Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Ged

• 1723 / 6105
  • Ekspert
15-08-2010, 10:12
Mirek
Który to jest ten najlepszy wzmacniacz na świecie do Staxów Omega ? Napisz chociaż krótkie wnioski z tego co przeczytałeś.
Z góry dziękuję
Włodek

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-08-2010, 10:22
=>frackowiak
Bardzo nas to interesuje, na prawdę który wzmacniacz do Staxów O2mkII jest najlepszy.

Jak na razie to wiem że nie oryginalny Staxa :(

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-08-2010, 12:18
SŁUCHAJ frackowiak SŁUCHAŁEM U wIKTORA 4 GODZINY ZARÓWNO Z CD JAK I Z WINYLA I sTAXY WYMIĘKAŁY Z oRPHEUSZEM NO MOŻE oMEGA II USIŁOWAŁA NAWIĄZAĆ JAKIŚ KONTAKT.

TAK ŻE  frackowiak ZDZIWIONY JESTEM tWOIM ZACHWYTEM.

Miałem okazje jechać ze znajomym mechanikiem po mieście starą renówką i głowa od zagłówka na prawdę mnie rozbolała, czy Ferrari ma mniejsze przyspieszenie i głowa nie boli?

-Pawel-

• 4739 / 5708
  • Ekspert
15-08-2010, 12:22
@Rafaell, jesteś okrutny! ;)

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-08-2010, 12:23
 poczułem klimat rozmowy ;)                            

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-08-2010, 13:07
>> frackowiak, 2010-08-15 12:51:05
RAFAELL-jeszcze malo slyszales,to tak jagbys sluchal Orfeusza z marnym wzm,dlatego nie wiesz jak graja Stax z Woo Audio Wes,a ten dowcip z renowka to na twoim poziomie!

To pewnie Wiktor się bardzo zmartwi, ciekawe kiedy sprzeda Orfeusza i pójdzie w ślad za twoim 15 minutowym dużym doświadczeniem. Kurde jagbyś ja je miał o ja biedny :(

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-08-2010, 13:08
 jakbys-oczywiscie                              

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-08-2010, 13:08
 tfu jakbyś                              

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-08-2010, 13:17
 >> frackowiak, 2010-08-15 12:51:05

Z renówką to nie był dowcip to była bardzo lekka mała renówka która miała 200koni pod maską i w latach 70 tłukła inne samochody na rajdach, no i mechanik oprócz tego ze był mechanikiem był bardzo dobrym kierowcą . A ty pewnie jechałeś z angielskim szoferem dla tego tak Cię zatkało w Ferrari?                      

wiktor

• 2503 / 6103
  • Moderator Działu Słuchawki
15-08-2010, 14:29
Stax lampowy SRM-007 tII (poprzednik SRM-007) i tranzystor SRM-727II (poprzednik SRM-717) to optymalne połączenie ze słuchawkami Omega. Zdecydowanie zaprzeczam, że firmowy referencyjny wzmacniacz Staxa jest za słaby. Tak na pewno nie jest.  Pamiętajcie o tym, że nasze opinie, to nie tylko forma korespondencji między Mirkiem a Wiktorem, Mirkiem a Włodkiem, etc., to również źródło wiedzy dla setek ludzi, którzy czytają, to co my piszemy. Ten wortal służy nie tylko nam, i tak na marginesie, to czasami mi trochę wstyd za arogancję i niepotrzebne eskalowanie konfliktów.

Wracając do tematu, Stax ze Staxem da radość ze słuchania. Z perspektywy wielu lat używania tej marki nawet nie próbuję poszukiwań "lepszego" wzmacniacza.

Dlaczego?

