>> ductus, 2012-02-10 12:56:48
,,Drogi johny, nie jestem kablomanem ale też nie sugeruję, że kabel nie wpływa na przekaz,,
Zgoda . Też tak uważam. A kablomanem zostaniesz, to kwestia czasu :-)
,, Co może jednak być tym WooDoo, jeżeli przyjrzysz się dobrze materiałom i budowie? Najczystsza miedź, do tego dobra posrebrzana, dobra izolacja - teflon jest OK., ewentualnie odpowiednie sploty nitek sygnałowych i dobry ekran stanowią już o zupełnie fajnych kablach,,
Nie wiem ile jest woodoo w kablach, pewnie trochę jest. Czy te kryteria, które wymieniłeś wystarczą ? Nie mnie oceniać.
Takie firmy jak Shunyata, Synergistic Research, Nordost i wiele innych nie mają specjalnych tajemnic, co do zastosowanych materiałów w swych produktach. Wszystko niby proste, bez tajemnic a robotę robi. Wystarczy porównać w swoim systemie z innymi kablami. Ceny są makabryczne kabli a się sprzedają. Ja raczej bym nie sugerował ogólnej głuchoty czy masowej halucynacji kupujacych.Nie wiem na czym polega sukces takich firm, nie wierzę juz dawno, ze to czysty marketing, bo dawno sprawdziłem w swoim systemie te produkty. Ceny są masakryczne ale jak posłuchasz i stwierdzisz, że naprawdę gra sporo lepiej, ciężko jest się rozstać z takim drutem. Tak naprawdę dla mnie kabel moze być wypchany watą, Czy to ma znaczenie jakie firma wymysliła patenty. Z mojego punktu widzenia nie. Przewód ma spełniać moje oczekiwania. Kropka.
..Niewątpliwie, dobór kabli między A, B, czy C jest ważny, żeby uzyskać optimum, ale wg mnie nie muszą to być koniecznie te wymienione przez Ciebie.,,
Kolega Mag pytał o nasze łączoówki. Ja napisałem o swoich, które są wypadkową kilkuletnich doświadczeń z okablowaniem i te stawiam według moich kryteriów najwyzej.
,,Będzie okazja, przyjdzie możliwość, żebyś mnie co do Twoich racji przekonał, to jestem na to otwarty. Ale wtedy zrobimy odsłuch "ślepy", bo oczy potrafią uszom dużo narzucić,,
Jak będziesz miał ochotę to dostaniesz cały set kabli i wepniesz w swój system. Posłuchasz , ocenisz. Nie jestem zwolennikiem ślepych testów i przepinania jednego kabla po drugim. Kable oceniam długofalowo. Pewne wspaniałe, badź słabe cechy wychodzą po kilku dniach.. Nic bardziej mylnego, jak ślepy test. Jest zbyt wiele czynników , które negatywnie wpływają na miarodajną, rzetelną opinię. A kable muszą się ułożyć w systemie. Używam Mitów, a sam producent to wręcz zaleca.Kilkudniowe granie po wpięciu kabla, nie wspominając o wygrzewaniu nowych przewodów.
To nie mity to fakty:-) Nigdy nie wypowiadam się krytycznie o przewodach, nie słuchjąc danego modelu u siebie kilka dni.
Stefanie jestem i zawsze będę otwarty na wszelkie propozycje, jeżeli czas i warunki w danym momencie na to pozwolą.
W kwestii okablowania to masz spory obszar do zbadania. Pisze to naprawdę szczerze.
PS. Ale johny woodoo poleciał:-)
pozdr