Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

MAG

• 2398 / 6094
  • Ekspert
18-03-2011, 21:49
One mi przypominają model Omega SR są podobne ???

Ale technologia kosmiczna:) będzie jazda oj Wiktorze pociesz niepocieszonych i czym prędzej napisz jak one się prezentują o dżwięku to poczekaj jak je wygrzejesz bo zapewne tego będą  potrzebowały .

No i za to kocham Japończyków jak coś wydać to spokojnie z rozmysłem i pasją szczerze gratuluje Firmie Stax bez obawy o to czy grają dobrze wiem to moi rodzice wlewają tylko paliwo i Suzuki jeżdzi już naście lat

wiktor

• 2503 / 6107
  • Moderator Działu Słuchawki
18-03-2011, 21:55
... a konkurencja na Head-fi śpi. Nic o SR-009 nie piszą. No widzicie, nie jesteśmy gorsi od tej hameryki.

:))

wiktor

• 2503 / 6107
18-03-2011, 22:08
Muszę Wam powiedzieć, że "biją" się o nasz numer 002. Pan Sebastian dostał email od innego dystrybutora Stax z ofertą ich odkupienia za 8.500 Euro. No zobaczcie jaka to klasa naszego Dystrybutora Stax, odpisał - nie ma takiej możliwości!  

Naprawdę to się rzadko zdarza, zawsze można by powiedzieć, pomylili się, etc. Kilka tysięcy euro extra, to zawsze coś.  Nie ulec takiej pokusie, to sztuka i fundament biznesu fair trade, gdzie pasja i dane słowo, więcej warte niż pieniądze.

:)

MAG

• 2398 / 6094
  • Ekspert
18-03-2011, 22:14
Wiktorze

Nieskromne to pytanie a masz że już te 009 ???

Ja na Twoim miejscu jeśli ich jeszcze nie masz gnałbym ile sił i czekał aż kurier zapuka do Grobel  ;)

Nawet sobie nie wyobrażacie jaki jestem dumny choć poza krajem ojczystym że te STAXY będą w Polsce u Wiktora :)

MAG

• 2398 / 6094
  • Ekspert
18-03-2011, 22:18
Teraz doczytałem uważnie .

Wiktorze w takim razie mamy pierwszego polskiego światowej klasy dystrybutora :)

Jak coś piszę żle to wybaczcie ale dzisiaj mam święto osobiste i piję sobie coś;) na poprawę nastroju wyluzowania mięśni i ścięgien;)
Jak ja Wam zazdroszczę wiosny buuuu............

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
18-03-2011, 22:20
Treść listu znakomita. Krótko, konkretnie, bez rozwlekania i uciekania w nadmierny patos lub dramat.

Co do dystrybutora Stax - szacunek z mojej strony. Domyślam się, że te 8500€ to oferta odkupienia. Komuś widocznie zależy na czasie, a my i tak pokażemy, że nie tylko Grado PS1000 bierzemy na warsztat jako jedni z pierwszych, a co. :)