Moje 10 argumentów:

1. Brak możliwości posłuchania.
2. Konieczność zakupu poza Rudistorem w ramach importu do EU.
3. Wysokie koszty przesyłki minimum 400 $USD.
4. Opłaty celno podatkowe, w sumie co najmniej 25%.
5. Małe serie produktów - oceniam je na kilkanaście egzemplarzy, znacząco i nieadekwatnie do zastosowanych komponentów windują cenę. Niemal pewne jest, że każdy taki wzmacniacz będzie grał inaczej. Brak powtarzalności z powodu zastosowania lamp NOS.
6. Brak zaplecza serwisowego i  z tym związane problemy w razie najmniejszej awarii (koszt wysyłki, odprawy warunkowe w Urzędzie Celnym, etc.).
7. Brak rynku wtórnego, mój znajomy od grudnia 2009 bezskutecznie próbuje sprzedać Coroliana II za pól ceny.
8. Nakręcanie popytu poprzez jawne lub zakamuflowane reklamowanie w Head-Fi, które coraz częściej traktowane jest jak nieomylna wyrocznia.
9. Brak rzetelnych i wiarygodnych opinii, a dostępne w zdecydowanej większości to krótkie i zdawkowe "pierwsze wrażenia".
10. Firma Stax ma zaplecze technologiczne, ma doświadczony przez lata zespół inżynierów, który z sukcesem realizuje produkcję na najwyższym poziomie. Nie wierzę w to, że Stax nie umie nawiązać walki z Woo, BHSE, Rudistorem lub innymi. Oni doskonale wiedzą co robią i oferta konkurencji nie zagraża pozycji Staxa.

Ged

• 1723 / 6105
  • Ekspert
15-08-2010, 14:42
Wiktor
Dzięki za merytoryczny wpis.
Poprzednio pisałem, że cena zestawu firmowego Staxa w Polsce jest porównywalna z Woo Audio WES + słuchawki (tj. 5 tys Euro vs. 7 tys USD). Jednak podliczając cło, podatek, transport i ryzyko będzie nieco inaczej.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-08-2010, 14:57
Ależ Wiktorze wzmacniacz Staxa nie jest słaby, tylko Orpheusza jest moim subiektywnym zdaniem jednak lepszy i Omega II  w tym zestawieniu z słuchawek Staxa najlepiej wypada. W pozostałych słuchawkach Staxa po prostu mając do wyboru całą ich paletę będącą u Ciebie nie odczuwam tyle radości z ich słuchania.
Z tymi "cudownymi" innymi wzmacniaczami to zupełna loteria  wręcz przypadek. Za każdą próbę a raczej zakup trzeba zapłacić z własnej kieszeni, ciężko odsprzedać a to są drogie urządzenia w każdym razie dla mnie.
Moim zdaniem w tych tak dobrych słuchawkach ciekawszą sprawą jest źródło które musi być ich godne i takich źródeł na prawdę nie mamy wiele. To na prawdę bardzo drogie i czasochłonne hobby jak ma być faktycznie prawdziwy top.
W sumie to łatwiej podpiąć się pod takiego Staxa zrobić coś dla jego słuchawek niż coś samemu zrobić od początku do końca i Staxowi należy się jak zauważyłeś szacunek.

aasat

• 2265 / 6086
  • Ekspert
15-08-2010, 15:01
>> Rafaell, 2010-08-15 14:57:00
Ależ Wiktorze wzmacniacz Staxa nie jest słaby, tylko Orpheusza jest moim subiektywnym zdaniem jednak lepszy i Omega II w tym zestawieniu z słuchawek Staxa najlepiej wypada.

Stax Omega II ze wzmacniaczem Opreusza nie był lepszy od wzmacniaczy Staxa, Omegi po prostu z nim nie grały.
Dopiero po dodpięciu Omeg do referencji Staxa zaczęła grać muzyka.

Proszę nie wprowadzaj ludzi w bład

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-08-2010, 15:09
 To jest TYLKO Twoje subiektywne zdanie                

-Pawel-

• 4739 / 5708
  • Ekspert
15-08-2010, 15:45
Nasuwa mi się jeden wniosek. Jeśli Stax jest taką ciapą, że nie potrafi zaprojektować odpowiedniego wzmacniacza, który ukazałby wszystkie walory ich własnych słuchawek(sprzedawanych w zestawie zresztą) to co oni robią za słuchawki? Też pewnie pierwszy lepszy inżynier po studiach od ręki wprowadziłby kilka poprawek na "dzień dobry" w takich Omegach. Jednak w tym wypadku kiedy firma od samego początku robi sparowane komplety to widzą mi się tylko dwie opcje: albo to jest dobre albo partolą wszystko, bo nie wierzę, że zaprojektowali słuchawki o dużych możliwościach, a wzmacniacza już nie potrafili, a może jest odwrotnie?