Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Krzysztof_M

• 1552 / 5497
  • Ekspert
16-01-2012, 21:59
>> Sim1, 2012-01-16 21:49:13

Zależy czego szukasz w mkI. Jeśli szukasz dosadniejszego dźwięku to SR-007 mkI ze szlachetnego potężnego wzmacniacza przez LRT są lekko przesadzając jakby przypakowały na siłowni i objawiło się im ADHD :).

Sim1 - no to teraz w sumie to trochę nielogicznie co piszesz. Wybacz, że na Ciebie naskakuję.
Jeśli LTR jest w dużym stopniu przeźroczysty  to pisanie o tym jak Mk1 na nim zagrają jest wróżenie z fusów. Nie wiedząc jaki wzmacniacz to napędzi nie masz szans tego określić.
Uprzedzam, że jeśli wspomnisz słowem o "sygnaturze" LTR, o tym, że on zostawia ślad wyraźny na sygnale, również zaprzeczy jego przeźroczystości ;-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
16-01-2012, 22:01
Wydaje mi sie, ze własnie to usłyszałbyś z takiego zestawu :)

Pozostaje pytanie, czy lepiej ca. 20kzł wyłozyć w SR-009 czy np. nie w LRT + Accu ;)

• Gość
16-01-2012, 22:02
....majkel a drugi johny może być ? :-)

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
16-01-2012, 22:08
Krzysztof nie przejmuj się :) naskakuj.

Słuchałem SR-007mkI na zestawie Accuphase E-406V + LRT zanim jeszcze Stefan zaprzągł do pracy w torze czystą końcówkę mocy. Nie wspominałem o sygnaturze LRT ale własnie o potrzebie "szlachetnego potężnego wzmacniacza", bo to on w takim torze gra a nie LRT. Wzmacniacz w takim zestawie musi prezentować wyższy poziom niż oryginalne wzmacniacze staxa by cała kombinacja miała sens.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
16-01-2012, 22:09
Mnie to wszystko jedno kto i w ilu osobach gdzie się wpisze, bo ja swoją odpowiedź znam. ;) Kolega Robeeert zapytał, a wiadomo, że jest to pytanie, gdzie zdania będą podzielone. Więc ja tak "demokratycznie" podszedłem do tej kwestii.

Pewne jest jedno - trzeba posłuchać samemu. :)

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
16-01-2012, 22:24
majkel
Umieściłeś mnie po właściwej stronie Twojej listy.

Robeeert1
Kup sobie rower. Jak masz rower to zmień opony na zimowe. Jak masz opony zimowe to kup ochraniacze zimowe na buty. Jak masz ochraniacze na buty to kup sobie porządną kominiarkę. Jeśli masz dobrą kominiarkę to kup sobie licznik do roweru. Jeśli to wszystko masz to sprawdź licznik - jeśli robisz 30-50-70km dziennie to jest OK i reszta nie ma znaczenia. Możesz ew. wejść na forum light-bike i zwariować na punkcie lekkości roweru tak samo jak my tutaj wariujemy na punkcie jakości słuchawek. Tam łatwiej się poruszać bo różnice są wyrażone w gramach a nie w ulotnych cechach dźwięku. Ale najlepiej będzie jeśli po prostu pojeździsz :) Mój kolega ma jeden z lepszych rowerów w Polsce, ale na nim nie jeździ bo nie ma czasu, tyle pracuje, ale zapracował na taki świetny rower. Ja mam bardzo budżetowy, ale jeżdżę codziennie. Kto co woli, niektórzy nie muszą wybierać - drogie zabawki albo możliwość korzystania z życia, ale większość musi.
To samo jest z muzyką - jeśli masz dziennie 1-2 a nawet 3 godziny słuchania na spokojnie tylko dla siebie to do czego potrzebne Ci są lepsze słuchawki niż MKI ? Może wyłącznie do kolekcji. Jeśli jesteś kolekcjonerem to nie pytaj nikogo czy powinieneś kupić te słuchawki tylko kupuj :) Ale pamiętaj, że 009 jest już sporo, nawet w naszej małej społeczności, więc nie jest to jakiś produkt super-kolekcjonerski. Więc trzeba będzie szukać dalej - może Stare SR-Omegi - grają jeszcze lepiej (cena ok. 20 tys), a może Orfeusz a może jeszcze nie  . . . .

