Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
26-11-2013, 10:21
Ja osobiście słuchałem 009 kilkukrotnie  i mam o nich takie samo zdanie jak Wiktor kwestia gustu .

Trzeba zadać sobie także pytanie czego oczekujemy jakiego rodzaju prezentacji.

Czy ważne jest dla nas aby przekaz był naturalny a może odrobina magii dźwiękowej zadowoli nas bardziej???

Wielu z nas zapewne boi się na stwierdzenie że coś jest ubarwione bardziej niż powinno ludzie myślą że gdy ktoś używa słowa naturalny jest automatycznie na prostej drodze do prawdy myślę że tak nie jest do końca.

Ostatnio będąc w Polsce odwiedziłem znajomych którzy mają za priorytety życie w eko wszystko naj bardziej ekologiczne , może nie powinienem wypalić przy kolacji  CO TAK ŚMIERDZI !!!!    sam jestem za ekologią

Żona kolegi popatrzyła na niego srogim wzrokiem i mówi do mnie że mężowi zachciało się ekologicznego ciepła zakupił najlepszy piec do ogrzewania domu na tak zwany ekogroszek , otóż tenże piec nie jest w stanie spalić dodatków jakimi raczą nas producenci tego marnej jakość ekologicznego paliwa.
Przy niskim ciśnieniu smród uderza w właścicieli i gospodarstwa ościenne nawet ptaki nie przylatują do karmnika / rzuciła na koniec żona kolegi i wyszła do kuchni...............

Kolega mnie pyta co ma zrobić kiedy ten piec to najnowsza technologia nic lepszego na rynku nie znajdziesz .
Odpowiedziałem mu na to że ja lubię zapach palonego drewna hmm lubię nawet rąbać drwa ....

Resztę sami sobie dopiszcie.

d(-_-)b  MAG

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
26-11-2013, 10:32
Bo ludzie chociaż trochę osłuchani z wysokiej klasy sprzętem pojęcia typu "realny" czy "naturalny" powinni sobie odpuszczać i to z lekkim uśmieszkiem. Nie ma czegoś takiego. Rozumiem, że na pewnym średnio-niskim poziomie, słyszymy coś dobrego po raz pierwszy, przychodzi nam mimowolnie myśl "kurczę, jak to realistycznie brzmi". Jednak po drugim, trzecim, dziesiątym przesłuchanym "realistycznym" systemie każdy powinien już zdawać sobie sprawę z tego ile tego realizmu jest rzeczywiście reprodukowanego, a ile czynników pozostaje zmiennych, wręcz doprawionych i kompletnie rozbieżnych z rzeczywistością. Realizm brzmienia reprodukowanego to zaledwie 20-30% (tak strzelam), reszta to widzimisie reżysera dźwięku oraz widzimisie producenta sprzętu odtwarzającego, nie oszukujmy się, że jest inaczej. Bardziej "realnie" będzie na pewno na płytach nie grzebanych w studio, odpada wówczas widzimisie realizatora, ale nie oszukujmy się, że nasz system będzie potrafił skopiować naturę, zbyt wiele czynników ma na to wpływ.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
26-11-2013, 10:40
Oglądając ostatnio prezentację nowoczesnych TV zwróciłem uwagę na to jak producent próbuje przeforsować w widzu przeświadczenie, że ma przed sobą realistyczny obraz. No dobrze, tylko co z kamerą?

Podobnie jest w audio, gonimy za jak najlepszym brzmieniem swojej ulubionej płyty, ale czasami zapominamy, że ktoś nie poszukiwał tyle czasu co my tak odpowiedniego mikrofonu aby to wszystko zarejestrować. Gdzieś jest granica wyznaczona przez samo nagranie i jej nie przekroczymy. Choćbym nie wiem jak zmieniał sprzęt, znane mi na pamięć nagrania niczego już przede mną nie odkrywają, można jedynie zmieniać proporcje smakowe. Za to gdy ostatnio posłuchałem u znajomych nieznanej wcześniej muzyki, która bardzo mi się spodobała, po włączeniu tego nagrania u siebie czułem się, jakbym dostał nowe słuchawki.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
26-11-2013, 10:43
Paweł

Ja sporo słuchałem na żywo był okres w moim życiu że przez kilka lat codziennie w pracy miałem koncert na żywo .

Gdyby miały zniknąć wszystkie realizowane w studio płyty z rynku muzycznego nie mielibyśmy w sumie nic do słuchania.
Słuchanie powinno sprawiać przyjemność , trzeba sobie wybić z głowy poprawność w każdej dziedzinie to jest niemożliwe.

Nikt też nie będzie czekał aż ulubiony wykonawca nagra swoją płytę binauralnie te nagrania są super na słuchawki ale niestety tylko na słuchawki.
Dobry realizator chce nas zadowolić najlepszym możliwym rozwiązaniem .

d(-_-)b  MAG

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
26-11-2013, 10:46
MAG, oczywiście, w pełni się z Tobą zgadzam. Nie wyobrażam sobie np. filmu akcji bez efektów specjalnych, spowolnień, różnych dziwnych najazdów kamery itp, w realnym świecie tego nie uświadczysz. Podobnie z audio, cóż byłyby warte rockowe płyty, gdyby gitarzystom odpiąć piece i efekty?

