Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
27-11-2013, 20:39
Zgłosiłem Lancasterowi aby przeniósł te wpisy do innego wątku do Pogaduch. Jeśli po wyjaśnieniu sobie wszystkich kwestii w tej sprawie ktoś będzie chciał coś sensownego umieścić w tym wątku jako podsumowanie to proszę bardzo. Ale zastanówcie się zanim napiszecie coś czego potem można żałować. Włodek

lancaster

• Gość
27-11-2013, 21:09
Panowie, ostatni raz usuwam jakiekolwiek offtopy w dzialach poza audiosalonem na moderacje ktorego zgodzilem sie.
Sa od tego ponoc moderatorzy, nie znam losow nadania im uprawnien, prosilem Wiktora zeby po ustaleniu co i jak zwrocic sie do zhornika o nadanie uprawnien. Mam dosc tego typu prac spolecznych.

Milych rozmow.

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
27-11-2013, 22:08
>> Krzysztof_M, 2013-11-27 16:20:18

Dodam do tego:

1. nie należy włączać i wyłączać wzmacniacza z wpiętymi słuchawkami.

2. nie należy przechowywać elektrostatów w nasłonecznionym miejscu, a jeśli nie ma innej możliwości, to tak, aby promienie słoneczne nie padały z boku na jeden driver.

3. należy zwrócić uwagę na miejsce przechowania, najlepiej witryna, gablota, plastikowy pojemnik z pokrywką itp., z dala od źródeł ciepła.

4. jak wszystko w naszym otoczeniu, również słuchawki należy pielęgnować.

5. w trakcie przerw w słuchaniu, dobrze jest odkładać słuchawki na coś miękkiego, na przykład: cienka gąbka, filc, ircha lub materiał.

6. higiena osobista...

;-)

.johny

• 98 / 4038
  • Użytkownik
27-11-2013, 22:16
>> wiktor, 2013-11-25 23:17:33

,,Uważam SR-009 za najlepsze dostępne w tej chwili słuchawki elektrostatyczne. Bardzo lubię je słuchać i jestem bardzo zadowolony z dokonanego zakupu. W okresie tych kilku lat (mam jeden z pierwszych egzemplarzy) spisywały się świetnie i funkcjonują cały czas bezawaryjnie. Na podstawie użytkowania ich od maja 2011, twierdzę, że charakter grania dziewiątek nie ulegnie zmianie w sposób zasadniczy, bez względu na to, do czego je podłączymy. ,,

W większości masz rację, choć osobiście zaobserwowałem, że jednak 009 z czasem jednak grają delikatniej, gładziej z większą swobodą.  Mój model ma na liczniku ponad 1000h .

,,Przyjmując założenie, że powstanie taki "super" wzmacniacz Stax-a, co nie jest takie oczywiste, pewnych aspektów i tak nie rozwiąże. Sorry, tak na logikę - weźmy na przykład przestrzenność prezentacji, czyli budowanie sceny. Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ...nie ma takiej możliwości, aby wzmacniacz "dawał" wielką scenę jednym słuchawkom, a drugim nie. ,,

Pełna zgoda.
Jeżeli tylko pod tym katem będziemy rozpatrywać walory danych modeli to to faktycznie dziewiatki ciężko mają :-)

Gdzie sie podziały takie bardzo ważne aspekty jak naturalnosć barw instrumentów żywych , kontrola i rozciagnięcie pasma, odwzorowanie i róznicowanie barw niskich częstotliwości ( kontrabas, perkusja, gitara basowa)
Wysokie tony? ......Nie chce mi się dalej :-)

Tor moze zagrać wybitnie rozdzielczo, gładko , naturalnie , wręcz gęsto jak trzeba nie gubiąc nic z muzyki przedstawiajac spektakl prawdziwie i wciągająco. W takim torze 009 czuje się jak ryba w wodzie. Można tą słuchawkę formować jak gline , w kazdą stronę, wedle upodobań. Dlaczego? Bo są beznamiętne!
Tak niewiele słuchawek potrafi. Wielu z was im zarzuca pewne, negatywne cechy, ja twierdzę, że te cechy są narzucone poprzez tor w jakim grają. Ręke swą daje na stracenie jeżeli sie mylę :-)

