>> ductus, 2011-10-07 11:51:00
Robeeert1: Słusznie, już się dziwiłem, że ground u Ciebie na plusie. To bardzo pożyteczna porada dla wszystkich z lampą staxa. Pytanie: Mając dość nowy 007t II na standarcie lamp, kiedy należałoby sprawdzić bias wg Ciebie? Po ilu godzinach pracy? Nie myślę tu o przypadkach, kiedy od razu trzeba (słyszalne pogorszenie dźwięku).
Ductus, procedurę biasowania staxa pisałem pod wpływem "końca weekendu" ;), mały błąd wkradł się, proszę mi wybaczyć, wszystko teraz jest w porządku, (procedura biasowania srm-006 jest taka sama), warto sprawdzić swój wzm., nie musimy zdejmować obudowy, wystarczy tylko 2 pomiary, R+,R-; L+.L-, jak nie uzyskamy wyników bliskich zeru tzn, ze wzmak jest" rozjechany". Sprawdzamy po upływie godziny od włączenia. U mnie np. zaraz po włączeniu pomiar 2V a po rozgrzaniu utrzymuje się blisko 0V. Po wymianie lamp musimy biasować 2 lub 3 razy. Pierwsze biasowanie nazwijmy jako wstępne jest bardzo ważne (napięcia mogą nawet sięgać 100V - co bardzo szkodzi lampom i skraca ich żywotność). (miernik ustawiamy na pomiar prądu stałego DC)
Wszyskie nowe lampy zmieniają parametry do 70-100h pracy, (moje mają już jakies 100h - i juz chyba się nie rozjeżdzaja, wczoraj sprawdzałem, jest ok.)
Stax moim zdaniem musi używać do swoim nowych wzmak. lamp już "wygrzanych" bo inaczej wszystkie srm-007t nie graja jak powinny.
Napisze jako ciekawostkę iż firma Bendix rozgrzewała i testowała swoje lampy szczególnie te to zastosowań militarnych przez 100h,
(bendix 6385) i dopiero wypuszczała poza mury fabryki.
Zbiasowany stax ma lepszą artykulację, w szczególności słychać to na raytheon 6CG7 BP z \'50 które to uważam za najlepsze lampy tego typu jakie kiedykolwiek wyprodukowano.