Mam prośbę do Was weźcie udział w pewnym doświadczeniu.
Chciałbym aby udział potwierdzili zainteresowani tym doświadczeniem
Część 1.
odsłuchajcie sobie płytę ze zdjęcia
Zapewniam wiele się wyjaśni w kolejnych odsłonach tylko nic nie kombinujcie słuchajcie i zgłoście swój udział.
Widzę że tylko Robert był ciekaw tego doświadczenia ok Robert posłuchaj i zoacz ten koncert na YT
To oryginalna wersja chciałbym abyś porównał ogólny sposób prezentacji nie zagłębiając się w jakość nagrania .
Umiejscowienie instrumentów , scena itd
Czy jest jakaś kolosalna różnica?
>> MAG, 2013-12-03 11:03:16
Jestem w stanie na ww przykładzie w prosty sposób wytłumaczyć to że na koncercie nie jest możliwy odbiór/percepcja/ całego zdarzenia muzycznego w jakiś zamkniętych ramach coś takiego nie istnieje .
Jak zauważyliście na filmie Eric Clapton wraz z innymi muzykami posadowieni są po środku studia .
Publiczność zasiadła wokoło sceny .
Inżynierowie dźwięku sprzedali nam materiał złożony przez nich w najbardziej zjadliwej wersji.
Możemy się zastanawiać hmm... tak ale ludzie na koncercie mieli lepszy wgląd w barwę w klimat nie wspominając o dynamice!!! że na CD dostajemy z tego resztki .
Ok tylko zauważcie że ten koncert nie jest stricte akustyczny jest to koncert akustyczny ale nagłośniony przez wzmacniacze i zestawy odsłuchowe jak i zestawy nagłośnieniowe.
Jestem zdania że publiczność miała podobne doznania , możliwe że akustyk puścił z miksera na główne zestawy to co my mamy na płycie , mieszało się to z poszczególnymi odsłuchami ale raczej nieznacznie.
Załóżmy że brakło prądu jaka jest percepcja całości muzykowania kiedy siedzimy z prawej strony a jaka z lewej czy byłby inny odbiór gdyby siąść po środku?
chcę tyko zauważyć i dać wszystkim ortodoksom którzy piszą o stereofonii do myślenia że nawet na koncercie jest , może być inaczej .
Punkt słyszenia zależy od punktu siedzenia;)
Większe zmiany mogą występować na koncercie jak zmiana na kolejne słuchawki lub klocki zestawu.
Kiedyś po koncercie Antoniny Krzysztoń (wspaniały koncert bez prądu) kupiłem płytę i w domu zasiadłem wygodnie w fotelu założyłem elektrostaty 007 potem szybka zmiana na 404 znów tym razem założyłem CD 3000 nic nie pomagało płyta była tak źle nagrana że już po nią nie sięgnę .