Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
17-02-2012, 19:21
>> Piotr Ryka, 2012-02-17 16:48:13
"Wojny są przeżytkiem epoki sprzed globalizacji" - stwierdzili pacyfiści. Co właściwie nie jest prawdą.
A więc bez szerzenia wiary ogniem i mieczem co lepsze a co gorsze, niezależnie od innych opinii, pozostaję przy swoich poglądach co do dynamików. I np. twierdzę, że LCD-2, nawet ze swoim ciemniejszym usposobieniem, jest mi o wiele bardziej odpowiadający jak HE-6, którego równie wystarczająco długo nasłuchałem się. Ale w żadnym wypadku nie dorównują staxom 007 Mk1. Co do K1000 podtrzymuję, jest to specjalny rodzaj - bo już nie słuchawki a jeszcze nie głośniki, mnie zupełnie nie odpowiadający. Jak też, pomijając starocie, uważam 009 za obecnie najlepsze produkowane na świecie. Oraz kilka lambd i 007 Mk1 za o wiele bardziej dźwiękowo interesujące, jak cała dyskutowana gorąco plejada wysokich lotów dynamicznych i magnetodynamicznych. W relacji do swoich cen, przy dobrym wzmocnieniu, skądinąd znakomitych słuchawek do pewnych gatunków muzyki.
I dodam, że jeśli uważamy,  że 007 Mk1 przekłamują (robią to przecież czarująco), to co dopiero można powiedzieć o takich HD800?
Jeżeli chcemy zarzucić elektrostaty dla dynamicznych, to wyjątkiem są podobnie trudne do zdobycia co Orfeusz stare R-10. Tu zgoda.
Co mnie jeszcze mogłoby od elektrostatów odwieść? Ewentualnie  - LCD-3. Najpierw muszę ich posłuchać.

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
17-02-2012, 19:21
Pamiętam jednego redaktora , niezależnego pisma o bliskiej nam tematyce audio , był wolny w swoich wypowiedziach i pisywał do swojej gazety jakże poczytne wstępy. Był niezwykle obiektywny aż chciało się czytywać jego artykuły  .

Niestety nastał czas kryzysu i co bardziej przebiegli wykorzystali realia rynku na jego niekorzyść postawili pod murem i kazali wybierać.
Zadawał sobie pewno w duchu pytanie czy zginać w chwale i wedle swojego przekonania nie wyrzec się swoich ideałów ?

Czy poddać się , i polec na polu bitwy , teraz wracając do tamtych czasów tak dobrze to ująłem bitwa , no bo teraz w każdej dziedzinie jest wojna o wszystko.

Dobry redaktor pisał już nie na pierwszej stronie tylko na ostatniej , choć nie mogę powiedzieć czy dalej jest wierny swoim przekonaniom czytało się g wybornie.

Co do wyższości dynamików nad ortho , ortho nad dynamikami, elektrostatów nad dynamikami i vice-versa zawsze najważniejsza jest nie sama wyższość ale fakt ze chcemy o tym pisać i prowadzić do rozwoju naszego wspólnego.

W tym wypadku przysłowie które traktuje wyższość  milczenia nad mową naszego tematu by nie zbudowało.

Ileż radości daje mi słuchanie muzyki z Omeg mk1 .

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
17-02-2012, 19:32
>> MAG, 2012-02-17 19:21:38...Ileż radości daje mi słuchanie muzyki z Omeg mk1 .<<

I właśnie o to chodzi.

Radical

• 721 / 5409
  • Ekspert
17-02-2012, 20:26
Ja tam nie widzę żadnego problemu w porównywaniu i wybieraniu co lepsze/gorsze wedle własnych kryteriów dla zabawy. Przecież jeśli stwierdzimy że sprzęt x jest lepszy od sprzętu y nie oznacza to automatycznie że sprzęt y się do niczego nie nadaje i jest w ogóle be.

Nie widzę też niczego dziwnego w porównywaniu słuchawek różniących się technologicznie bo i dlaczego? Ciężko znaleźć w internecie przykładowo porównanie elektrostatów do dynamików i tak naprawdę nie wiadomo w jaką dany model półkę celuje. Można kwotowo popatrzeć ale to też źle bo najczęściej mamy w zestawie wzmacniacz i słuchawki więc ciężko to przełożyć na jakiś wspólny grunt. Dla mnie przykładowo takie sr-202 są zwyczajnie lepsze (nie pod każdym względem) od wszystkich dynamików do 1500zł. Jako że mój nowy zakup pod postacią GS1000i dotrze do mnie w przyszłym tygodniu miło będzie mi porównać jak niski model elektrostatów ma się do przedstawiciela dynamicznej ligii tysiąc dolarowej.

