Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
15-11-2013, 18:39
Takie HD800 kuleją w części aspektów względem moim słuchawek, które są jakies 10-100 razy tańsze. HD800 mają ograniczoną rozdzielczość i przezroczystość, gdzie A Signature (SR-507?) potrafią pokazać coś więcej. Jak na stockowe słuchawki, to Staxy pokazują klasę względem stockowych dynamików. Tylko że w dynamikach kabel, wtyki i warunki pracy przetwornika wiele psują. W stockowych tym bardziej. HD800 chociaż próbują grać przestrzeń. Może wzmak był słaby: coś tam z Sennheisera za kilka tys. zł, a CD jakiś Marantz w podobnej cenie.

Śmieszyła mnie cena podstawowego setu Staxa - słuchawki i wzmak poniżej 2.000zł za komplet. Tylko że w tej cenie można znaleźć podobnie grające słuchawki dynamiczne, bo takie Staxy niewiele pokazują ze swoich zalet.

Max

• 2204 / 5600
  • Ekspert
15-11-2013, 19:07
>> Corvus5, 2013-11-15 18:39:25
Takie HD800 kuleją w części aspektów względem moim słuchawek, które są jakies 10-100 razy tańsze. HD800 mają ograniczoną rozdzielczość i przezroczystość"

Od początku miałem podobną opinię na temat tych słuchawek, co prawda nie w zestawieniu z elektrostatami, ale każdymi kolejnymi nausznikami, których byłem właścicielem.
Te peany na temat ich superklarowności i rozdzielczości zawsze budziły moje szczere zdumienie.

Road To Nowhere

• 1034 / 6106
  • Ekspert
15-11-2013, 19:25
Dobry wzmak lampowy , dobre żródło i HD800 pokażą co potrafią  :-)

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
15-11-2013, 19:36
Max, to nie ten wątek na HD800, ale jeżeli je porównamy do Staxów, to jest chyba ok. HD800 maja barwę i grają na wysokich tonach, pojawia się tło, ale słabo renderowane. Stąd jest słyszalne i może to ludzie odbierają jako przestrzeń, bo można usłyszeć wysokie odpowiedzialne za pogłos. Tylko że prawdziwie grane wysokie generują przestrzeń jako obraz 2D/3D, a nie 1D. Staxy ze średniej półki i wysokiej miej lub bardziej to potrafią. Z dynamików potrafią to m.in. Denony D600/D7100. HD700 mają spadek rozdzielczości na niższe tony i część średnich też im kuleje pod kątem czystości, rozdzielczości, detaliczności.

Dokładne notatki mam na kilka stron w telefonie. Zestawiłem z 7 modeli DT770/DT880/DT990, troche AKG, ATH, Sennki HD650/HD700/HD800 i niższe, a wcześniej słuchałem Staxów.

Powiem, że większego szoku nie przeżyłem. W Staxach jest bardzo dobre skalowanie jakości zgodnie z numeracją. To samo we wzmakach. Niskiej klasy Staxy mało dostają od lepszych wzmaków. Na lepszych słuchawkach Staxa wyraźniej słychać co się dzieje na lepszych wzmacniaczach. Jest tez granica sensownego zakupu dla każdego modelu. Stax to całkiem dobrze sparował.

Soundman

• 775 / 4227
  • Ekspert
15-11-2013, 19:47
Słucham HD800 z firmowym wzmacniaczem/Dacem Sennheisera HDVD800 i  dla mnie bajka jak grają po ok 300h . Mam te nowsze, podobno lepiej grające, starych nie słuchałem to nie wiem jak grają.
Jak dla mnie HD800 to pierwsze słuchawki, co w miarę udanie próbują zastąpić brzmienie dobrych kolumn. Ale przy dużej wygodzie użytkowania, bo niestety nie zawsze to idzie w parze.
  Corvus5 zdradź jakie to słuchawki u Ciebie są równie dobre co HD800 a kosztują 10/100 razy mniej, z chęcią takie kupię...tylko muszą być tak samo wygodne i cały dzień umożliwiać bezproblemowy odsłuch.
Słuchałem już wiele mniej lub bardziej topowych słuchawek i tak wygodnych jeszcze nie spotkałem, a to jak się okazuje nie jest takie łatwe do osiągnięcia.

Road To Nowhere

• 1034 / 6106
  • Ekspert
15-11-2013, 19:51
Ogólnie to wzmaki STAX-a są słabe ,kolega ma starszy zestaw Staxa 313 i po podłączeniu słuchawek z tego zastawu,
bodajże SR-303 do mojej Eurydyki zagrały całkiem poprawnie ,nieporównywalnie lepiej niż ze swoim dedykowanym wzmacniaczem.
W odwrotną stronę /SR-507 do wzmaka z zestawu 313/ to nie zafungowało.

brodacz

• 1780 / 4038
  • Ekspert
15-11-2013, 20:04
Rad To Nowhere
Czy wiele tych wzmakow Staxa sluchałeś ?
Nie uważam żeby np. taki 727 był słaby w porównaniu z Eurydyką.

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
15-11-2013, 20:26
>> Soundman, 2013-11-15 19:47:23
Jak dla mnie HD800 to pierwsze słuchawki, co w miarę udanie próbują zastąpić brzmienie dobrych kolumn.

Dla mnie niestety, nie ma sluchawek, ktore daja rade zastapic w jakikolwiek sposob brzmienie udanych kolumn, to zwyczajnie 2 rozne swiaty, choc czlowiek moze sie nauczyc tego sluchawkowego i idzie z tym zyc calkiem znosnie.

