Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

wiktor

• 2503 / 6106
  • Moderator Działu Słuchawki
10-02-2012, 23:51

C

Gustaw

• Gość
10-02-2012, 23:56
Wiktorze,

Gratuluję pozyskania takiego unikatu !

> Jako, że wartość historyczna jest w moim przekonaniu unikatowa, chcę nadać temu urządzeniu właściwą oprawę.

Właśnie po to aby zachować jego wartość historyczną nieśmiało sugeruję aby nie zmieniać w prototypie absolutnie niczego.

reactor

• 1649 / 5547
  • Ekspert
11-02-2012, 00:10
Wiktorze,

Składam na Twoje ręce gratulacje z okazji nowego wspaniałego nabytku.

Pomysł wpakowania tego wzmacniacza w nową obudowę przyznaję ambitny, ale...... no właśnie ale! Czy aby na pewno to właściwa droga?

Twoje podejście do sprawy porównałbym do podejścia kolekcjonera starych samochodów, który dzięki przychylności losu przykładowo zdobywa prototyp Porshe 356 z pierwszym nadwoziem i zaczyna myśleć jak tu podrasować maleństwo. Wyklepać tu wyklepać tam, wydech na drugą stronę a najlepiej nowe nadwozie! - mam nadzieję, że rozumiesz do czego zmierzam?

Ostatecznie postąpisz według własnego uznania i masz do tego pełne prawo, jednak moim skromnym zdaniem miejsce tej "budy" jest w gablocie i to w obecnym niezmienionym stanie.

Bez względu na finał sprawy życzę Ci Wiktorze powodzenia i z wielkim zainteresowaniem będę obserwował postępy prac (lub ich brak ;))

PS: Odnośnie projektów obudów: odrobinkę zbyt "Accuphaseowo" i "Lebenowo" nie sądzisz?  ;P

Radical

• 721 / 5409
  • Ekspert
11-02-2012, 00:23
WOW, niezły kąsek kolekcjonerski. Ja również nic bym nie zmieniał. Jak rozumiem taki prototyp jest jeden jedyny na całym świecie więc już bardziej wyróżniać się nie musi :)

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
11-02-2012, 00:33
Wiktorze

Jestem pod ogromnym wrażeniem i szczerze gratuluje takiego okazu w kolekcji.

Wiktorze moim zdaniem zrobisz tak jak zechcesz to po pierwsze.

Wikorze jeśli ja miałbym taka perełkę NIGDY BYM JEJ NIE ZMIENIŁ W JKIMKOLWIEK PROCENCIE!!!

Nie będę wywierał na Ciebie  żadnego nacisku ale tylko Cie proszę zrób co konieczne w środku sprawdź połączenia zadbaj o nowe lampy itd.

Natomiast dla mnie jest to niepowtarzalne dzieło na skalę światową!!!

Wiktorze nie ja juz ic nie pisze bo sie cały trzęsę :)

GRATULACJE:)

Nic nie zmieniaj wiem wiem estetka , masz wspaniałe Accuphase i inne tylko nie zapominaj że właśnie posiadasz zabyte, historię, itd.

Mógłbym napisać zrób kopię i włóż do tej nowej STAX owo Sennheiserowo Accuphaesowej obudowy oddaj im swój hołd właśnie w ten sposób ale nie zmieniaj nic z tego dzieła:(

To tak jak by ktoś chciał przerobić obraz  Dama z gronostajem (zwana powszechnie Damą z łasiczką) byłby to nie tylko dla mnie ale i znawców sztuki potężny cios.

Wyobraź sobie cały światek elektrostatyczny nie tylko tu ale i na całym świecie zawrzało by:)

Jakaś wystawa czy coś luzie by chcieli tylko to zobaczyć ehhh...

Wiem że zrobisz po swojemu ale napisz choć jedno słowo czy dałem Ci do myślenia:)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

stogdan

• 305 / 6081
  • Zaawansowany użytkownik
11-02-2012, 00:37
Jeżeli w rękach polskiego pasjonata znalazł się tak wspaniały kąsek to zdecydowanie przychylam się do zdania kolegów : nic nie zmieniać ew. poza wnętrzem czyli elementami które mogą zawieść . Zmiana obudowy przypominałaby sytuację z filmu" Vinci" o przemalowaniu oryginału przez konserwatorkę " bo źle wyglądał" ;-)

-----------------------------------------------------------
"A może-co było najbardziej prawdopodobne -podpadł po prostu dlatego ,że czystki i ewaporacje okazały się niezbędnym składnikiem mechanizmu sprawowania władzy"
G Orwell "Rok 1984"
"A może-co było najbardziej prawdopodobn

rafaell.s.cable

• 1166 / 5565
  • Ekspert
11-02-2012, 00:48
Ależ zmieniać i to tak jak Wiktorze zaznaczyłeś na projektach tylko na replice wzmacniacza a oryginalny zostawić.

Poszedł bym dalej za ciosem, uruchomić produkcję od nowa :)

Oczywiście po uzgodnieniu z autorem.

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
11-02-2012, 00:48
Wiktorze

Kiedyś był taki film ,,Dirty dancing,, z Jennifer Grey aktorka była na topie po premierze i bummm...

Zrobiła sobie jakieś operacje coś tu coś tam , na kolejnym castingu  reżyser mówi jej że my czekamy na Jennifer Grey..

ona mówi:

Tak to ja.........

Bardzo straciła na tym bo ludzie zapamiętali ją taką jaką była w filmie Dirty dancing

Znowu nie pisze na temat.

Wiktorze przemyśl , Choć p Twoim wpisie widzę że hmmm...

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
11-02-2012, 00:51

Nie no idę spać ehhh :)

aallen

• 651 / 5556
  • Ekspert
11-02-2012, 03:18
Również osobiście pozostałbym przy wersji oryginalnej jako zę jest to jedyny unikatowy prototyp :)

Ewentualnie stworzyłbym podług niego jakąś replikę i ją przerobił

• Gość
11-02-2012, 06:14
Wiktorze czego ty jeszcze nie wykopiesz? Obłęd :-)
Jedyna sztuka na świecie! Moim skromnym zdaniem absolutnie niczego bym nie zmieniał !!!
Gratulacje.

pozdr

Robeeert1

• 722 / 5741
  • Ekspert
11-02-2012, 07:30
jestem pod wrazeniem - niczego nie zmianiaj

Krzysztof_M

• 1552 / 5498
  • Ekspert
11-02-2012, 11:03
Frackowiak - mamy tutaj piękny dział PC-Audio. Twoje pytanie jakoś mało elektrostatyczne jest :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Makduf

• 499 / 5692
11-02-2012, 11:07
A ja zrobiłbym dokładnie tak jak wiktor, czyli zadbał, aby taki unikat można było zaprezentować w odpowiedniej oprawie. Skoro niemal cała elektronika, czyli to co najważniejsze pozostanie bez większych zmian, to dlaczego by nie upakować jej w jakąś ładną skrzynkę? Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie, to z przedstawionych projektów najbardziej podoba mi się wersja A, ale ona jednak odbiega nieco za daleko od oryginału, więc powinna być to wersja C. Wiktor: super te projekty, ale chyba mocno inspirowane produktami Accuphase?

:)

Makduf

• 499 / 5692
11-02-2012, 11:09
@ frackowiak: rozejrzyj się za jakimś Makiem; moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie w Twoim przypadku.