Widzisz eMil każdy popelnia jakieś błędy :) Moim było to, że nie wziąłem pod uwage, iż Precison Port ze wzgledu na bardzo mocne wyprofilowanie musi być około 2,5 cm dłuższy by dostroić skrzynke do tej samej częstotliwości rezonansowej co zwykła rurka o tej samej średnicy. Ten błąd sprawił, że 38Hz to najniższa częstotliwość strojenia, przy której pozostaje wystarczający przepływ powietrza między tylnią ścainką a portem. Z resztą szczerze mówiąć nie martwię się tym bo strojenie jakie wybrałem również powinno byc bardzo korzystne, w moim pokoju powinienem spokojnie słyszeć wyraźnie 35-40 Hz. Charakterystyka jak już pewnie zauważyłeś bardzo łagodnie opda już od około 300Hz. W połączeniu z room gain i pełnym baffle step powinno być dobrze, z resztą zobaczymy :)
marko3T tak jak Ci napisałem szanuję i wierzę w Scan Speaka ze wzgledu na rozwiązania konstrukcyjne i rozwijanie nowych technologii. Może kiedyś poslucham i stwierdzę, że to nie dla mnie albo będę budował już tylko na Scanach, tego jeszcze nie wiem ;)