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
17-02-2012, 20:46
Odpowiadasz na wpis
 >> Radical, 2012-02-17 20:26:41
Dla mnie przykładowo takie sr-202 są zwyczajnie lepsze (nie pod każdym względem) od wszystkich dynamików do 1500zł.

===

Jako, ze duzo troche sie juz znamy moglbym Ci wylistowac ilu jeszcze dynamikow do 1.5K nie sluchales i z nie za duzym marginesem bledu przypomniec ilu sluchales majac rownoczesnie Staxy :))

Tak tak apropos "wszystkie".

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
17-02-2012, 22:27

Piotrze masz racje bo jest ona Twoja i jedyna i każdy z nas ma jakieś doświadczenia i ma swoje jedyne niepowtarzalne racje .
Każdy z nas ma większe lub mniejsze doświadczenia na tym polu, ja mam pewne doświadczenia związane z koncertami , pracą w studio, wiec wiem jak brzmi muzyka na żywo i jak brzmieć powinna z głośników i słuchawek choć to temat rzeka specjalne systemy rekordingu dają możliwości i jednym i drugim tyle że dla stereo z głośników nagrań jest 90% .

Jeśli zaś wzięlibyśmy wszystkie czynniki które składają się na nasze opinie było by łatwiej np :

Wygoda użytkowania  która jest podstawą aby się odprężyć i nie myśleć ciągle o tym ze coś ciśnie i uwiera.

Kiedyś myślałem że HD-650 SA wygodne teraz w skali 10 punktowej daje im w wygodzie dobre 7 pkt. bo po przesiadce na zestaw Omega mk1 (bl) /007t to jakby z Ww golfa przesiąść się do Bentley a.

Pewnie można bardziej widowiskowo i bardziej energicznie tyle że w moim odczuciu jest to już nie naturalne .
Kiedy słuchawki tną niemiłosiernie , wylewają dźwięki niczym piekło Dantego to już znaczy że granica została przekroczona.
Mój repertuar płyt jest rożny jest rock , jazz,blues , muzyka poważna jak i elektroniczna wszystkiego słucha się z przyjemnością jeśli mowa zaś o metalu cóż trzeba mieć do stosownej muzyki stosowne nauszniki :).

Metal idzie dobrze na Koss porta pro, i radość aż uszy więdną:)
Nie słucham metaluuuu.

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

• Gość
17-02-2012, 22:32
SR 009 + SRM 007TII =dobrze ( niestety najmniej pasujący wzmak ze stajni Stax do 009)
SR 009 + SRM 717/ 727 = dobrze + z przewagą na 717
SR 009 + HEV90 bardzo dobrze  aczkolwiek niedopasowanie prądowe pod 009, i tu he90 wygrywa
SR 009 + LRT i wydajny i wierny wzmak ( niestety drogo jak cholera lecz w cenie używanego HEV90 sie spokojnie zamkniemy), to mówimy o nowej , najprawdziwszej prezentacji dźwięku ze słuchawek, jaka sobie możemy tylko wyobrazić . To moje spostrzeżenia. Tak to słyszę.

A o wzmaku firmowym do 009 już parę razy pisałem. Te co mamy ogólnie dostępne niestety odstaje jakością prezentowanego dźwięku ( a i tak zamiata mi znane dynamiki z kretesem - T1, HD 800, GS 1000, Denon 5000, ) i jakiekolwiek porównywanie i i przyrównywanie ich do miana naj nie ma sensu. Poczekajmy na model dedykowany do dziewiątek, a reszta niech pozostanie milczeniem:-)
LRT rulez

pozdr

pastwa

• 3828 / 6106
  • Ekspert
17-02-2012, 22:58
Mnie sie Johny wydaje, ze Ty zwyczajnie zdecydowales sie byc bardziej konsekwentny w dobieraniu pieczolowitym toru pod elektrostaty niz pod sluchawki dynamiczne i w tym caly widz, reszta faktycznie bylaby juz milczeniem ;\'))

ps. zwaz tez jak olbrzymi jest wybor wzmacniaczy pod dynamiki i jakzez zaden pod elektrostaty, mozna by wrecz rzec, iz te ostatnie sprzedaja w jako tako zestrojonych kompletach przy czym dla dynamikow, cale zadanie postawiono przed nabywca, co nie zawsze musi owocowac zblizonymi rezultatami.

szwagiero

• 2240 / 6108
  • Ekspert
18-02-2012, 00:19
Do stawki należy dopisać Audeze LCD-3 bo wedle wszelkich opinii mogą walczyć jak równy z równym chociażby z SR-009. Niestety, zdaje się, że nikt ich w Polsce nie widział na oczy, a przynajmniej nie wśród tych, którzy bywają na forach.

