Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

• Gość
11-10-2011, 21:28
>> ductus, 2011-10-11 12:09:58
Sim, Johny: 007 i 009 to dwa różne światy: Inne słuchawki, inna charakterystyka. Tak, jak do omeg cokolwiek porównać jest trudno (niektórzy znajdują charakterystykę LCD-2 jako podobną), tak pod 009 podchodzi mi nieco charakter 507, może poprzez podobną technologię przetwornika. Jest to sprawa smaku i jakości nagrań, czy wybieram w moim torze 007 Mk1, czy wolę ten bezpośredni, bliższy przekaz 507. Jak już wspominałem, 009 słuchałem jako nowe, zaledwie po paru godzinach grania, a mogą (jak opinia głosi) być tylko lepsze w miarę używania. Accuphase, jeśli wprowadza swoje subiektywne smaczki do dźwięku, robi to dość delikatnie i w dobrym kierunku - porównajmy do dyskretnego udanego makijażu u z natury pięknej kobiecej twarzy. Jak ważne i wpływowe jest wzmocnienie przy trudnych omegach, czytamy też na h-f; nie bez powodu twierdzi się, że taki WES czy BHSE, a obecnie Aristeus czy DIY T2, wyciągają z omeg więcej jak standardowe SRM staxy. Ja poszedłem inną drogą łącząc dobry preamp i końcówkę z energiserem, który jest chyba jednym z bardzo niewielu na świecie, a w mojej konfiguracji 100% jedyny. Ten mój zestaw Accuphase + LRT + 007Mk1 jest być może nawet unikatowy. Nie mogę się więc oprzeć na innych opiniach, jak (oprócz własnych uszu) na tych od ludzi, którzy to u mnie już słyszeli. Na pewno ciekawe byłoby wygrzane 009 podczepić pod drugie gniazdo LRT-1630 dla porównania z Mk1. Nie wiem, czy jednoznacznie moglibyśmy wytypować zwycięzcę. Nawet z Tobą słuchając, johny...

Nie przeciągając tematu na kwestię smaku i osobistych upodobań poszczególnych modeli Staxa i odrzucając nasze własne preferencje napiszę tylko tyle że makijaż jaki nakłada MKII na muzykę jest lekko przesadzony, muzyke nam pokazuje przy zgaszonym swietle i lekko zamglonym rysunku,MKI makijażu ma nieco mniej lecz nadal widać lekki retusz lecz retusz ten wykonany przez najlepszych fachowców. 009 są prawdziwe, wierne, wymagające i niesamowicie realne. A ,,właściwy,, wzmacniacz do 009 to kwestia czasu. Japońcy mają ogromna wiedzę i doświadczenie. Trzeba poczekać.
 Ja zwycięzcę wytypowałem już dawno.
A ostatnie  zdanie Duktusie mam odebrać jak zaproszenie?:-)

A teraz coś fajnego co mnie urzekło pod względem realizacji nagrania. Klasyczne gitary z wokalem żeńskim i męskim. Realizacja naprawdę wybitna w wersji 24/96 a sama muzyka świetna jak ktoś lubi takie klimaty. Nawet MK II dają radę :-)

http://bluecoastrecords.com/blue-coast-collection

Gustaw

• Gość
12-10-2011, 09:11
>> ductus, 2011-10-10 15:17:18
Po czym wydawało mi się, że lekko oszalałem, kupując z okazji idealną końcówkę Accuphase P-500.

Może nadeszła pora aby ten fajny zestaw uzupełnić ... o głośniki ;-)

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
12-10-2011, 09:48
John
Gdybyś zechciał, podobnie jak Ductus napisać co i jak masz podłączone, szczególnie chodzi mi o źródło, bo nie rozumiem tego.
Co jest pomiędzy źródłem a 717 ? Czy uważasz, że potrzebny jest przedwzmacniacz ? Dlaczego używasz plików ? Które kable są lepsze - RCA czy XLR (wg Ciebie) ? Po tych paru tygodniach słuchania przedwzmacniacz wydaje mi się niezbędny.
Ja wczoraj wpiąłem pre majkela pomiędzy CD i 727 i jest wyraźnie lepiej z mocą, nie trzeba odkręcać gałki do pozycji 8.
Szczególnie to jest istotne w MKI, bo 009 są bardziej efektywne :)
Pozdrawiam
Włodek

alghar

• 639 / 5794
  • Ekspert
12-10-2011, 10:02
Włodku ,  ja mam na potencjometrze max.5  w 006 tII , kolega  który u mnie był ,  słuchał na 7-8 ,wszystko zależy jak kto lubi .