,,Panowie, te 009 trzeba polubić takie, jakie są (przykład John), albo dać sobie z nimi spokój (przykład Robeeert1 lub brodacz). Kochaj albo rzuć!,,

Wiktor barwo za to zdanie.
Kocham je za ich bezpłciowość i nijakość :-)Tak po prostu

pozdr

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
27-11-2013, 22:23
Dodam jeszcze ,że elektrostaty to nie gwizdek! Jak ktoś nie jest od nich specjalistą to może lepiej żeby sie za gwizdanie nie bral.
Wystarczy popatrzec przez słuchawkę pod światło i wszystko widać jak by tam nic nie bylo takie to wszystko jest cieniutkie i delikatne!

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
27-11-2013, 22:37
>> w.luczynski, 2013-11-27 20:39:14
Zgłosiłem Lancasterowi aby przeniósł te wpisy do innego wątku do Pogaduch. Jeśli po wyjaśnieniu sobie wszystkich kwestii w tej sprawie ktoś będzie chciał coś sensownego umieścić w tym wątku jako podsumowanie to proszę bardzo. Ale zastanówcie się zanim napiszecie coś czego potem można żałować. Włodek

Zupełnie się z tobą nie zgadzam tym razem, temat jest jak najbardziej związany z elektrostatami, to raz. Dwa, nikt tu nikogo nie obraził, jest sytuacji, którą każdy czytający dobrze rozumie i na której wyjaśnienie kolega czeka. Jak rozumiem odpowiada za swe słowa, jak się myli przeprosi, jak nie przeprosi może kto inny. Nie widzę powodu by takie sprawy zamiatać pod dywan.

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
27-11-2013, 22:49
>> asmagus, 2013-11-27 22:37:18

Chodzi o to, ze sprawe moga wyjasnic i zalatwic tylko sami zainteresowani, my tutaj nie zadzwonimy do nikogo z wymienionych aby klarowac co sie stalo i dlaczego (chyba ze Ty masz taki plan), zatem bicie publiczne piany jest troche bezsensowne na tym etapie. Co innego, gdyby zawiodly juz wszystkie srodki komunikacji u ludzi inteligentnych, wowczas dopiero mozna zawyc jak jelen na puszczy dajac ujscie swej niemocy.

zdezintegrowany

• 1278 / 4899
  • Ekspert
27-11-2013, 23:09
pastwa -->

tu chodzi również o rzetelność kolegów piszących na  Forum!
jeśli kolega X najpierw pisze na PW do brodacza, że miał jego słuchawki przez tydzień u siebie na odsłuchach a później gdy zaczyna się robić smrodek wokół sprawy, publicznie oświadcza że się pomylił, bo tak naprawdę słuchawek słuchał wyłącznie u Pana Dubiela to dla mnie jest to mocno naciągane ...

moim zdaniem tego typu sprawy trzeba piętnować publicznie a nie moderować jak postuluje kolega luczyński, czy też wrzucać sprawę na bocznicę by przyschła ...
za miesiąc pewnie o tym nikt nie będzie pamiętał a brodacz przez czyjąś głupotę zostanie z padniętymi słuchawkami!

zdezintegrowany

zdezintegrowany

• 1278 / 4899
  • Ekspert
27-11-2013, 23:17
Panowie, a może powołamy pierwszą na forum komisję śledczą? widzę tu kilka godnych nicków ;)

zdezintegrowany

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
27-11-2013, 23:20
>> zdezintegrowany, 2013-11-27 23:09:09

Ani Ty ani ja nie wiemy co konkretnie jeden kolega pisal drugiemu na priva, wiec trudno (choc niektorym bardzo latwo) tu cos komentowac. Niech wpierw Brodacz odbierze swoje sluchawki, sprawdzi czy sa faktycznie padniete (bo na razie to ich nawet nie ma u siebie) i domaga sie albo przeprosin albo sam przeprasza Dubiela. Publicznie to tu nie ma zadnego pietnowania tylko zwykle pieniactwo sie zaraz zrobi, bo stron do rozmowy na razie jest co najwyzej 3 (Brodacz, Dubiel i ewentualnie, potencjalny pozyczajacy, jesli to faktycznie te nauszniki) i nie jestesmy nimi my...