aallen

• 651 / 5556
  • Ekspert
18-02-2012, 00:48
Hah ja proponuje dać sobie spokój i cieszyć się z tym że każdy z tych modeli odtwarza dźwięk w tej samej klasie na swój sposób a nie posługiwać się różnymi dziwnymi porównaniami :)

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
18-02-2012, 12:06
>> johny, 2012-02-17 22:32:30 ...Poczekajmy na model dedykowany do dziewiątek, a reszta niech pozostanie milczeniem:-) <<
No właśnie. Bo jak nie spojrzymy na fakty, to dedykowany konkretnemu modelowi wzmacniacz okazuje się bardzo dużo dawać. Nie wiem, czy Wiktor poprzez swoje adaptery próbował podpinać HE90 pod takiego 007t II. Jeżeli tak, to twierdzę, że "król" zostałby z tym wzmocnieniem zdetronizowany. Sic.
Elektrostaty są rozkapryszoną primadonną, jeśli chodzi o podawanie sygnału. Wiemy przecież o niesłychanie szybkich zmianach zapotrzebowania na prąd, o błyskawicznych skokach impendancji, o wysokich wymogach szybkości reakcji wzmacniacza przy odtwarzaniu sopranu. Niedawno pisał do mnie o tych sprawach kolega escaflowne, który potrafi bardzo dobrze wytłumaczyć to na bazie doświadczeń z własnymi projektami wzmacniaczy.
Dynamiczne są pod względem wzmocnienia o wiele bardziej łaskawe. Mimo "głodu" mocy w ortho.

Piotrze, opierasz się na swoich uszach i słyszałeś prawie wszystkie modele, typy słuchawek. Nikt nie podważa też racji, że jest dużo bardzo dobrych dynamicznych. I masz rację, że trzeba też patrzeć pod kątem systemu, który karmi je sygnałem. Jednakże jedne R-10 czy takie He-6 (gdzie mu do szybkości, lekkości i transparencji/rozdzielczości staxów?) z Twoim wzmacniaczem nie stanowią generalnie o znakomitości dynamicznych. Jest dowiedzione, że techniczny koncept wytwarzania dźwięku w elektrostatach ma przeważającą ilość zalet w stosunku do konstrukcji dynamicznej. Dlatego w profesjonalnych studiach mamy do czynienia z tym konceptem - z mikrofonami kondensatorowymi o dużej membranie. Dynamiczne mają raczej zastosowanie w warunkach za trudnych dla wrażliwych kondensatorów...
A LCD? Podobno wersja 3 nie jest "ciemna". Posłyszymy.
Opinii o 009 będzie coraz więcej i jak wiadomo każda jest subiektywna, więc dopiero wypadkowa wszystkich może posłużyć ocenie, na której warto się oprzeć. Ponieważ wzmocnienie jest, podobnie jak w 007 (czy w Orfeuszu!) sprawą super ważną, musimy czekać na postępy z repliką T2 za oceanem albo na nowy amp Staxa. Lub sprawić sobie LRT + super-amp.
Albo... jakiś genialny konstruktor polski zaskoczy cały świat... (Jak to było z Kudelskim??).

rafaell.s.cable

• 1166 / 5565
  • Ekspert
18-02-2012, 12:53
Ciągle zapominamy na tym szanownym forum ze nie graja tylko słuchawki jak i wzmacniacze, niesłychanie ważne jest samo źródło, przetwornik a nawet interkonekty i sieciówki.

Korzystanie z opinii o nawet najlepszych słuchawkach obarczone jest bardzo mocno tym błędem!

Mogos

• 382 / 6004
  • Zaawansowany użytkownik
18-02-2012, 13:00
Z moich bliskich spotkań z elektrostatami wynika, że 009 mogą być w odpowiednim torze kilerem dla wszelkich dynamików. Ostatnim razem wpięte do 717 zagrały świetnie z życiem ale nie powaliły mnie na kolana. Było super jednakże podobnie grały moje HD800. Jest w nich potencjał i to bez dwóch zdań. Za to Omegi to straszne "słodziaki". Można chyba rzeczywiście tak jak to ujął Piotr powiedzieć że pięknie kłamią. Ale zdolności do przekazania pełnego spektrum emocji zawartych w muzyce im trochę brak.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

chrees

• 1657 / 6106
  • Ekspert
22-02-2012, 21:12
frackowiak ---> wybornie byłoby zorganizować coś tak dużego i fajnego u nas w Polsce...

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Brestinder

• 222 / 5697
  • Aktywny użytkownik
23-02-2012, 10:32
Witam Panów, chciałbym sie dopisać do elektrostatycznej loży z Float Jecklin ;), moze po weekendzie cos napisze o nich.   Niewiecie może czym wzmocnic lekko sygnał miedzy dac\'em a skrzynią z zestawu?