Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Gustaw

• Gość
16-01-2012, 23:13
Czytam ten wątek trochę z doskoku i nie jestem do końca przekonany czy zostało juz to jasno powiedziane, że ...

, że tak jak słuchawki STAX-a , ze względu na swoje wyjątkowe walory dźwiękowe (czego sam doświadczyłem) nie są przewartościowane, tak samo wzmacniacze tej firmy raczej nie są raczej ciekawym uzupełnieniem samych słuchawek, szczególnie w kontekście możliwości/cena ? Wydaje mi się, że firmowy, słuchawkowy wzmacniacz za 2,5 euro ( a za tyle jest właśnie jakiś Stax na Allegro) powinien wyciskać, ze słuchawek ostatnie soki i słuchawki powinny fruwać, wraz ze słuchaczem wygodnie usadowionym w fotelu.

Jeżeli mam błędne wrażenie to proszę o korektę ;-)

Z drugiej jednak strony jeżeli czytam, że " wszystkie wzmaki staxa preparują fortepian" to zaczynam się zastanawiać czy na siłę z tych STAX-ów nie próbujemy zrobić dynamików. Przecież o to preparowanie i koloryzowanie właśnie w STAX-ach chodzi, więc ........po jakie licho umawiać się z puszystą latynoską kiedy gustujemy w kościstych blondynkach ?

Gustaw

• Gość
16-01-2012, 23:15
Ha ! Nie widziałem jeszcze wpisu chreesa :-)

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
16-01-2012, 23:20
@Radical ,  kupno wzmacniacza  serii 7 > posłuchaj swoich słuchawek na nim  i np 404>407>507

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
16-01-2012, 23:57
radical ---> czy dobrze zrozumiałem, że poszukujesz Staxów do łojenia? ;)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
17-01-2012, 00:18
Gustaw, ja się generalnie z Tobą zgadzam. Dziwnie się czyta jakie to złe są wzmacniacze za ponad 10kzł. Przecież za tę kwotę to się dobrze i głośniki pogoni - fakt faktem, że dynamiczne, ale jednak trzeba tu więcej pary i techniki zaprząc.

Ja porównywałem jabłka do jabłek, bo zawsze był Stax ze Staxem. Na 007 MkI fortepian grał ładnie z 007tII lub 727A, a z 717 i 009 nieładnie. Coś mi się wydaje, że tu będzie sytuacja jak to czasem bywa z innymi rodzajami sprzętu audio. Właściciel daje posłuchać w poczuciu dzielenia się swoim Graalem, a gość zakłada i nie wie o co chodzi. Ja mam tak na przykład ze sprzętem lampowym. Poza bardzo nielicznymi przypadkami, w sumie chyba dwoma, nigdy nie było tej specyficznej "magii", którą niektórzy słyszą od razu, kiedy tylko widzą łunę żarników. Przeważnie to raczej był zestaw różnych dźwiękowych niedomagań tworzących specyfikę brzmienia.

• Gość
17-01-2012, 06:17
Panowie wszystko ładnie i piękne. Wasze wywody są niby racjonalne. No ale niestery mówimy tu o bardzo waskim wachlarzu wzmacniaczy do staxów. To nie dynamiki i kolumny.
Nie zastanawia was fakt że stax zapowiedział do 009 wzmacniacz? Mnie też wkurza, że firmowy nie pokazuje wszystkiego a nie mówimy tu o niuansach. To nie jest 5-10% lepiej. To absolutnie nowa, wyższa jakość grania.
Czy wam sie to podoba czy nie ale niestety jest to fakt potwierdzony bezposrednimi porównaniami.

pozdr

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
17-01-2012, 07:51

Ja powiem w prost że STAX dzisiejszy to znaczy pod presją sukcesu(czytaj finansowego nie ideowego ) może sobie robić rożne wzmacniacze , możne je nazywać jak chce ba możne je nawet dedykować 009 , ale nie zrobi tego co już zostało zrobione:).
Stax taki zestaw zrobił dawno temu i gdy zawita tu na forum w całości rozwieje wszystkie fanaberie a jest to

Stax SR-Omega

Stax SRM-T2 Najbardziej poszukiwany wzmacniacz do elektrostatów na ŚWIECIE i jest to NAJLEPSZY!!!! wzmacniacz jaki został zrobiony KROPKA.