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
27-11-2013, 23:21
>> zdezintegrowany, 2013-11-27 23:17:35
Panowie, a może powołamy pierwszą na forum komisję śledczą? widzę tu kilka godnych nicków ;)

Tak, Polska slynie z komisji sledczych, bo najwiekszych idiotow takie przyciagaja, a ich u nas dostatek ;\'))

• Gość
28-11-2013, 01:27
Komisja słaba, każdy chce tylko prześwietlać. A kto prześwietli prześwietlających? I kto nada im uprawnienia? Nareszcie kto prześwietli tych którzy prześwietlają prześwietlających prześwietlanych?
Zamiast komisji zawsze można zrobić lincz bez sądu, albo od razu Kryształową Noc. Historia pokazała że rozwiązania siłowe zawsze były skuteczniejsze niż dyplomacja, choć nieco bardziej... niehumanitarne. Ale w dzisiejszym świecie to i tak nic nie warte słowo.

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
28-11-2013, 08:51
>> pastwa, 2013-11-27 22:49:17
Chodzi o to, ze sprawe moga wyjasnic i zalatwic tylko sami zainteresowani, my tutaj nie zadzwonimy do nikogo z wymienionych aby klarowac co sie stalo i dlaczego (chyba ze Ty masz taki plan), zatem bicie publiczne piany jest troche bezsensowne na tym etapie. Co innego, gdyby zawiodly juz wszystkie srodki komunikacji u ludzi inteligentnych, wowczas dopiero mozna zawyc jak jelen na puszczy dajac ujscie swej niemocy.

Pastwa, z całym szacunkiem, ale to bzdury. My tu nie jesteśmy od weryfikacji, ani od bicia piany. Jesteśmy tu jako audytorium i w zakresie merytorycznym i tym zwyczajnie ludzkim, dotyczącym kultury i rzetelności, dobrych zwyczajów w handlu również. Przypominam Ci, ze mamy konstytucyjnie gwarantowaną wolność słowa a wpisy kolegi brodacza ani nie naruszyły regulaminu, ani tez jakiegokolwiek przepisu prawa. Ponadto nikogo nie obraził i utrzymywał kulturalny język, stąd bardzo nie podoba mi się ta sytuacja.

Jak będę chciał napisać na forum, że sklep X nie przyjął zwrotu zasłaniając się argumentem, ze słuchawki zwracane były używane to też mam przedstawić dowody, opinię biegłego, odciski palców, numery seryjne i próbkę dna? Nie przesadzajcie.

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
28-11-2013, 09:09
>> asmagus, 2013-11-28 08:51:03
Przypominam Ci, ze mamy konstytucyjnie gwarantowaną wolność słowa a wpisy kolegi brodacza ani nie naruszyły regulaminu, ani tez jakiegokolwiek przepisu prawa. Ponadto nikogo nie obraził i utrzymywał kulturalny język, stąd bardzo nie podoba mi się ta sytuacja.

Asmagus. Jak Ci ktos z domownikow \'podbieze\' bez pytania Twoje Denony to tez pobiegniesz z tym na forum czy wpierw zalatwisz sprawy wewnatrz wlasnej rodziny, no tak na logike, bo nie wiem jakie sa te dobre zwyczaje miedzy ludzkich kontaktow u Ciebie ;\'))

Ja bym wolal, jesli juz, uslyszec finalne slowa od owych 2-3 panow (czyli konkluzje z calej tej sytuacji), a nie kibicowac jalowo, byle sie cos dzialo na forum.

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
28-11-2013, 09:44
>>asmagus,
"Jak będę chciał napisać na forum, że sklep X nie przyjął zwrotu zasłaniając się argumentem, ze słuchawki zwracane były używane to też mam przedstawić dowody, opinię biegłego, odciski palców, numery seryjne i próbkę dna? Nie przesadzajcie."

I co, napiszesz o tym w temacie "słuchawki wysokiego lotu" i rozwiniesz dyskusję na 3 strony ?
A potem będziesz bronił tezy, że to nie offtop bo w każdym wpisie pojawiło się słowo "słuchawki" ?

10 ostatnich wpisów do skasowania.