Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Gustaw

• Gość
28-11-2013, 09:46
Nie słuchałem 009 ale czytając niektóre opisy tych słuchawek można pokusić się o pewną parafrazę:

"Słuchałem w sali koncertowej w Lozannie kapitalnego wykonania V symfonii Beethovena. Orkiestra grała tak kapitalnie nijako i beznamiętnie, że ciarki od tej nijakości chodziły po plecach jak stado mrówek podczas pożaru lasu. Grę orkiestry w Lozannie można kształtować przez odpowiedni dobór dyrygenta. Niestety nie urodził się jeszcze taki dyrygent, który w pełni wykorzysta możliwości tej orkiestry. Innymi słowy koncert był wspaniale nijaki a liczne fenomenalne momenty tego koncertu oraz prawdziwe wzruszenia pozostały sprytnie ukryte przed publicznością, do samego końca"  

:)

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
28-11-2013, 10:23
Panowie,

moim zdaniem tu nie chodzi o pieniactwo ani o wyciąganie sekretów alkowy
kluczowa kwestia, to czy niejaki pan Dubiel - którego jak rozumiem trzeba traktować jako firmę audio, a nie czyjegoś znajomego - jest firmą wiarygodną i rzetelną czy nie

dlatego sugerowałem, żeby nie pić piany, tylko wkleić stosowną korespondencję, z której jasno wynika, co się stało
i, jesli się potwierdzi (pan Dubiel też powinien przedstawić swoje wyjaśnienia), będzie przestrogą na przyszłość dla innych, a jeśli nie, to wszyscy będą wiedzieli, że firma Dubiel jest porządna

zamknięcie tematu w środku dyskusji jest bez sensu
pan Dubiel już został publicznie oskarżony, więc mleko się rozlało
wiadomo, że jest jakaś niefajna sprawa, ale nie wiadomo, czy na pewno

ale ciągnięcie tego przez ileś stron faktycznie nie ma sensu
proponuję to zostawić jak jest, a jak za kilka dni - daj panie Boże - będzie nowy silnik, to się z tego zrobi osobny wątek i tyle

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
28-11-2013, 10:34
"proponuję to zostawić jak jest, a jak za kilka dni - daj panie Boże - będzie nowy silnik, to się z tego zrobi osobny wątek i tyle"

Nikt nie mówi o zamiataniu pod dywan ani o zamykaniu tematu. Każdy z nas miewa problemy podobnej natury. Pozyczamy, kupujemy, testujemy, wydajemy pieniadze. Przydałby się wątek podobnym kwestiom poświęcony.
"Osobny wątek" i po sprawie.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
28-11-2013, 10:36
-- w oderwaniu od dyskusji wyzej --

Rewelacyjny pomysl, watek w ktorym klienci wyrazaja opinie o salonach,sklepach, firmach 1 osobowych czy wieloosobowych po zakupie.

Dla mnie to jeden z lepszych pomyslow na tym forum w ogole. Jestem goraco za.

zdezintegrowany

• 1278 / 4899
  • Ekspert
28-11-2013, 10:40
w takim razie czekamy na dalszy rozwój sprawy ... na razie druga strona "chowa głowę w piasek" :(

zdezintegrowany

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
28-11-2013, 12:09
Problem Kolega Przemek - Kolega Dubiel

Rację mają Ci, którzy chcą usunąć fragmenty dyskusji  o zaistniałym problemie i trudno nie zgodzić się z argumentami pozostałych Kolegów, którzy chcieliby wyjaśnienia tej sprawy do końca. Spór rozlał się na osoby zupełnie niezwiązane z jego meritum i niestety, stał się zarzewiem konfliktów. Tak nie może być.

Kolega Bogusław Dubiel upoważnił mnie do złożenia przeprosin i oświadczenia w sprawie przedmiotowych słuchawek. Pan Dubiel potwierdza, że rzeczywiście pożyczył  bez wiedzy Przemka te Lambdy. Gest ten był zupełnie bezinteresowny i na prośbę naszego forumowego Kolegi Tadeusza. Pan Dubiel naprawdę ubolewa z tego powodu. Zapewnił mnie, że weźmie pełną odpowiedzialność za stan słuchawek, jeśli Przemek po ich otrzymaniu stwierdzi usterki.

Kolega Przemek przyjął przeprosiny i uważa sprawę za zamkniętą. Zarówno Przemek, jak i ja, prosimy o zaniechanie komentarzy w sprawie. Incydent dał wszystkim wiele do myślenia i pozostaje mieć nadzieję, że wszyscy wyciągną z niego odpowiednią nauczkę.

