Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
18-03-2011, 10:17
... od 800 lat mają ...

almagra

• 11519 / 5762
  • Ekspert
18-03-2011, 10:30
Tylko skąd u nich to Hiko Komori???Skoro,twoim zdaniem,takie z nich luzaki.

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
18-03-2011, 10:31
Odnośnie pracy, to w Japonii jest pojęcie lojalności, skakanie z kwiatka na kwiatek jak w Europie lub USA jest postrzegane jako postać zdrady i w ogóle nie praktykowane. Nikt się tam nie zastanawia gdzie mu będzie lepiej, albo że mu źle. Pracują więcej od nas w przeliczeniu na godziny, ale też mogą za to godnie żyć, więc i pewnie z ostrzenia mieczy da się rodzinę wykarmić.
Natomiast nie mamy się co przejmować co oni tak naprawdę o kim myślą, bo to co ja o nich myślę jako narodzie pewnie też nie jest po ich myśli, ale nie będzie przeszkadzało we wzajemnym szacunku i możliwości prowadzenia interesów.

Kuba_622

• 312 / 5133
  • Zaawansowany użytkownik
18-03-2011, 10:31
>> rafaell.s.cable, 2011-03-18 10:04:43
Fajnie sobie poczytać takie stereotypy o Japończykach, ciekawe czy o nas też to pierwsze wrazenie pokrywa się z tym co poznamy pózniej zagłębiając się w tę nację?

Ciekawe na jakiej podstawie mówisz, że to tylko stereotypy, bo ja mówię to na podstawie relacji osób, które mieszkają tam od ładnych kilkunastu lat, napisały książkę o Japonii (jak najbardziej \'promującą\' ich kulturę) i tym krajem jak i ludźmi są zafascynowane, natomiast to o czym mówię było ich wielkim rozczarowaniem.
Ale pewnie turysta, co spędził tam parę tygodni albo parę dni lepiej zrozumiał ich kulturę i jest wolny od \'stereotypów\'.

A co do tego, że nikt nas nie rozjeżdża na przejściu dla pieszych tylko wszyscy są uprzejmi, to należy wziąć poprawkę na to, że przeciętny Europejczyk nawet nie zauważy, że w danej sytuacji został przez Japończyka obrażony ;)

almagra

• 11519 / 5762
  • Ekspert
18-03-2011, 10:36
Spokój,grzeczność i kultura,wzięła się tam po prostu stąd,że przez 1000lat niepokornym upierdalano łeb brzytwą...i taka to,Panie, kultura...Popisali się natomiast na maxa w czasie DWŚ...Nie wielu może im w kulturze mordowania dorównać...Czy wiecie,że japońska doktryna wojenna nie zakładała istnienia żadnej pomocy medycznej w Armii??? Nie do wiary???A jednak.Maszeruj,albo giń...

rafaell.s.cable

• 1166 / 5566
  • Ekspert
18-03-2011, 10:43
Co innego przeczytać ksiażkę o Japonii a co innego czytać literaturę japońską :)
Piszę to nie dla tego żebym sam był  taki genialny ale mam silne wsparcie osoby która bardzo,bardzo dużo czyta nie tylkoHaruki  Murakami  i  nie tylko o Japonii :) Mam niejako wyciśnięte streszczenie albo dostaję do przeczytania smakowitsze fragmenty ksiażek, także pisaży japońskich.  

almagra

• 11519 / 5762
  • Ekspert
18-03-2011, 10:46
Nie ma koszmarniejszych nóg,niż u azjatek.Po prostu masakra.kurka wodna,czy one wszystkie po tym ryżu mają tę krzywicę???

MAG

• 2398 / 6094
  • Ekspert
18-03-2011, 11:00
Odpowiedżcie sobie sami na poniższe pytania w kontekście Japonii

Gdzie bardziej szanuje się ziemię? choćby uprawną

Gdzie jest tak jak w Japonii rozwinięty przemysł (pomijam Inne Azjatyckie produkty brak w nich jakiejś aury jakości)

Gdzie na świecie jest tak że kraj doznaje kataklizmu a inni kupują jego walutę??? (Jen)

Przeczytajcie tylko to a będziecie mieć jasno określone minimalne pojęcie o życiu i zasadach gdzie w dużej mierze Konfucjanizm odgrywa rolę do dzisiaj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Konfucjanizm

Czy jako kraj który doznał takiego sponiewierania przez to że doświadczył wybuchu bomby atomowej mamy mówić że są żli że byli żli ?

Jedną z zasad jaką mają to dążenie do doskonałości a nie bycie doskonałym samo dążenie jest postrzegane jako doskonałość.

Gdybym ja miał napisać taki list pisał bym go po Polsku

Pozdrawiam

mirhon

• 438 / 5995
  • Zaawansowany użytkownik
18-03-2011, 11:01
Panowie, robi się bezsensowna dyskusja... wróćmy do słuchawek.

almagra

• 11519 / 5762
  • Ekspert
18-03-2011, 11:19
Ale co z tymi girami krzywusami???