Wiktorze wspieram Cie w tym aby w końcu znalazł się w Twojej kolekcji jeśli tak będzie ja już nie będę szukał.

Powodzenia Wiktorze.

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Krzysztof_M

• 1552 / 5497
  • Ekspert
17-01-2012, 08:04
Albo spreparujemy samodzielnie własne T2 jak już metody zakupowe zawiodą :-)
Chyba, że nowy flagowiec STAXa zostanie nazwany T3 i zmiecie ze sceny starszego brata, mam nadzieję, że tak właśnie będzie :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Robeeert1

• 722 / 5740
  • Ekspert
17-01-2012, 08:28
Mam już pewien obraz do co jakości 009, dzięki za Wasze posty. Wynik jest w sumie dla mnie zaskoczeniem, prawie przegrały do zera. Johny strzelił honorową bramkę. ;).  Zaciekawiło mnie - końcówka mocy + LTR, nie jest to tanie rozwiązanie, ale jakby zrobiło "nirvanę brzmieniową" to może i warto.
Kiedyś chodziła mi po głowie SR-Omega, ale chyba lepszej dynamiki i gęściejszego dźwięku nie da się z niej wyciągnąć niż z MK1, sądząc po opisach. Może kiedyś uda się jej posłuchać.

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
17-01-2012, 08:52
>> Krzysztof_M, 2012-01-17 08:04:04
Albo spreparujemy samodzielnie własne T2 jak już metody zakupowe zawiodą :-)

To mogło by być trudne z wielu powodów ....

Chyba, że nowy flagowiec STAXa zostanie nazwany T3 i zmiecie ze sceny starszego brata, mam nadzieję, że tak właśnie będzie :-)

W to nie wierzę kilka powodów?

Ograniczone możliwości czasowe a co za tym idzie pewna gra w ruletkę czy coś wyjdzie czy nie.

Przy konstruowaniu T2 nie było mowy  o oszczędnościach , czasie na testy itd. Wszystko było naj:-)

Po za tym T2 to już tak naprawdę taki Dosłowny!!! Rolls-Royce Silver Shadow niby jest ale go nie ma:-)

Ja jestem dobrej myśli że jeszcze będzie nam dane usłyszeć o tym T2 .

Po za tym marzenia to motor życia:)

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
17-01-2012, 08:57
@Robeert1 - zgraj płyty, które słuchasz na PC-ta (Exac-tem czy Foobarem). Popatrz na ich wykresy.

Może spłaszczenie dynamiki nie jest wadą sprzętu ani słuchawek a realizacji nagrań. Od lat 80-tych realizatorzy pogłaśniają nagrania "spłaszczając" dynamikę. Kiedyś miałem "parcie" na dobranie sprzętu stacjonarnego i wyleczyło mnie to, że im bardziej przezroczysty tor -> tym bardziej "loudness war" przeszkadza.

Popatrz na animację w prawym górnym rogu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

Ludzie próbują stosować algorytmy odzyskujące utraconą informację:
http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic.php?t=274393

Ale zmierzam do tego, że może spróbuj testować posiadaną konfigurację na Vinylu, dobrze zrealizowanych nagraniach (np. Mobile Fidelity). Bo może problem nie leży w posiadanym sprzęcie
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
17-01-2012, 09:04
Jeżeli się zachowała dokumentacja projektowa do T2 to możliwe, że jeszcze go zobaczymy w produkcji... przecież to jest dar z nieba, gotowiec dla nowych właścicieli Staxa. Nic tylko brzydko mówiąc zacząć klepać jakąś wersję limitowaną by nie zajechać legendy.