Pamiętajcie też ciągle o jednej sprawie - dobre źródło, mnóstwo kabli, przedwzmacniacz lub DAC lub LRT, potem wzmacniacz (staxowy czy końcówka mocy) + 009 + MKI (do porównań, które lepsze) = cena Orfeusza (który jest cały czas do wzięcia).

Sorki za lekki off-top :)

Co do meritum - do dziś nie potrafię wybrać które są lepsze 009 czy MKI. Więcej słuchałem 009, ale ostatnio raczej MKI itd. itd. itd.
Pozdrawiam serdecznie
Włodek

• Gość
16-01-2012, 22:25
majkel w jakim odstępie czasowym słuchałeś MKI i 009?

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
16-01-2012, 22:31
@Majkel, mozesz mnie skromnego dynamicznego robaka (jezeli moje zdanie cos tu znaczy) dorzucic do "NIE" gdyz bylo mi dane sluchac leb w leb dziewiatek i starych Omeg oraz tez kilka nizszych modeli Staxa. Co prawda najbardziej spodobaly mi sie zamkniete 4070 o ile sie nie myle :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
16-01-2012, 22:32
John(y), a co to za różnica? Dźwięk z 009 był na pewno bardziej udziwniony niż to znam z 007 w 3 odsłonach, a przyjemność słuchania nawet nie taka jak z 007 MkII. Raz był Accu 800 i 007tII + 727A, drugi raz 717 i Accu  900. Raz Fadel, raz Acrolink i moja srebrzona miedź (środek oferty). Już się nie chcę powtarzać co mi nie pasowało, ale fortepian został przez 009 sprofanowany. 007 tego nie robią. I już samo to dla mnie kończy temat. Dla kogoś innego pewnie nie, dlatego zdania są różne.

• Gość
16-01-2012, 22:42
>> w.luczynski, 2012-01-16 22:24:43

,,Pamiętajcie też ciągle o jednej sprawie - dobre źródło, mnóstwo kabli, przedwzmacniacz lub DAC lub LRT, potem wzmacniacz (staxowy czy końcówka mocy) + 009 + MKI (do porównań, które lepsze) = cena Orfeusza (który jest cały czas do wzięcia)...

Włodku to ja się pobawię teraz w księgowego:

Orpheus - 80 - 100 tyś + źródło
009 ( używane) trafia się, sam takie mam   załózmy 15 tyś + LRT około 3800 zł + końcówka mocy używana 15 tyś (spokojnie pogoni wzmaki Staxa) z dac z regulowanym wyjściem ( mój przypadek) lub na wzmacniacz np Mark Levinson 383 używany 14 tyś
Wychodzi na szybko   orpheus - 90tyś vs 009  34 tyś. Orpheus brak części zamiennych, 009 dostepne.
Brzmieniowo jedne i drugie podobny poziom, a wybór to rzecz gustu.

• Gość
16-01-2012, 22:52
>> majkel, 2012-01-16 22:32:38
John(y), a co to za różnica? Dźwięk z 009 był na pewno bardziej udziwniony niż to znam z 007 w 3 odsłonach, a przyjemność słuchania nawet nie taka jak z 007 MkII. Raz był Accu 800 i 007tII + 727A, drugi raz 717 i Accu 900. Raz Fadel, raz Acrolink i moja srebrzona miedź (środek oferty). Już się nie chcę powtarzać co mi nie pasowało, ale fortepian został przez 009 sprofanowany. 007 tego nie robią. I już samo to dla mnie kończy temat. Dla kogoś innego pewnie nie, dlatego zdania są różne.

