Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
05-12-2013, 18:48
Dodaj chłopie dodaj bo masz do czego.

Radical

• 721 / 5407
  • Ekspert
07-12-2013, 10:51
Znalazłem w Tajlandii chipsy dla prawdziwych fanów elektrostatów ;))

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
08-12-2013, 16:19
MAG a jak poszła zabawa z kwadraciakami? Razem z winem mogły dać wiele fajnego :-)))

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
23-12-2013, 14:43
Czołem :-)
Wszyscy słuchawkowi widze zajęci swiatecznimi pożadkami i zakupami , MAGa to już wogóle zasypało po kolana z kwadraciakami :-) wiec może ja coś krótko przedświatecznie :-).

Małe ,krótkie sprawozdanie z wizyty SRM-007t.

Słuchanie mojej Eurydyki z 007 zaczalem ze standardowym garniturem lampowym Eurydyki.Standardowym znaczy takim jaki otrzymałem od Pana Dubiela ,ten standard nie jest takim do końca takim standardem gdyż Pan Dubiel jako niliczny sprzedawca ubieraz wzmacniacz w NOSy.

Pierwsze podpiecie słuchawek i już słychać,że jest inaczej.Słuchałem wtedy Norah Jones i pierwsze skojarzenie po przesłuchanej płycie że jest nadzwyczaj uwodzicielsko,idac dalej w tym klimacie muzycznym inpopijajac drineczka miałem wrażenie ,że ten dzwiek zaraz zacznie mnie przytulać i wręcz głaskać :-).
Przekaz był bliższy niż na Eurydyce i taki intymny oraz pieknie wybrzmiewajacy,ciepły i nad wyraz delikatny.

Eurydyka grała z troszke wiekszym dystansem wieksza przestrzenia oraz konkretniej.Nie bylo tu już glaskania do poduszki lecz wszystkie dzwiki były ostrzejsze i wyraźniejsze.Miała lepsze różnicowanie planow.Przekaz nie był już tak hipnotycznie delikatny i uwodzicielski lecz bardziej "realny".

Po tym wieczorze zdania miałem podzielone.To co pokazał Stax było bardzo ciekawe lecz nie byłem pewien czy chciałbym być głaskany przy każdym odsłuchu no i przestrzeń i różnicowanie planów nie były takie do jakich przywykłem.

Nastepny odsłuch zaczałem od podebnego repertuaru lecz tylko dla przypomnienia i szybko przeszedlem na cos konkretniejszego.Na stoliku wyładował Nalepa ,Cream oraz Akustyczny Dżem.Tu już czarowanie i delikatność 007t nie robiły na mnie wiekszego wrażenia a Eurydyka potwierdzała swoja klasę i przy każdym przełaczeniu nie miałem watpliwości ,że ma dużo lepszy bas ,konkretniejszy realny dzwiek bez ceregieli , lepsza scenę i kontrole nad wszystkim.Perkusja stała na Staxie stała zaraz za wokalista na Eurydyce widziałem ten odstęp , to bez dwóch zdań.

Po takich porównaniach i wnioskach zostawiłem zabawe ze wzmacniaczami a zabrałem sie za lampy prostownicze w Eurydyce.
Ta która otrzymałem ze wzmacniaczem czyli Marconi 5Y3GT z pożyczona do testów Tung-Sol 5R4GY.
W tym teście różnice były duże ,wyraźne i bezdyskusyjne,juz po pierwszym wpięciu Tung-Sol usłyszałem coś co bardzo mi się spodobal.Nastepne dwie wymiany tylko to potwierdzily i już do porównań tych lam wrać nie muszę.
Tung-Sol zdeklasowala wrecz mała  Marconi pod względem przestrzeni,sceny i przejrzystości planów.To jest to , sam powiedziałem do siebie i postanowiłem napisać maila do kolegi żeby Tung-Sola nie wypatrywał gdyż zostaje w moim wzmacniaczu :-).

Dziś z samego rana postanowiłem przetestować jeszcze Eurydykę z nowa super lampa vs 007t.
Dystans  miedzy nimi zwiększył się jeszcze bardziej teraz ocena sceny ,przestrzeniu i planów miedzy tymi wzmacniaczami to tylko czysta formalność.Bas i jego kontrola też jest bez najmniejszej watpliwości na korzysc Eurydyki.
Wzmacniacz ma pazur i gitara Claptona gra zdecydowanie i z zadziorem tak jak lubię ( jak na elektrostaty ) na 007t mi sie nie podoba jest delikatna jak pupka niemowlaczka.