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
26-11-2013, 10:48
Po prostu warto pamiętać, że to co nam przeważnie sprawia frajdę ze słuchanego dźwięku nie ma wiele wspólnego z naturą ;-)

mirek10

• 1221 / 4604
  • Ekspert
26-11-2013, 10:52
Mysle o gramofonie i plytach winilowych,taka nostalgia audiofilska,piekne dla uszu i oka,ten kierunek mi sie przyszly podoba w moim torze odsluchowym.Dac oczywiscie bedzie zawsze,plyty bede kupowal ale  tylko wokalistow ulubionych, tak ze nie bedzie to duza plytoteka.Tor odsluchowy z Carym 300B bedzie wygladal retro i bardzo audiofilsko z akcentami  tez nowoczesnosci!

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
26-11-2013, 11:50
Ja realności ,prawdy czy neutralności nie szukam z prostego powodu nie mam pojęcia jak taki przekaz powinien brzmieć.
Szukam natomiast brzmienia które bedzie dla mnie przyjemne przy dłuższych odsłuchach i nie będzie absorbowało mojej uwagi za bardzo czymś czego nie mam ochoty słuchać.

Gustaw

• Gość
26-11-2013, 12:26
>> mirek10, 2013-11-26 10:52:53
Mysle o gramofonie i plytach winilowych,taka nostalgia audiofilska,piekne dla uszu i oka,ten kierunek mi sie przyszly podoba w moim torze odsluchowym.Dac oczywiscie bedzie zawsze,plyty bede kupowal ale tylko wokalistow ulubionych, tak ze nie bedzie to duza plytoteka.Tor odsluchowy z Carym 300B bedzie wygladal retro i bardzo audiofilsko z akcentami tez nowoczesnosci!

Słuszny kierunek. Proponuję otwarcie nowego wątku w zakładce Analog. Będzie co poczytać przez najbliższe kilka lat.
Ahhh. ..gdyby tak jeszcze to połączyć z wątkami o poszukiwaniach kolumn i słuchawek to byłby największy i najdłuższy wątek o audio w całym internecie. Myślę, że z dwa lub trzy pokolenia audiofilów mogą się przy tym wychować.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
26-11-2013, 13:03
Kolumny ,nastepne sluchawki ,gramofon do tego przedwzmacniacz bo inaczej do Cayego nie podlaczy gramiaka i winyle ........życia Mirkowi braknie na zrealizowanie tych planow z jego tempem.

Gustaw

• Gość
26-11-2013, 15:19
A tak zupełnie serio to trochę Mirkowi zazdroszczę, że te poszukiwania sprawiają mu taką frajdę.

walkman6

• 333 / 5985
  • Zaawansowany użytkownik
26-11-2013, 15:27
>> Gustaw, 2013-11-26 15:19:43
A tak zupełnie serio to trochę Mirkowi zazdroszczę, że te poszukiwania sprawiają mu taką frajdę.

Ale przede wszystkim cieszy się z tego co ma. Nadal uważa, że jego system jest najlepszy. A większość z nas ciągle szuka. Kupuje, sprzedaje. Niby dobrze się przy tym bawiąc. Chociaż to ostatnie często jest pozorne.

• Gość
26-11-2013, 15:35
"Niby dobrze się przy tym bawiąc. Chociaż to ostatnie często jest pozorne."

Niestety tak. Niby szukasz i obsłuchujesz cały czas coś nowego a to daje radość itd, ale jest świadomość że można lepiej, sam często gęsto się wkurzałem na coś. Szczególnie na to że nie ma kasy na pewne rzeczy, i tu jest też duży hamulec na ale jakoś tam sobie radziłem jak to brodacz napisał ostatnio.

Kiedyś grzebałem się trochę przy komputerach i myślałem sobie: ale kosztowne hobby; ale z audio w ogóle nie ma nawet porównania. To jest dopiero kosztowne hobby. No ale ostatecznie do jakiegoś tam poziomu dotarłem, który pozwala na razie słuchać na tyle komfortowo i "pode mnie", że ciągle nie myślę o jakichś zmianach w torze. Ale zawsze można lepiej hehe ;)

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
26-11-2013, 16:54
To, że masz się najlepiej brzmiący system na świecie możesz uzyskać tylko na dwa sposoby. Albo to sobie uświadomisz, albo wmówisz ;-)

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
26-11-2013, 17:02
>> kabak1991, 2013-11-26 15:35:14
ale kosztowne hobby; ale z audio w ogóle nie ma nawet porównania. To jest dopiero kosztowne hobby

>>>>>>

Żartujesz .... Motorowodniactwo, żeglarstwo (ponton z silnikiem, potem RIB, potem motorówka 9m 300 KM)
Co więcej z każdym wydatkiem wpędzasz się w niebotyczne koszta eksploatacji. Łodzie z dużymi silnikami i kabinami spokojnie palą powyżej 20 L paliwa na godz ... W kazdym hobby można się zatracić i ... stracić.

Mnie zaczynają korcić elektrostaty ale te wintage ... Te dobrze ocenione przez Wiktora "brązowe", tylko teraz namierzyć w dobrym stanie będzie cięzko. I koniecznie z tranzystorem.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …