>> w.luczynski, 2011-10-12 09:48:29
,,Gdybyś zechciał, podobnie jak Ductus napisać co i jak masz podłączone, szczególnie chodzi mi o źródło, bo nie rozumiem tego,,
Zechciałbym :-)
Zacznę od serwera. Serwer muzyczny by Marcin Ostapowicz robi za napęd. Daje możliwość przesyłania plików do przetwornika od 16/44,1 ( standartowa płyta cd) do gęstych formatów 24/192. Oczywiście przetwornik ( w moim wypadku dcs Elgar+) musi takie dane przetworzyć. Pomiędzy serwerem i napędem jest zegar taktujący Antelope Isochrone OCX . Po co? Dcs ma wbudowany zegar nie najgorszy , interfejs RME w serwerze także może przejąć rolę zegara, lecz nie za bardzo mu to wychodzi. Antelope daje kapitalną przeźroczystość, gładkość, rozdzielczość, naturalność i rewelacyjną dynamikę. Czystość i klarowność na najwyższym poziomie. Dcs i serwer spiety jest do zegara kablami Bnc. Zasilanie w całości MIT Powerbar i Oracle.
,,Czy uważasz, że potrzebny jest przedwzmacniacz ,,
Jeżeli ktoś ma więcej niż jedno źródło to tak. Z mojego doświadczenia i nie tylko mojego przedwzmacniacz którego ,,nie ma w torze,, ciężko kupić .Ja takiego u siebie nie miałem. Te co miałem za bardzo ingerowały w system. Większość modeluje brzmienie, co nie czyni ich złymi, lecz w moim przypadku jest to nie potrzebne. Dcs ma wbudowaną cyfrową regulację głośności gdzie większość pre odpada w przedbiegach. Wysteruje praktycznie wszystkie końcówki mocy bez potrzeby pre.
,,Dlaczego używasz plików.,,
Wygoda, w jednym pudełku ponad 3 tyś płyt:-) Ale najważniejsze dlatego że standartowy napęd optyczny według mnie jest słabszy od dobrego serwera. A dobrze nagrane płyty w wersji 24/96-176-192 deklasują dobrze nagrane standartowe cd. Dostępność muzyki w sieci i możliwość jej pozyskania w kilka minut przy dobrym łączu internetowym.
,,Które kable są lepsze - RCA czy XLR ,,
Nie wiem do końca. Ja od lat uzywam xlr-ów i jest dobrze.
,,Po tych paru tygodniach słuchania przedwzmacniacz wydaje mi się niezbędny.
Ja wczoraj wpiąłem pre majkela pomiędzy CD i 727 i jest wyraźnie lepiej z mocą, nie trzeba odkręcać gałki do pozycji 8.
Szczególnie to jest istotne w MKI, bo 009 są bardziej efektywne :),,
Więc masz odpowiedź na temat pre :-)
U mnie 717 słucham miedzy 11-12h prz ustawieniu 2V na wyjściu na przetworniku i zależnie od nagrania a także na 9-11h przy 5V . Ogólnie słucham głośno.
pozdr