (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) z http://www.resolutionaudio.com/cantata.html , jak zwykle interesujące pozostają efekty soniczne oraz cena ;>
A zaczynać konstruowanie zestawu - kolego asmagus - to można chyba od każdej strony. Równie dobrze mógłbym powiedzieć: kup neutralne słuchawki i dopasuj wzmacniacz oraz źródło. Optymalnie byłoby zebrać pełen worek pieniędzy i kupować wszystko na raz; niestety żyjemy w Polsce i większość z nas nie miałaby tyle cierpliwości, prawda? ;P

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
15-06-2010, 16:02
W sumie prawda. każdy patrzy na to z innej strony u mnie leżą 7509 HD i akg 271 mk II więc ewentualną kolejną parę zostawiam sobie na sam koniec. Nie wiek jakie zmiany poczyni ten DAC w dzikach płyt, które znam ale ... opisze to ;)

Generalnie 7509 HD są świetna a byłyby jeszcze lepsze gdyby basu było więcej i chyba nabędą jakąś parę bardziej ubasowioną do kompletu z 7509 HD właśnie. Zobaczymy co DAC wniesie.

Ahmed

• Gość
15-06-2010, 16:07
DAC z Australli ? Nie mogliście poszukać czegoś na księżycu ?

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
15-06-2010, 16:10
asmagus ---> Piszę to oczywiście na luzaka. Sam, na DŁUŻSZY czas, zamknąłem rozdział zatytułowany "poszukiwania słuchawek i wzmacniacza" i w jakiejś nieokreślonej jeszcze przyszłości będę poszukiwał jak najlepszego (w niekosmicznych cenach) źródła dedykowanego do współpracy z moim pokładowym komputerkiem* :) Oczywiście czułbym się pewniej, gdybym mógł położyć na stole jakieś 20kzł i po prostu kupować wszystko na raz, tak byłoby optymalnie; niestety: nie taplam się w kasie ;)
* Stąd staram się śledzić rozwój tego segmentu rynku, a zmiany są na nim jeszcze dość szybkie i znaczące.

-------------------------------------------------------------------------------
.