Gustaw

• Gość
17-01-2012, 09:22
>>Stax SRM-T2 Najbardziej poszukiwany wzmacniacz do elektrostatów na ŚWIECIE i jest to NAJLEPSZY!!!! wzmacniacz jaki został zrobiony KROPKA.

Dla kogo KROPKA dla tego KROPKA :). Są różne gusty ..... i Gustawy ;-)

Jeżeli jednak celem jest zmobilizowanie Wiktora do zakupu to też napiszę, że to w zasadzie wstyd, że Wiktor nie ma jeszcze tego, najlepszego na świecie, STAX-owego wzmacniacza ;-)

:-)

Krzysztof_M

• 1552 / 5497
  • Ekspert
17-01-2012, 09:37
MAG - trochę idealizujesz. Widziałem zdjęcia w środku dosyć szczegółowe. Technologii kosmicznej tam nie ma.
Jest raczej nieprawdą, że oszczędności nie było oraz, że mieli czas na testy. Nie ma takich konstrukcji. Ale to wie na ogól  ten, kto kiedykolwiek sam projektował i budował własne urządzenie od zera.
Idealizowanie to głównie cecha ludzi, dla których wnętrze takich urządzeń to magia i więcej wierzą niż wiedzą.
Podstawowym problemem T2 jest kłopot z temperaturą. To niedoróbka, którą widać na pierwszy rzut oka. Wspominają o niej właściciele.
Jakie inne błędy popełniono? Nie wiemy, ale naiwnością jest sądzić, że niedopracowana obudowa będzie jedynym.
To mogło być dobrze zbudowane urządzenie ale sprawiało sporo kłopotu i właścicielom jak i twórcom. Przynajmniej ja tyle wyczytałem z netu. Więc majstersztyki nie było, chociaż były na to zadatki.
Zarzucenie produkcji może wynikać między innymi właśnie z tego.

Deklarowanie, że tym razem inżynierowie STAXa nie mieli czasu na opracowanie nowej konstrukcji to też raczej bajanie.
Nie mamy pojęcia kiedy rozpoczęły się prace nad nowymi słuchawkami flagowymi. Może równocześnie zaczęto opracowywać wzmacniacz ale nie udało się go skończyć przed wypuszczeniem słuchawek?
Może właśnie STAX nauczony doświadczeniami z T2 pragnie uniknąć kosztownej wpadki i jednak jeszcze więcej czasu poświęcają na testy?

Ja jestem dobrej myśli, sądzę, że nowy wzmacniacz okaże się przełomowym. Jak to powiadają młodzi STAX rulez :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
17-01-2012, 10:06

>> Krzysztof_M, 2012-01-17 09:37:51
MAG - trochę idealizujesz. Widziałem zdjęcia w środku dosyć szczegółowe.

Ja też widziałem takie zdjęcia:)

Technologii kosmicznej tam nie ma.

Ale jest coś co gra!!!

Jest raczej nieprawdą, że oszczędności nie było oraz, że mieli czas na testy.

T2 prawie zrujnował firme dlatego miało miejsce zaprzestanie produkcji (tego nie dowiesz się w stax fabryce)
Wiem to od znajomego Japończyka.

Nie ma takich konstrukcji. Ale to wie na ogól ten, kto kiedykolwiek sam projektował i budował własne urządzenie od zera.
Idealizowanie to głównie cecha ludzi, dla których wnętrze takich urządzeń to magia i więcej wierzą niż wiedzą.

Oraz cecha ludzi którzy mówią że się znają i nic jeszcze nie skonstruowali.

Podstawowym problemem T2 jest kłopot z temperaturą. To niedoróbka, którą widać na pierwszy rzut oka. Wspominają o niej właściciele.

Podstawowym problemem nie T2 tylko Ludzi jest chęć posiadania to jest największy problem :-)