Wszystkie wzmaki staxa preparują fortepian i nawet nie wiesz jak bardzo. Jedne robią to mniej , drugie bardziej a juz MKI dokłada od siebie swoje . 009 bardziej udziwnione jak MKI? Ciekawe :-)
Ach o czym my tu dyskutujemy.

pozdr

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
16-01-2012, 22:53
Z mojego skromnego doświadczenia z 009 , nawet z 007tII , strona John-a :)

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
16-01-2012, 23:04
>> ductus, 2012-01-16 14:36:21
"Przez weekend posłuchaliśmy sobie u mnie to i owo z Chreesem, który przywiózł swój LEH (lampowiec Petera). Ciekawe, co napisze. Postawię tu dwie tezy, z którymi sądzę, on się generalnie zgadza:
1/ LEH grający z 507 robi to lepiej jak SRM-007t II na standardowych lampach.
2/ Porównując LEH z 717 (podpięte 507) jest to już jedynie kwestia smaku. 717-ka gra bardziej analitycznie."

Czołem koledzy, jeżeli jeszcze mnie pamiętacie ;) Nic nie piszę, ale czasami czytam...
Odniosę się póki co w telegraficznym skrócie:
- SRM-007tII odpadł z porównań natychmiastowo (może okazać się skutecznym towarzyszem dla najbardziej basowo rachitycznych modeli Lambd, czyli raczej nie tych, które grały na spotkanku pierwsze skrzypce);
- LEH vs 717 --> nieco bardziej podobał mi się 717, co otwiera pole do pierwszej żonglerki lampami; Analityczność w wykonaniu 717 jest wysmakowana, elegancka, dynamiczna... u mnie wywoływała na twarzy mimowolny uśmiech (z 507 ---> naprawdę nie było z nimi aż tak źle drogi Krzysztofie_M :>>);
- kończąc wątek urządzeń napędzających nasze ulubione elektrostaty: zestaw LRT z 007 MK1 również natychmiast odpadły z wszelkich porównań, chyba nie muszę dodawać, że o ile SRM-007tII w dół, o tyle LRT z Omegami w górę... Boję się co trochę zastanę w czasie mojej następnej wizyty w audiofilskiej przystani ductusa. LRT + 009... strach się bać... Póki co LRT z Omegami ductusa to dźwięk, do którego po prostu nie byłem w stanie się przyczepić. Synteza najlepszych cech elektrostatów, barwa, szczegółowość + dynamika i 3D. Czy można lepiej? Podobno tak. Wierzę na słowo, może przekonam się następnym razem ;D
- odkrycie wizyty (to takie moje malutkie odkrycie, jestem zaledwie "audiofilem"-amatorem) ---> LEH od Petera z aktualnym zestawem lamp + Lambda Signature (ta z membraną o grubości 1 mikrometra). Niesłychanie wyrafinowane i detaliczne brzmienie o bardzo fajnej barwie. Może nie tak momentami wyczynowe jak 507, ale gdyby tylko ductus powiedział, że mogę sobie zabrać Signaturę zostawiając na pamiątkę 507 to kto wie, czy nie wróciłbym do domu z innymi słuchawkami. Niestety mój gospodarz okazał się tu nieugięty ;> Zważywszy na nieprawdopodobnie miłą gościnę, której u Niego doświadczyłem, już mu wybaczylem... może uda się następnym razem ;)
- posłuchałem jeszcze Sigmy, która jednak zaintrygowała mnie głównie swoją bryłą, ale z uwagi na towarzystwo, w którym była odsłuchiwana (Omega, 507. Lambdy Signature), już brzmieniowo nie do końca dorastała do reszty.

Gdzieś tam z boku pokrywały się kurzem jakieś słuchawki dynamiczne, myślę ductus, że kijem ich chyba nie tykasz, prawda? Nie z taką kolekcją elektrostatów.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
16-01-2012, 23:12
PS. Nikt nie odpowie na post kolegi Radicala z prosba o porade ? Faktycznie jest to juz tylko Liga Drogich Dzentelmenow ? :)

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
16-01-2012, 23:13
chrees, w końcu gwiazdor  dotarł :)
powinno się  jeszcze  zmienic  jak "wygrzeja" się lampy i wzmacniacz> a jakie  masz ?