EOT

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
28-11-2013, 12:30
jak dla mnie wszystko jasne

dalszy spór staje się w tym momencie prywatną sprawą pomiędzy 2-ma (albo 3-ma) osobami
a każdy oczywiście pozostaje z własną oceną tego co się stało i jak się zakończyło

off-top można skończyć
Odszedł 13.10.2016r.

zdezintegrowany

• 1278 / 4899
  • Ekspert
28-11-2013, 12:40
Tak wydaje się że sprawa na styku brodacz - Dubiel będzie wyjaśniona miejmy nadzieję pozytywnie dla obydwu stron.
Pozostaje jednak kwestia ewidentnego kłamstwa Pana Road To Nowhere, który publicznie twierdził, że słuchawek tych nie pożyczał i słuchał ich wyłącznie u Pana Dubiela.

Ciężko teraz zacytować słowa Road To Nowhere bo nie wiedzieć czemu i na czyj wniosek zostały wycięte z dyskusji.

zdezintegrowany

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
28-11-2013, 12:55
Koledzy mam pytanie czy energizer SRD-7SB ma jedno gniazdo z pro bias em i jedno z normal czy ta wersja energizera ma dwa gniazda normal?

Chciałbym wypróbować działanie z końcówką mocy , jeśli ktoś z was miał do czynienia z tym energizerem konkretnie z urządzeniem firmy STAX.

Kiedyś gdzieś czytałem że ktoś rozebrał i zmodyfikował to urządzenie ale nie mogę teraz tego znaleźć.

Czytam sobie obecnie to polecam fajna lektura

http://neuklang.biz/neuklang/stax.html

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
28-11-2013, 13:11
MAG - SRD-7 SB posiada dwa gniazda Normal.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
28-11-2013, 13:18

Dzięki Krzysztof już znalazłem całą listę z wszystkimi danymi .

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Stax_products

Czyli nie tego szukam .

ductus

• 1247 / 5049
  • Ekspert
28-11-2013, 13:45
>> Gustaw, 2013-11-28 09:46:37
Nie słuchałem 009 ale czytając niektóre opisy tych słuchawek można pokusić się o pewną parafrazę:
"Słuchałem w sali koncertowej w Lozannie..."<<

Gustaw, to bardzo ciekawe, dowcipne porównanie, ale niestety wg mnie w stosunku do 009 nie trafione. Ja trochę te staxy znam i wydaje mi się, że Janek -świetnie opisując 009- po prostu nie znalazł na to trafnego słowa. Tym byłoby dla mnie - "neutralne".
Tak, 009 są do bólu neutralne. Do bólu dla tych, co szukają w każdych słuchawkach coś charakterystycznego, może tajemniczej mgły, może koloru, może nienaturalnie wielkiej sceny. Coś wybijającego słuchawki ponad inne, co właściwie posiadają prawie wszystkie te najlepsze. Neutralność - to brzmi też nijako. A jest przecież największą cnotą pod słońcem. To, co na nagraniu - powinno pojawić się niezafałszowane w naszych uszach. Ale już fałszowane jest w studiu, a potem na drodze do uszu audiofila. Ludziska  szukają z wielkim zaangażowaniem możliwości przypięcia łatki, ale w przypadku 009 jest to bardzo trudne zadanie. Dlatego też dźwięk 009 w znacznym stopniu zależy od wzmocnienia.
Janek ma znakomity tor do 009, chyba najlepszy z nas wszystkich. I bardzo dobre uszy - "widziałem", haha... Powinniśmy jego, podobnie jak Wiktora bacznie słuchać. Może wtedy niejeden uniknie drogich błędów kupna.

Gustaw

• Gość
28-11-2013, 16:02
>> ductus, 2013-11-28 13:45:03

Słuchając np. Twoich Omeg ostatnią rzeczą jaką mogę powiedzieć o nich jest to, że są beznamiętne i nijakie. W wypadku 009 mamy ideał o wymiarach 90-60-90 ale bez sexappeel-u. Przynajmniej tak to trochę zrozumiałem. Przyjmuję jednak do wiadomości, że 009 jest tak wysokich lotów, że trudno to wyrazić słowami :-)

Będąc sceptykiem z natury i jednocześnie nie mając okazji do posłuchania 009, tymczasem pozostanę zwolennikiem STAX-owych "staruszków" w postaci 404 i znanej Ci dobrze Omegi.

ductus

• 1247 / 5049
  • Ekspert
28-11-2013, 16:51
Gustaw, mnie też podoba się omega. Nawet bardzo, szczególnie w moim torze. Dlatego trzymam te Mk1.
Ale przyjedź, posłuchaj 009 i nie będziesz chciał zdejmować ich z głowy. Albo odwiedź kogoś z szanownych kolegów posiadających 009 plus 007 I.

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
28-11-2013, 18:51
>> ductus, 2013-11-28 13:45:03

Witaj, Stefanie!