Dziekuję

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
23-12-2013, 14:56
Miałem także okazję porównać kwadrę lamp Marconi PL84 z moimi Telefunken PL84.
Tak ja wymiana prostownika na Tung-Sol było rewelacja tak aplikacja kwartetu Marconi nie do końca.Dzwię stal się bardzo gęsty , jeszcze cieplejszy oraz mniej szczegółowy niż z Telefunken.To akurat zbyt dobrze nie zgrało sie z moimi słuchawkami.Odniosłem wrażenie ,że zepsuły całe dobro które dostałem od prostowniczej Tung-Sol.Mysle ,że te lampy mogłyby sie lepiej sprawdzić z 009 czy 507 lecz mi niestety niemprzypadły do gustu.

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
23-12-2013, 19:01
Przemek,

ciekawe sprawozdanie. Ja też zauważyłem znaczącą poprawę po wymianie lampy prostowniczej. Lampy drugiego stopnia PL84 Telefunken, grają jak wszystkie Telefunkeny (Ulm i Berlin). Jaśniej, bardziej szczegółowo i skupiają uwagę raczej na pierwszym planie. Specyficzne, a jednocześnie trochę wbrew logice, przy brzmieniu zdecydowanie po jasnej stronie, nie artykułują sybilantów.  Mnie bardziej podobają się ze starymi Staxami niż z SR-009 i Orfeuszem.

Karol

• 2030 / 4534
  • Ekspert
23-12-2013, 19:06
>> brodacz, 2013-12-23 14:43:26
"Tu już czarowanie i delikatność 007t nie robiły na mnie wiekszego wrażenia a Eurydyka potwierdzała swoja klasę i przy każdym przełaczeniu nie miałem wątpliwości, że ma dużo lepszy bas ,konkretniejszy realny dzwiek bez ceregieli , lepsza scenę i kontrole nad wszystkim. Perkusja stała na Staxie stała zaraz za wokalista na Eurydyce widziałem ten odstęp , to bez dwóch zdań.
. . . . . . .
Dziś z samego rana postanowiłem przetestować jeszcze Eurydykę z nowa super lampa vs 007t.
Dystans miedzy nimi zwiększył się jeszcze bardziej teraz ocena sceny ,przestrzeniu i planów miedzy tymi wzmacniaczami to tylko czysta formalność. Bas i jego kontrola też jest bez najmniejszej watpliwości na korzyść Eurydyki."

Wychodzi na to, że muszę rozejrzeć się za Dubiel Accoustic Eurydice! :)
Brodacz, na SRM-727A dźwięk z SR-007 MK1 jest bardzo podobny do tego jak go opisałeś słuchając na na SRM-007t i swoich Staksach.
Zdania powyżej, które wybrałem z twojego postu, bardzo dobrze oddają to czego i mnie brakuje w dźwięku na firmowym wzmacniaczu.
W moim odczuciu dźwięk jest dodatkowo jakby owinięty delikatniutkim woalem rozmywającym "ostre krawędzie dźwięku".
Gy ma się do czynienia z tym sposobem prezentacji od czasu do czasu, to jest to nawet niezwykle urokliwe i piękne.
Zwłaszcza przy odpowiednim repertuarze i nastroju osobistym.
Ale w dużej ilości i zbyt często staje się mdłe i nudne.
Też mi brakuje tego z czym Twoim zdaniem, Euridice zdecydowanie lepiej sobie radzi tzn. z basem i jego kontrolą.
O bardziej konkretnym graniu. pazurze, zdecydowaniu i zadziorności nie wspomnę... :)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
23-12-2013, 19:28

>> brodacz, 2013-12-23 14:43:26
Czołem :-)
Wszyscy słuchawkowi widze zajęci swiatecznimi pożadkami i zakupami , MAGa to już wogóle zasypało po kolana z kwadraciakami :-)

Przemku!

Masz rację zasypało śniegiem całą naszą miejscowość a i przedświąteczny czas nastał i pisanie się odwlecze ale co się odwlecze .......... :-)

Ciekawie opisałeś zestaw ostatnio z kolegą nawet stwierdziliśmy  pod koniec że T 1 gra lepiej od 007t jednak po chwili stwierdziliśmy że jest to względne np z starszymi słuchawkami 404 , Lambda S i Pro 007t grał wybornie nie wspominając o 007BL plus 007t koncert dla uszu.