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
18-03-2011, 11:24
>> mirhon, 2011-03-18 11:01:29
Też tak myśle :) Obiecany opis wzmacniacza przesunął się z początku tygodnia na weekend... ale będzie, nie zapomniałem tylko mi ostatnio jakoś inaczej czas leci :).

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
18-03-2011, 11:35
>> MAG, 2011-03-18 11:00:31
Odpowiedżcie sobie sami na poniższe pytania w kontekście Japonii

>Gdzie bardziej szanuje się ziemię? choćby uprawną

Dwu i trójpolówka to był wystarczająco właściwy stosunek do ziemi w naszej szerokości geograficznej. Sprawdzał się w 100% od średniowiecza.

>Gdzie jest tak jak w Japonii rozwinięty przemysł (pomijam Inne Azjatyckie produkty brak w nich jakiejś aury jakości)

Ty mi lepiej powiedz, która część ich przemysłu to ich własny wynalazek? Czego by nie wziąć - elektronika, pojazdy, telekomunikacja, pomiar czasu i innych wielkości - wszystko wymyśliły i dostarczyły białasy, oni to tylko rozwinęli, zminiaturyzowali, rozbudowali, co samo w sobie nie jest przejawem innowacji, raczej owego "dążenia do doskonałości" jeśli już. Ważne, że potrafią pielęgnować dobre pomysły i wzorce.

>Gdzie na świecie jest tak że kraj doznaje kataklizmu a inni kupują jego walutę??? (Jen)

Zostawmy ekonomię, bo to temat rzeka, nie na ten wątek. Wszystko się da wytłumaczyć, to też.

>Czy jako kraj który doznał takiego sponiewierania przez to że doświadczył wybuchu bomby atomowej mamy mówić że są żli że byli żli ?

Chyba jest oczywistym, że to było takie podziękowanie za Pearl Harbor, a że efekt przerósł oczekiwania, no cóż... Desert Storm to też było testowanie nowych technologii militarnych i medycznych, USA tak ma.

>Gdybym ja miał napisać taki list pisał bym go po Polsku

A ja po angielsku. Piotr Ryka niech zredaguje, a np. Vinyloid przetłumaczy na angielski. Po japońsku - jestem przeciw.

MAG

• 2398 / 6094
  • Ekspert
18-03-2011, 11:41
>> almagra, 2011-03-18 11:19:51
Ale co z tymi girami krzywusami???

Twoja odpowiedż jest taką naszą cechą narodową Polaków ja staram się być w mniejszości;)

Poza tym warto współczuć tym wszystkim poszkodowanym oraz całej Japonii i nie na miejscu są takie marne wypociny

Trochę szacunku.

Macie racje powróćmy do słuchawek ;)

Ja na razie jestem wierny wątkowi a inaczej się nie da Wiktor sprawił że dotknąłem , posłuchałem i uwierzyłem  
Aestaw Stax Omega ,Omega SR jest ZNAKOMITY

W Ogóle Big in Japan;)

almagra

• 11519 / 5762
  • Ekspert
18-03-2011, 11:46
 Jak na beczce obginane i krótkie,fuj...w pełni antyerekcyjne.

MAG

• 2398 / 6094
  • Ekspert
18-03-2011, 12:37
>> majkel, 2011-03-18 11:35:42
>Gdzie jest tak jak w Japonii rozwinięty przemysł (pomijam Inne Azjatyckie produkty brak w nich jakiejś aury jakości)

Ty mi lepiej powiedz, która część ich przemysłu to ich własny wynalazek? Czego by nie wziąć - elektronika, pojazdy, telekomunikacja, pomiar czasu i innych wielkości - wszystko wymyśliły i dostarczyły białasy, oni to tylko rozwinęli, zminiaturyzowali, rozbudowali, co samo w sobie nie jest przejawem innowacji, raczej owego "dążenia do doskonałości" jeśli już. Ważne, że potrafią pielęgnować dobre pomysły i wzorce.

Jest wiele przykładów choćby ot taki

Wynalazca Yoshiro Nakamatsu, znany także jako Dr NakaMats
Japoński wynalazca ma na koncie ponad 3,5 tys. patentów - ponad trzykrotnie więcej niż Thomas Edison. Legenda głosi, że to on opracował technologię zapisywania i odczytywania danych z dysku, czyli dyskietki i stacji dysków, odkupioną potem przez koncern IBM. Do jego wynalazków należą także zegarek elektroniczny z wyświetlaczem, bilety z paskiem magnetycznym, taksometr, syntezator, fotel relaksacyjno-stymulujący... fragment artykułu w sieci jest tego dużo

American Science Academy zaliczyła Dr NakaMats do grona 5 największych naukowców wszech czasów, tuż obok… Archimedesa, Marii Skłodowskiej-Curie, Michaela Faraday’a i Nikola Tesli.