Niestety, nie próbowałem nigdy 8022, a tym bardziej 8022 w różnych aplikacjach. Od basu u mnie jest strojenie zasilania dla DACa oraz dla opampów. Od basu spróbuj serię LM4562/LM49720/LM49860, szczególnie 860 lub ew. 720. One działają identycznie jak duży kondensator z dużym ESR na ich zasilaniu, nie licząc rezonansów. Powoduje to średnie sterowanie średnicą i górą, ale daje zapas do kontroli basu. Dostępne na allegro, bo tam je zdobywałem. Są to jednak opampy moim zdaniem powściągliwe, służące do naprawy dźwięku, co ma swoje zalety i wady.
Co do braku fizjologicznej barwy LM6172, to się zgadzam - ciężko im dogodzić, ale da się. Sam w to nie wierzyłem, ale się udało. A potem nagle nawet NE5532 w najtańszej wersji zagrało lepiej.
Jeżeli potrzebujesz podciągnięcia pod "lekko fizjologiczną barwę", to jeżeli dobrze rozumiem, to na korektę średnicy mogę polecić AD797B (ale wybredne na górze), a na wysokie OPA627 (ale strasznie wybredne na średnicy). LM6172 rozkłada to wszędzie po równo. LM są za to powściągliwe.
A przecież nawet takie LM6172 mają sugerowane tricki w związku z prądem wejściowym i przez to offsetem. Jakieś korekty rezystorów na wejściu i takie różne sprawy. Nie wnikałem w to :)