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
18-03-2011, 22:59
W końcu znalazłem chwilę by pokazać mojego "czarnucha" :)
Wzmacniacz trafił w moje rece jako używany. Miałem już od jakiegoś czasu SR-303, które zasilałem karkołomną kombinacją na końcu której znajdował się przenośny wzmacniacz SRM-001 od SR-001.
Rozglądałem się za czymś nie drogim a ciekawym i solidnym. Musze przyznać, że b. obiecująco zapowiadały się pomysł zrobienia pełnego lampowego OTL, kŧórego był w stanie się podjąć p. Bocianek z WBA. Jednak los chciał że trafiłem na ogłoszenie sprzedaży i kupiłem HybridAmpa.
Od razu po otwarciu paczki zaglądnąłem do środka ;). Porządek w kablach czystość i prostota rozmieszczenia elementów zrobiły na mnie duże wrażenie. Oryginalnie wzmacniacz miał parę wejść RCA ale po wymianie mailowej z konstruktorem upewniłem się, że to konstrukcja zbalansowana i po jakimś czasie zamówiłem nowy kompletny tylny panel z gniazdami, potencjometrem i przygotowanym okablowaniem.
Jak widac wzornictwo jest minimalistyczne, czarne anodowane aluminium, włącznik zasilania, regulacja głośności (niestety bez balansu znanego z konstrukcji Staxa) i para gniazd słuchawkowych normal i pro bias. To zależy normalnie od kupującego, ja już wyboru nie miałem :).
Dbałość o szczegóły godne słuchawek Staxa, na bocznej ścianie są 2 pary otworów służących do regulacji biasu, której dokonuje się dostarczanym razem ze wzmacniaczem śrubokrętem. Instrukcja prosto opisuje gdzie wpiąć voltomierz (odpowiednie piny gniazd wejściowych oraz słuchawkowych) i jaką wartość ustawić by bias dostarczany lampom był możliwie bliski ideału.
Z tyłu obudowy jest przełącznik wzmocnienia high/low, przełaczający wartość rezystorów sprżężenia zwrotnego, które można sobie dostosować do potrzeb. W instrukcji jest tabela z informacją jakie wartości jakiemu wzmocnieniu odpowiadają a do wzmacniacza dołączone były 3 zestawy rezystorów przeznaczonych do tego celu. Rezystory umieszczone są w podstawkach więc można sobie wymienić w dowolnym momencie, zajmuje to dosłownie chwilkę.
Efektywnie zakres ustawiania wzmocnienia to od 34 do 50 dB, jeszcze więcj pewnie też można ale chyba nie ma potrzeby.
Po całej zabawie w możliwości konfiguracyjne przychodzi czas na słuchanie. I tu pewnie nie mam zbyt dużo do powiedzenia, niestety :).
Miałem okazję posłuchać wzmacniaczy Staxa ale to było bardzo krótko, po ok 2 godzinach od krótkiego odłuchu włączyłem swojego Hybrida. Było nieźle. Ponieważ były inne źródła, kable itp... tylko te same słuchawki, zaryzykuje stwierdzenie, że to jest poziom SRM-007t, a przynajmniej, jak w czesniej pisałem, nie odczułem dyskomfortu i żalu, że mi coś tu nie gra tak dobrze. Dźwięk jest czysty, ciepły, poziom szumów dla mnie nie rejestrowalny, czyli cisza.
Żadnych brumów itp. Ciekawą zabawką jeśli chodzi o dźwięk jest przełącznik wzmocnienia. Generalnie przełącza głębsze sprzężenie i jak na moje ucho im wyższe wzmocnienie tym mocniejszy i twardszy się robi dźwięk, w szczególności dół pasma ale też mam odczucie że zaczyna brzmieć wtedy bliżej tranzystorowców Staxa. Do Omeg pasuje mi brzmienie bardziej lampowe subtelniejsze które mam na low (gdzie zmocnienie jest aktualnie w granicach 36dB). W takim ustawieniu gałką można spokojnie kręcić w zakresie druigej połówki zakresu uzyskując wystarczająco dużą głośność bez jakiegokolwiek uszczerbku na dźwięku.
Omegi, mimo iż ponoć dosyć wymagające słuchawki nie stanowią dla niego problemu. Piękny natrulany pełny dźwięk wydobywający się z tego połączenia pozwala mi cieszyć sie muzyką i nie czuję potrzeby zmian.
Poprzedni właściciel prównywał go z SRM-T1 i mówił, że czuć wyraźnie mocniejszy dźwięk z o wiele lepszym zejściem w dół.
Może kiedyś, kolekcjonersko bardziej zestawię sobie pełny zestaw Staxa dokupując SRM-007tII, to po prostu ładnie wygląda :).
Z Hybridem równie dobrze sprawują się SR-303, których używam w ustawieniu wzmocnienia high (50dB oraz modyfikacji autorstwa ductusa polegającej na rurkowych "odpowietrzaczach" padów) i co śmieszne nie brakuje im dołu. Również 3-ci egzemplarz słuchawek (SR-X mk3) sobie lubię wrzucić na uszy - gniazdo normal bias umożliwia to i b. się cieszę, bo ortho wyrobiły we mnie tęsknotę za czymś starym a dobrym i po to mam właśnie SR-Xy :).
Podsumowując - bardzo solidnie zaprojektowany, zbudowany i konfigurowalny, potrafiący zagrać i jak lampowe wzmacniacze Staxa i również bliżej tranzystorowych - uniwersalna maszynka :) zasilająca słuchawki i pozwalająca się cieszyć muzyką.