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
12-10-2011, 10:56
alghar
Czytałem Twoje wpisy na ten temat. Próbowałeś wpinać przedwzmacniacz w tor ? Wydaje mi się to niezbędne.
Twin Head czy Black Pearl mają duży zapas mocy, Staxy chyba nie.

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
12-10-2011, 11:36
>> John, 2011-10-11 21:28:00
Dobrze, o Mk1 spierać się nie będę, jedynie mogę tylko dodać: Każdy widzi to ze swojego punktu widzenia/siedzenia a właściwy tor jest dla omeg prawie pierwszoplanową sprawą.
Naturalnie, możesz potraktować moją wypowiedź jako zaproszenie - pod warunkiem, że przywieziesz własne wygrzane 009...
A albumik jest niezły, już zamówiłem. Szczególnie ciekawie brzmi "Lilianna", gwałtowne impulsy gitary - to uwielbia mój power-amp... A propos gitara - polecam duo Sanchezów:
http://www.cdandlp.com/item/2/23303-1804-0-1-0/114395272/hermanos-sanchez-carabelas.html

>Może nadeszła pora aby ten fajny zestaw uzupełnić ... o głośniki ;-)<

Nic z tego, Gustaw. Najpierw musiałbym wybudować salę do odsłuchów, ale bez okien, bo P-500 już na pół gwizdka potrafi rozbić szybę.

• Gość
12-10-2011, 22:33
>> w.luczynski, 2011-10-12 09:48:29

,,Gdybyś zechciał, podobnie jak Ductus napisać co i jak masz podłączone, szczególnie chodzi mi o źródło, bo nie rozumiem tego,,

Zechciałbym :-)
 Zacznę od serwera. Serwer muzyczny by Marcin Ostapowicz robi za napęd. Daje możliwość przesyłania plików do przetwornika od 16/44,1 ( standartowa płyta cd) do gęstych formatów 24/192. Oczywiście przetwornik ( w moim wypadku dcs Elgar+) musi takie dane przetworzyć. Pomiędzy serwerem i napędem jest zegar taktujący Antelope Isochrone OCX . Po co? Dcs ma wbudowany zegar nie najgorszy , interfejs RME  w serwerze także może przejąć rolę zegara, lecz nie za bardzo mu to wychodzi. Antelope daje kapitalną przeźroczystość, gładkość, rozdzielczość, naturalność i rewelacyjną dynamikę. Czystość i klarowność na najwyższym poziomie. Dcs i serwer spiety jest do zegara kablami Bnc. Zasilanie w całości MIT Powerbar i Oracle.

,,Czy uważasz, że potrzebny jest przedwzmacniacz ,,
Jeżeli ktoś ma więcej niż jedno źródło to tak. Z mojego doświadczenia i nie tylko mojego przedwzmacniacz którego ,,nie ma w torze,, ciężko kupić .Ja takiego u siebie nie miałem. Te co miałem za bardzo ingerowały w system. Większość modeluje brzmienie, co nie czyni ich złymi, lecz w moim przypadku jest to nie potrzebne. Dcs ma wbudowaną cyfrową regulację głośności gdzie większość pre odpada w przedbiegach. Wysteruje praktycznie wszystkie końcówki mocy bez potrzeby pre.

,,Dlaczego używasz plików.,,

Wygoda, w jednym pudełku ponad 3 tyś płyt:-) Ale najważniejsze dlatego że standartowy napęd optyczny według mnie jest słabszy od dobrego serwera. A dobrze nagrane płyty w wersji 24/96-176-192 deklasują dobrze nagrane standartowe cd. Dostępność muzyki w sieci i możliwość jej pozyskania w kilka minut przy dobrym łączu internetowym.

,,Które kable są lepsze - RCA czy XLR ,,

Nie wiem do końca. Ja od lat uzywam xlr-ów i jest dobrze.

,,Po tych paru tygodniach słuchania przedwzmacniacz wydaje mi się niezbędny.
Ja wczoraj wpiąłem pre majkela pomiędzy CD i 727 i jest wyraźnie lepiej z mocą, nie trzeba odkręcać gałki do pozycji 8.
Szczególnie to jest istotne w MKI, bo 009 są bardziej efektywne :),,

Więc masz odpowiedź na temat pre :-)
 U mnie 717 słucham miedzy 11-12h prz ustawieniu 2V  na wyjściu na przetworniku i zależnie od nagrania a także na 9-11h przy 5V . Ogólnie słucham głośno.

pozdr

• Gość
12-10-2011, 22:43
....>> ductus, 2011-10-12 11:36:02

,,Naturalnie, możesz potraktować moją wypowiedź jako zaproszenie - pod warunkiem, że przywieziesz własne wygrzane 009...

