1. Karta:
a) Zarówno odtwarzanie i rejestracja zostały wykonane przez kartę Xonar Essence ST po kilku zmianach, które obejmowały reclocking zegara DAC Vanguardem TCXO 0.1ppm, recapping sekcji zasilania DAC i ampów pod kątem minimalizacji pomiarowych i słyszalnych zniekształceń i rezonansów przy zachowaniu sensownego poziomu szumów.
b) Karta pracowała na 192kHz/24-bit nagrywanie i odtwarzanie.
c) Badane opampy znajdowały się w torze konwersji I/V zaraz za DACiem PCM1972 o SNR 132dB. Ze względu na niskie poziomy sygnału, na końcu jest TPA6120, który znajduje się na oryginalnej płycie. Wynika, że nie pogarsza zbyt dźwięku, a pomaga w odsłuchach i pomiarach.
d) opampy zasilane +/-12V, przed tym filtry CLC, to samo napięcie na ADC.
2. Nie mam możliwości zastąpienia opampa w tej aplikacji kablem za bardzo. Natomiast upewniłem się, by pomiary nie były zafałszowane innymi elementami: różnorodność wyników między opampami jest zbyt zbyt duża. W dodatku bardzo dobrze pokrywają się z dźwiękiem. Jako pomiar odniesienia dla ADC zastosowałem pomiar, w którym obecność samego kabla dawała bardzo niski poziom. Musiałem przy tym zadbać, by nie robić z masy żadnej anteny zbiorczej czy innej dziwnej pętli. Określone połączenia powodowały takie problemy.
3. Aplikacja jest niemalże katalogowa dla wyjścia PCM1792: sprzężenie na 1kohm + kondensator. Droga na nieistniejący bufor przez rezystory typu 500/1000ohm. Nie analizowałem wartości każdego elementu, ale po tym, jak to wygląda, to uznałbym za zalecaną przez producenta aplikację. W jednym przypadku ściągnąłem pomiar także dla R sprzężenia 250ohm - dla AD797B. Zasilanie jak wspomniałem w punkcie 1: +/-12V
Możliwość zestrojenia opampa po konkretną aplikację też może mieć znaczenie, ale tu droga jest długa. Mamy więc głównie jedną, popularną i uniwersalną aplikację. Wyniki mogą być polepszone, ale są wystarczająco charakterystyczne, by dźwięk zestawić z pomiarem.