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
18-03-2011, 23:00
.

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
18-03-2011, 23:00
.

wiktor

• 2503 / 6107
18-03-2011, 23:43
>> Sim1, 2011-03-18 23:00:52

Dobrze, że pokazałeś swój wzmacniacz. Na pewno jest to alternatywa dla firmowego rozwiązania Staxa.

No to teraz Ci namieszam, spróbuj zmienić wtyk i kabel.  Oryginalne gniazdko 5pin Staxa lutowane jest na płytę bez kabla i przy tym bardzo drogi, o ile pamiętam ca. 200 Euro. Można inaczej, mam kabel i wtyk żeński, który na próbę możesz wlutować, a jak będzie lepiej, a być powinno, to oprawić je w tą obudowę nie będzie wielkim problemem. Kiedyś kupiłem dokładnie taki sam inlet 6pin i w porównaniu ze Staxem blado wypada. Fakt, dla niskobiasowych masz 6pin, ale i tak warto dokonać zmiany.

:))

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
18-03-2011, 23:59
Wiktor, rozumiem, że chodzi Ci o zastosowanie kawałka oryginalnego kabla Staxa z gniazdem i podpięciego bezpośrendnio w wejścia płytek stopnia wejściowego? Nie przeczę, że może być lepiej, choćby przez oryginalny kabel, gorzej z zamotnowaniem tego w panelu :/.
Mam też 2 gniazda 6-pinowe, wyglądają jak oryginalne Staxa, z energizera Teledyne - coś takiego tylko miał 2 gniazda -> http://cdn.head-fi.org/1/1a/1a70d30f_vbattach21584.jpg ale to wydaje mi sie że nie bedzie różnicy w stosunku do tego co mam.

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
19-03-2011, 00:01
...stopnia wyjściowego... miało być :) czyli oryginalne okablowanie i połączenia zostawić na normal bias?

wiktor

• 2503 / 6107
19-03-2011, 00:10
... tak. To nie wygląda na trudne przedsięwzięcie. Nic nie trzeba niszczyć. Można sprawdzić przez otwartą obudowę. Odradzam próbę równolegle z tym oryginalnym okablowaniem. Lepiej zrobić jedno wyjście, ale w pełni staksowe. Jak Ci się spodoba, to potem drugie. Dam Ci  ten kabel. Schemat pinout poniżej.

:)

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
19-03-2011, 00:32
Jak to mówią "próba nie strzelba" :). Jeśli się da niedestrukcyjnie odpiąć kable i zapiąć w ich miejsce kabel Staxa to w ogóle nie ma problemu. Nie wiem tylko jak się takie zaciski rozpina. Ale wygladają na coś co nie jest jednorazówką i da się rozpiąć i wpiąć.

jeycam

• 150 / 5734
  • Aktywny użytkownik
19-03-2011, 00:48
No, a  ja muszę się pochwalić. Doszły SR-202 i jak pierwszego wrażenia za dobrego nie zrobiły, to teraz jest już tylko lepiej. Mam wrażenie, że są tutaj wyraźne braki w szczegółowości sopranów, wyraźnie brakuje przeszkadzajek, słyszalnych nawet na Creative Aurvana Live! Cała elektrostatyczna reszta, natomiast, czyli lekkość i spójność brzmienia, transparencja i sposób prezentacji to olbrzymi plus. Powala też to, jak brzmią wszystkie dobre nagrania płyt, na usta ciśnie się tylko jedno - "wow!". Dodatkowo, mile zaskoczył mnie bas, jest go mało, ale za to jakiego! Jednym słowem, to bardzo fajne słuchawki, ale pozostawiające znaczny apetyt na więcej - bardzo dobra strategia Staksa. :)

>> mirhon, doszedł też polecany przez Ciebie kabelek i jak nie mam porównania z innymi IC tak ten wydaje się bardzo w porządku. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu.  :)