Więc przyjmuje zaproszenie  jak tylko 009 dotrą całe i sprawne z Aten :-)

,,Nic z tego, Gustaw. Najpierw musiałbym wybudować salę do odsłuchów, ale bez okien, bo P-500 już na pół gwizdka potrafi rozbić szybę.

Znajomy kończy adaptacje z pomiarami i ustawienia zestawu w pomieszczeniu 110 mkw, bo w 40mkw Cabasse Adriatis wielokrotnie wywaliły okna na poddaszu.

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
13-10-2011, 12:58
Johny - dzięki, wszystko jasne, być może to jest droga dla mnie, może zamiast przedwzmacniacza powinienem kupić przetwornik.

• Gość
13-10-2011, 16:06
z wpisu z wczoraj zamiast ,,pomiędzy serwerem a napędem,, ma być  pomiędzy serwerem a przetwornikiem

:-)

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
13-10-2011, 18:33
Johny, ładnie to opisałeś, serwer i dobre nagrania w wyższych formatach to dla mnie jeszcze kwestia czasu. Po prostu nie ma tylu albumów do wyboru i ceny jeszcze spadną.
Ciekawe, że na 717 jeżeli z omegą, to słucham też w tym rejonie 11-12h przy sygnale z DP-500.
009 bierzesz od Greków? Widząc co się dzieje z ich beznadziejnymi długami... Miałbym niejaki problem z zaufaniem, wysyłając większą kwotę. Na wypadek, gdyby 009 jednak ...przyszły, to zaproszenie stoi.
Z ciekawych gitarowych CD polecam jeszcze gitarę flamenco znakomitego Pepe Romero, a konkretnie "Concierto Andaluz". Starsze, ale dobre technicznie nagranie Philipsa z dyrygentem Marrinerem i Academy of St. Martin i-t-f.

• Gość
14-10-2011, 21:23
,,009 bierzesz od Greków? Widząc co się dzieje z ich beznadziejnymi długami... Miałbym niejaki problem z zaufaniem, wysyłając większą kwotę,,

Tak. Jestem dobrej myśli:-)

Pepe Romero ,,concerto andaluz,, nie mam lecz znam bardzo dobrze i mam takie nagranie tego świetnego artysty ,,Flamenco,, Philips/First Impression Music, LIM K2HD. Oprócz wspaniałej muzyki, śpiewu i tańca mamy naprawdę wyśmienitą realizację jak przystało na tą wytwórnie w technologii K2 HD.  Polecam. Szczyt realizacji cd.
Tu Pacuła szerzej opisał :   http://www.highfidelity.pl/artykuly/muzyka/0712/fim.html

pozdr :-)

reactor

• 1649 / 5523
  • Ekspert
15-10-2011, 00:14
>> johny, 2011-10-14 21:23:01

Świetna  płyta bez wątpienia, realizacja równie doskonała. Jeśli nawet ktoś nie jest wielkim miłośnikiem flamenko to warto posłuchać dla samej realizacji. :)

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
15-10-2011, 01:18
Nieczęsto zdarza mi się wklejać tu linki do aukcji ale chyba warto bo to prawdziwa ciekawostka:
http://www.ebay.de/itm/Stax-Aperio-Alpha-Pro-/320773924012?pt=Kopfh%C3%B6rer&hash=item4aaf9da4ac

A tu opis (i m.in. specyfikacja), co ciekawsze - wystawiony egzemplarz wygląda na wersję drugą o nieustalonej nazwie :)
http://earsp.web.fc2.com/kako-e/aperio-a1/aperio-a1.htm

Jedyne dynamiki Staxa, Nie widzę wzmianki o dacie wypuszczenia ale w specyfikacji wspominają o sprzęcie portable więc gdzieś pewnie początki lat 80\'tych kiedy to Sony zrewolucjonizowało świat audio walkmanem. Ten poprawiony model może być nawet bardziej z przełomu 80/90... ale ciężko wywnioskować. Nawyraźniej była to ślepa i krótka uliczka.

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
15-10-2011, 13:18
Johny, doskonała CD, znam. Należy Ci życzyć oby 009 dotarły wkrótce do RP...
Sim1: Tak, to otwarte lekkie mobilne dynamiki Staxa na neodymach, ok. 50 Ohm. W górnych rejestrach nieco blaszana puszka, reszta może być. To raczej tylko ciekawostka. Zamieszczam małe zdjęcie przetwornika.