Natomiast co do samych HD800, to obawiam sie, ze jest tu taka sama loteria z poszczegolnymi modelami jak u Grado przy GSach i PSach, gdzie rozne  egzemplarze danego modelu graly w odmienny sposob, lepiej lub gorzej. Sluchalem HD800 starej produkcji i te konkretne nauszniki (Mogosa) mialy wybitna, jak na sluchawki, przestrzen, sluchalem tez jakiegos modelu ponownie, juz nowszego i ten tak przestrzenia nie czarowal, w sumie to rozczarowywal. Tak wiec, ciesz sie Soundman ze masz udany wyrob bo innym sie tak nie poszczescilo i nie ma tu zlotej zasady, ze modele z SN od 2XXXX beda graly lepiej ;\'))

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
15-11-2013, 20:37
Wysokie Staxy są blisko mojego typu brzmienia, ale blisko jest też.... DT990 600 ohm. Ciekawe jak 009 grają. Przy 007 czuję niedosyt. Szkoda wydawać ok. 8.500zł na komplet, w którym strach coś dłubnąć, bo coś jest jeszcze nie tak. No tak, DAC jeszcze potrzeba i źródło muzyki. Tu jest ogromne pole do popisu.

mirek10

• 1221 / 4603
  • Ekspert
16-11-2013, 10:36
Soundman-sa kolego sluchawki ktore graja jak kolumny ,tylko musisz posluchac nazywaja sie k-1000!!!

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
17-11-2013, 20:46
Chciałbym podziękować Wiktorowi za zaproszenie i możliwość posłuchania/porównania najbardziej dopracowanego od strony technicznej zastawu audio/słuchawkowego jaki widziałem w swoim życiu , a także obejrzenia całej wyjątkowej  kolekcji co postaram się przedstawić w krótkim fotoreportażu .

Dzisiaj piszę kolejną stronę ( choroba mnie trochę hamuje) mam nadzieję że wszystko będzie gotowe w najbliższych dniach ale chcę tak to złożyć w całość aby było w miarę czytelne .
Celowo nie pisałem z dnia na dzień ale chciałem aby  opady emocje , choć pierwsze notatki były robione na gorąco.

A powiem szczerze nie jest łatwo pisać o tylu naj naj naj..........:)

d(-_-)b  MAG

Soundman

• 775 / 4227
  • Ekspert
17-11-2013, 20:52
szczęściarz...

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
21-11-2013, 13:04
To co zobaczyłem i czego posłuchałem to nie więcej ani mniej jak czysta MAG-ja ......  :)  .

Cdn......

d(-_-)b  MAG

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
21-11-2013, 13:07

Spotkanie z Wiktorem i jego zestawem to wielka podróż , przypomina mi się kiedy byłem małym 9/10 letnim chłopcem  byłem na kolonii gdzie ciągle padał deszcz , opiekunowie starali urozmaicić nam pobyt zabrali nas więc do siedziby Straży pożarnej posadzili nas na krzesłach w wielkiej hali przed nami było coś bardzo dziwnego stało na takim trójnogu  (była to kamera).
Kiedy jeden ze strażaków nagrał nas i potem odtworzył nagranie wszyscy umilkli........
Nastąpiła magiczna chwila , wpatrywaliśmy się w naszą grupę która teraz siedziała w środku ......jak to możliwe co to jest dlaczego tak się dzieje????.

Potem nastąpiło coś co zmieniło całe moje życie jeden ze strażaków włączył magnetowid z którego został odtworzony film :
Never Ending Story.

Pierwszy raz w życiu technika zawładnęła całym mną , pierwszy raz  w życiu poczułem coś fantastycznego fascynację ,radość , ciekawość wszystkie możliwe pytania pozostawały bez odpowiedzi.
Tak zaczęła się moja przygoda z techniką w szeroko pojętym tego słowa znaczeniu.

Z całą szczerością mogę stwierdzić że drugi raz w życiu poczułem się tak magicznie odwiedzając Wiktora.

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
21-11-2013, 13:13
Never Ending Story - Powrót .

Zestaw który jest w niebywale precyzyjny sposób połączony ,  tworząc jeden jedyny wspólny niepowtarzalny oraz bezkompromisowy organizm audio.

Zaznaczę że ten system nie ma słabych punktów  . Jest to najlepszy system jaki widziałem i jakiego słuchałem na żywo próżno tu szukać gdziekolwiek na świecie tak pieczołowicie zestawionego toru.

Przy samym wejściu od prawej  Prototyp wzmacniacza Orfeusza  dalej sam Orfeusz następnie zestaw

Accuphase - DP-800/DC-801 do tego pre także firmy Accuphase .
Następnie na półce poniżej Wzmacniacz wraz zasilaczem Stax SRM-T2 zaraz po nim na górnym blacie drugi Stax SRM-T2  !!!! :=).
Pod blatem urządzenie Accuphase odpowiadające za dobre zasilanie całego zestawu a obok potężny wzmacniacz mocy tej samej firmy Accuphase ,  nie piszę konkretnych oznaczeń ponieważ nie pamiętam ich a nie chcę strzelać w sufit.

Wodząc dalej wzrokiem po lewej stronie widzę Tuner analogowy ( muszę przyznać lubię takie klimat) pod tunerem maa witryna
a w niej Sony MDR R-10 , Sony Qalia , Sony MDR CD 3000 i AKG-K 1000.
Dalej stoi ogromna witryna a w niej niekwestionowane legendy słuchawkowego świata Orfeusz ,Stax SR-Ω , 007 , 009 oraz reszta elektrostatycznych.