Natomiast T 1 mod był dokładniejszy ostrzył każdy dźwięk w zestawieniu z pozostałymi słuchawkami 007BL i np 404 brzmienie było jakby sterylniejsze ale nie nudne tak samo wciągające ale zarazem inne.

Myślę że przeceniamy rolę wzmacniaczy największe różnice są w samych słuchawkach.
I grają całe zestawy nie poszczególne elementy o tym musimy pamiętać .

Pozdrawiam Marek

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
23-12-2013, 19:38
Karol

Stax to Stax i żaden wzmak nie zrobi z nich dynamików.Eurydyka na pewno dodaje troche dynamiki,kontroli i ostrości w stosunkumdo 007t lecz to wciaż te same słuchawki i tak jak pisze MAG to one sa w głównej mierze odpowiedzialne za sygnature dzwieku. Nie zmieniaj wzmaka bez odsluchu!

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
23-12-2013, 19:41
MAG

To ciekawe co piszesz o T1.Jak w stosunku do 007t jego moc,scena i różnicowanie planów w głab?
Czy on też ma balans w pokrętle głośności?
Co to za mod?

Sory za taki atak pytaniami :-)

Karol

• 2030 / 4534
  • Ekspert
23-12-2013, 20:04
 >> brodacz, 2013-12-23 19:38:03
"Stax to Stax i żaden wzmak nie zrobi z nich dynamików.Eurydyka na pewno dodaje troche dynamiki,kontroli i ostrości w stosunkumdo 007t lecz to wciaż te same słuchawki i tak jak pisze MAG to one sa w głównej mierze odpowiedzialne za sygnature dzwieku. Nie zmieniaj wzmaka bez odsluchu!"

Dobrze nie będę. Rozejrzę się tylko. :)
A tak na poważnie to cały czas nie opuszcza mnie przeświadczenie i od razu mówię, że niczym konkretnym nie poparte, że mój wzmacniacz jest jakiś taki "anemiczny".
Jakby miał zbyt mało mocy.
Podpowiedzcie jak to można pomierzyć?

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
23-12-2013, 20:20
Tak dla orientacji.
Wzmaki Staxa ktore troche znam czyli 007tII ,727 oraz 007t maja więcej mocy niż Eurydyka lecz to Eurydyka w stosunku do 007t  ma duzooo lepszy i duzo  bardziej zwarty bas i gra dynamiczniej ten w 007 buczy w porównaniu do Eurydyki.007t w rocku nie ma najmniejszych szans z Eurydyka.
Eurydyka rulez ! :-)

escaflowne

• 190 / 5368
  • Aktywny użytkownik
23-12-2013, 20:41
Włącz wzmacniacz, poczekaj z minutę aż się lampy nagrzeją. Najpierw bez rezystorów. Wepnij elektrody multimera ustawionego na pomiar napięcia stałego tak jak byłby podłączony rezystor czerwony. czyli do L+ i L- Ile pokazuje? Idealnie powinno być 0 ale w praktyce będzie rozjazd od miliwoltów gdy jest idealnie wystrojony do nawet kilkudziesięciu V gdy prąd anodowy lamp końcowych jest kompletnie rozregulowany. Tak samo w drugim kanale. Pomiędzy masą a którymkolwiek wyjściem na stator też powinno być 0.
Moc mierzy się tak: Wepnij rezystory rzędu 30k-220k >=5W tak jak na rysunku. Zapuść plik audio z tonem 50Hz i zmierz multimetrem tym razem ustawionym na napięcie zmienne ile wyciągnie. 007t powinien dać radę co najmniej 300V. Przydał by się jeszcze oscyloskop aby zobaczyć przy jakim napięciu sinusoida się wypłaszacza (tzw clipping).
gnuśny kocur

Karol

• 2030 / 4534
  • Ekspert
23-12-2013, 21:09
>> escaflowne, 2013-12-23 20:41:43

Mam SRM-727A czyli tranzystorowy.
Czy to co napisałeś na temat 007t mogę w całej rozciągłości zastosować do swojego wzmacnia?
Pomijając oczywiście oczekiwanie na nagrzanie się lamp... :)

Karol

• 2030 / 4534
  • Ekspert
23-12-2013, 21:10
Escaflowne - wielkie dzięki za ten schemat.